GH wil nieuwe locatie in Spoorzone Zwolle

Directie Gereformeerde Hogeschool: “Hoog tijd voor nieuwe locatie” Vijfde achtereenvolgende recordjaar voor GH De Gereformeerde Hogeschool in Zwolle lijkt in studiejaar 2007-2008 opnieuw af te stevenen op een recordaantal nieuw ingeschreven studenten. Studenten uit de regio vinden in toenemende mate de weg naar de GH. Het is het vijfde opeenvolgende recordjaar voor de hogeschool uit Zwolle. Dat moet op korte termijn gevolgen krijgen voor de huisvesting van de GH.

“Het is zaak dat we binnen afzienbare tijd helderheid krijgen over het betrekken van een nieuw gebouw”, laat Bert Brand, lid van het College van Bestuur, weten. Brand is al sinds enkele jaren druk bezig met plannen voor een nieuwe huisvestingslocatie en heeft daarover de nodige gesprekken gevoerd.. Hij is positief over de kansen. “Wij gaan nu voor een goede locatie in de Spoorzone. We voeren daar het laatste half jaar constructieve gesprekken over met de gemeente Zwolle. Zij hebben als slogan ‘samen werken aan de stad’. Dat spreekt me aan. Ik kan daar iets mee en het laatste half jaar merk ik dat ook. We denken dat wij, als de gemeente akkoord gaat met onze plannen voor nieuwbouw, een werkelijk prachtige mogelijkheid hebben om samen te werken aan Zwolle studentenstad en aan Zwolle hoger onderwijsstad.”

Profiel

Brand: “We zijn blij en dankbaar voor de enorme groei die we als Zwolse hogeschool mogen meemaken. Natuurlijk speelt mee dat al onze opleidingen in de landelijk top 5 staan. Maar dat betekent niet dat we alleen maar onze zegeningen tellen. We willen de kwaliteit die we hebben verder uitbouwen voor onze studenten. Dat betekent dat we niet alleen een goed gebouw willen hebben. Onze school heeft een duidelijk profiel. We hebben betrokken en deskundige docenten en we leveren kwalitatieve studieprogramma’s. We leiden studenten op in nauwe samenwerking met het werkveld. We zijn ook een bovengemiddeld ondernemende instelling, zeker als je kijkt naar de sectoren waarin we werkzaam zijn, onderwijs, zorg, welzijn en theologie. Dat kun je zien aan het groeiend aantal van advies- en onderzoekstrajecten in de brede Zwolse regio en soms ook ver daarbuiten. In toenemende mate weten instellingen ons te vinden en worden we spontaan bij ontwikkelingen betrokken. Ons Hoger Onderwijs ontwikkelt zich zo in steeds nauwere samenwerkingsrelaties en in een steeds hoger tempo, met als resultaat dat we zowel voor studenten, als voor werkveldinstellingen en medewerkers een uitdagende en ondernemende organisatie zijn. Ons nieuwe gebouw en de omgeving van dat gebouw moet in die ontwikkelingsvisie passen.”

Nieuwe locatie

“Met zoveel nieuwe studenten is het nu aan de Grasdorpstraat erg gezellig, maar we groeien zo wel behoorlijk uit ons jasje”, vervolgt Brand. “Het is hoog tijd voor een grote stap: een goede nieuwe locatie waar de Gereformeerde Hogeschool een kwaliteitsgebouw neer kan zetten. Bij voorkeur in een stedelijke omgeving, dus met werkveldinstellingen waar we onze samenwerking mee kunnen uitbouwen. Ondertussen blijven we investeren in het huidige gebouw en in de kwaliteit die we onze studenten willen bieden. Onlangs hebben we het nieuwe GH-restaurant geopend en zijn er weer een fors aantal nieuwe ICT-voorzieningen voor studenten gerealiseerd”, laat Brand zien. Dislocatie kan volgens Brand geen duurzame oplossing zijn: “Je levert in op kwaliteit en op persoonlijke betrokkenheid. Bovendien is onze christelijke identiteit gericht op verbondenheid. Dat zijn volgens mij heel essentiele voorwaarden voor goed onderwijs.”

Record

Hoewel er nog steeds studenten zijn die zich inschrijven, is voor de GH al duidelijk dat de recordinstroom van de afgelopen vier jaar een positief gevolg krijgt. “Op dit moment hebben zich 460 studenten aangemeld voor een studie aan de GH. Het totale aantal nieuw ingescheven studenten in 2006 was 459 studenten. Dus dat record sneuvelt dit jaar”, zegt woordvoerder Arnoud Gort.

Opvallende groei pabo

Hoewel alle opleidingen van de GH over de afgelopen jaren te maken hebben met een forse toename van het aantal studenten is dit jaar met name de explosieve groei (14%) van de opleiding pabo opmerkelijk te noemen. Landelijk gezien heeft deze opleiding namelijk te maken met een daling van het aantal studenten. Een verklaring voor deze onverwachte groei heeft Gort (nog) niet. “We doen elk jaar in oktober onderzoek onder instromende studenten en vragen hun waarom ze kozen voor een opleiding aan de GH. Uit die onderzoeken komt naar voren dat studenten de persoonlijke betrokkenheid van docenten waarderen en dat de gereformeerde identiteit en de kwaliteit van de hogeschool doorslaggevend is geweest voor hun keuze. Ik verwacht dat die motieven ook dit jaar terug zullen komen uit het onderzoek”, denkt Gort. “En ongetwijfeld heeft onze groei ook te maken met het feit dat Zwolle een gezellige studentenstad is.”

 

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Zucht.. gereformeerde pabo, christelijke pabo, katholieke pabo, what’s next joodse pabo, islamitische pabo, scientology pabo? Wat kost dat allemaal wel niet!
  Ik zeg allemaal samenvoegen! Onderwijs zou gewoon onderwijs moeten zijn. Geloof is mijns inziens een privé, sterker nog een hobby aangelegenheid. Meer dan 16 jaar geleden heb ik zelf op een openbare school de keuze gehad tussen humanistisch vormings onderwijs en godsdienstles, prima geregeld dus.
  Lijkt mij dus nu ook gewoon mogelijk om alle aspecten te behandelen en voor degene die verdieping willen een keuzevak op bijv. de woensdagmiddag.
  Zo werk je alleen maar de “verschillen” in de samenleving in de hand.
  Ben nog steeds benieuwd, wat nu het wezenlijke verschil is met het openbare onderwijs.
  Bestaat er zoiets als christelijk rekenen? En kom nu niet aan met (christelijke) normen en waarden want feit blijft : heb uw naaste lief en gebruik geen geweld. Dat leer je op al deze type (basis)scholen, mag ik hopen. Het is in principe allemaal zo simpel.. maar er moet zo nodig moeilijk gedaan worden. . helaas.  Maak melding

 2. Ben het met je eens, ik zat ook op zo??n school. Ik denk dat het probleem is dat religieuze ouders liever niet willen dat hun kinderen omgaan met kinderen van een andere religie of helemaal geen geloof. Dat zou wel eens kunnen resulteren in het feit dat zo??n kind misschien gaat inzien dat een ander geloof of geen geloof hem/haar misschien wel veel meer te bieden heeft.
  Heb uw naasten lief staat altijd hoog in het vaandel, maar je weet wel waardoor de meeste oorlogen ontstaan denk ik?  Maak melding

 3. Wat een schrikwekkend verhaal en wat een geblaat van mensen die er geen verstand van hebben. Als je dat wel had, dan weet je dat islamistcshe scholen anti-christelijk zijn. Hoe zou je die dan willen samenvoegen, wil je oorlog ofzow? Natuurlijk is het onzin om te zeggen dat christelijke scholen beter zijn en suggereerd naar buiten toe dat elke religie zijn eigen school heeft, maar het onderwijs is niet beter onderling. Kijk naar de visie. Dat is een belangrijk onderdeel. Waar sta je voor in het leven? En als je dan bedenkt dat de Gereformeerde Hogeschool tot een van tot HBO scholen van Nederland behoort, dan zegt dat wel wat over de kwalitiet en visie over het ‘goed onderwijs willen geven,’ Kennelijk is er een hetze tegen het christendom? Waarom? Onze voorouders zijn immers allemaal christelijk geweest. We zijn allemaal afstammelingen van Adam en Eva. Bovendien. Je naaste liefhebben heeft niets te maken met de onderscheidt tussen scholen en onderwijs. Je kunt elkaar ook liefhebben, ook al geef je een ander soort onderwijs. Ieder mens is anders en je hoort elkaar te respecteren. Elke vorm van onderwijs is anders. Heb uw naaste lief als uzelf, kan hoog in het vaandel staan, maar daar kun je ook zelf veel aandoen. Wij mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid gekregen van God, alleen we misbruiken het vaak.


  Maak melding

Reageer