Oplevering energiezuinige nieuwbouwwoningen

Zwolle – 30 September zijn officieel de twaalf energiezuinige huurwoningen aan de Zuiderkerkstraat opgeleverd. Aan de basis van het nieuwbouwontwerp ligt het voormalige Vilsterenshuis ten grondslag dat eerst op deze locatie stond. Als schakel naar dat verleden werd in de centrale hal van het voorhuis door wethouder Nelleke Vedelaar samen met directeur Gerke Brouwer van woningcorporatie Openbaar Belang en directeur Hans Smit van Koopmans Bouw uit Enschede een plaquette onthuld die de historie van het voormalige Vilsterenshuis beschrijft.

oplevering_zuiderkerkstraat_gerke_brouwer_nelleke_vedelaar_hans_smit.jpg

"Met deze nieuwbouw zijn wij erin geslaagd het straatbeeld te behouden, de woonlasten laag te houden en een bijdrage te leveren aan het milieu" aldus Gerke Brouwer in zijn toespraak.

Begin januari 2014 startte Koopmans met het bouwen van de zes appartementen en zes eengezinswoningen. Voor deze nieuwe sociale woningen was grote belangstelling. Al spoedig na het in de verhuur brengen van de woningen, werden ze begin april toegewezen aan huurders. De toekomstige bewoners konden vervolgens zelf keuzes maken voor de aankleding van de keuken en het sanitair. Begin september werden de sleutels overhandigd en kon het inrichten echt beginnen.

In het verleden bood het Vilsterenshuis ook plaats aan meerdere bewoners. Hier woonden in die tijd, tegen betaling van kost en inwoning, voornamelijk alleenstaande ouderen. Samen duurzaam wonen is in het nieuwe complex vertaald naar de tegenwoordige tijd. Kenmerkend aan het voorhuis zijn de historische elementen die zichtbaar zijn in de bouwstijl, haar entree en het gemeenschappelijke binnenhof. Hierdoor blijft de sfeer van weleer behouden en sluit het klassieke voorhuis goed aan op de bouwstijl van de wijk. Schuin achter het voorhuis liggen aan het hofje de eengezinswoningen. De energiebehoefte in alle woningen is beperkt door haar goede thermische kwaliteit en door het gebruik van de zon als duurzame bron. Er zijn zonnepanelen geplaatst voor de opwekking van elektriciteit, zonnecollectoren voor de verwarming van het water en de ramen bieden een groot oppervlak voor het opvangen van zonnewarmte. Al deze maatregelen dragen bij aan het milieu en het realiseren van lagere woonlasten voor de bewoners.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over “Oplevering energiezuinige nieuwbouwwoningen”

  1. Dat van die energiezuinige woningen heeft Delta Wonen ons ook wijs gemaakt in de Nieuwe Vogelbuurt maar het tegenovergestelde is waar. Het zijn energieverslindende woningen door het hoge energieverbruik.

  2. Zijn echt hele mooie panden geworden. Heb het hele bouwproces kunnen volgen de afgelopen maanden op weg van huis naar het station (en terug). Veel plezier aan de mensen die daar met goedkope energielasten gaan wonen.

    @Big hoe zie jij dat terug, dat het energie verslind?

  3. Het is idd waar wat BIG verteld. meestal blijven de energiekosten hetzelfde maar wordt de huur enorm hoger.
    Dat komt doordat bouwers veel te slordig bouwen en energiebesparingsmaatregelen van papier worden bekeken ipv irl. van label D naar label B is ook totaal niet interesant, A++ zou de norm moeten zijn. (energieneutraal)
    Bij vrienden van me in Wipstrik is de straat ook gerenoveerd maar zijn de stookkosten hetzelfde door enorme ventilatieroosters(die nauwelijks tochtdicht zijn) en slechte afwerking.
    heb het idee dat de verduurzaming in Dieze nu wel goed gaat en veel gaat opleveren voor de bewoners.

  4. Dat moet dan vrij makkelijk aan te tonen te zijn, en dan aan te vechten te zijn? Als de verhuurder iets beweert, en het blijkt niet zo te zijn, moet er iets te regelen zijn neem ik aan.

  5. Ik kom uit een niet energiezuinige woning en zat daar zelfs onder het landelijk gemiddelde van een 2 persoonshuishouden en nu al boven een verbruik van een 5 persoonshuishouden na 9 maan en nog 3 te gaan. Ik ben in gesprek (al 5 maand) met de verhuurder maar telkens heeft deze weer andere argumenten want winnen doe je niet van ze.

Reacties zijn gesloten.