Ontdek de geheimen. De gemeente houdt open dag

Zaterdag 22 september 2007 organiseert de eenheid Wijkzaken van gemeente Zwolle een Open Dag. Wethouder wijkgericht werken Janco Cnossen nodigt iedereen uit om tussen 10.00 en 16.00 uur op bezoek te komen: Juist op zo´n dag als zaterdag komt ons motto Samen Maken We De Stad goed naar voren. Het werk in de wijken gebeurt immers veelal in een samenwerking van gemeente, verschillende maatschappelijke organisaties, bedrijven en burgers. Op twaalf verschillende locaties staan enthousiaste medewerkers klaar om te vertellen over hun werk.

Veel van die werkzaamheden lijken op het eerste gezicht bijna vanzelf te gebeuren. Bruggen die open en dicht gaan. De verzorging van plantsoenen en parken. Het beheer van sportvelden. Het strand bij de Wythmenenerplas dat er elke ochtend weer netjes bij ligt. Op zaterdag 22 september staan we er uitgebreid bij stil en geven we u de kans een kijkje in de keuken te nemen.

Bus of boottocht
Tijdens de open dag rijden vanaf 10.00 uur een aantal speciale bussen van Connexxion een rondje langs alle locaties. Iedereen kan gratis meerijden. Gemiddeld om de twintig minuten stopt op elke locatie een bus. Een boottochtje behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Programma BinnenstadTijdens de open dag start vanaf de Potgietersingel een rondwandeling. Het gaat over de geschiedenis en over de bijzondere bomen, bestrating en monumentale objecten. Zo maakt u kennis met de geschiedenis van de Peperbus, leert u van alles over onderhoud aan bomen, brengt u een bezoek aan de fietsparkeerkelder aan het Maagjesbolwerk. Daar krijgt u ook informatie over de AFAC, de fietsenafhandelcentrale.

In de straat Achter de Broeren vertelt ROVA wat er allemaal komt kijken bij het schoonhouden van de stad. U krijgt informatie over de werking van het ondergronds afvalsysteem. Wilt u van dichtbij meemaken hoe een veegwagen werkt of zelf eens een afvalcontainer legen? Dat kan tijdens de open dag. Voor de jeugd is er een kleurwedstrijd en een prijsvraag.

Engelse Werk
Speciaal voor de open dag zijn er twee wandelroutes uitgezet in en om het Engelse Werk. In het Engelse Werk komt u van alles te weten over de historie van het park. In het Spoolderbos krijgt u uitleg over de aanleg en het beheer van het park. Verder kunt u op de open dag ontdekken hoe met behulp van meetapparatuur onderzoek en onderhoud aan bomen plaats vindt, krijgt u informatie over intensief en extensief maaien van gras en zijn er demonstraties van verschillende machines en apparatuur.

Jeugdtuinen
Met behulp van een presentatie wordt de tuin van seizoen tot seizoen in beeld gebracht. Er is een rondleiding door de jeugdtuinen. Bijenteeltvereniging Zwolle en omgeving geeft er een presentatie over het houden van bijen.

Gemeentewerf
Op het terrein van de werf is een route uitgestippeld waar u informatie krijgt over de verschillende werksoorten. Ook de samenwerking tussen wijkzaken en de verschillende aannemers wordt uitgelicht. Tijdens de open dag kunt u op uw gemak een kijkje nemen bij allerlei apparaten waar u in de dagelijkse praktijk gemakkelijk aan voorbij loopt.

Wythmenerplas
Op de open dag krijgt u een beeld van het onderhoud en beheer van het strand, het water en het groen. Verschillende machines worden gedemonstreerd of tentoongesteld en in het beheersgebouw draait een film over het werk rondom de plas. Naast onze eigen werkzaamheden hoort u deze dag ook van alles over de reddingsbrigade, ervaart u hoe zij werken, en laat duikvereniging Octopus van alles zien over de duiksport.

Stadskwekerij
Tijdens de open dag krijgt u inzicht in het hele kweekproces van stek tot plant, is er uitleg over het snoeien van bomen en worden verschillende machines gedemonstreerd. U kunt aan de hand van een plattegrond een wandeling over de kwekerij maken, maar u kunt ook een rondrit met paard met koets over het terrein maken. Verder is er een demonstratie van werkzaamheden die de WEZO voor de gemeente verricht.

Dierenweide
Op 22 september kunnen de allerjongste bezoekers lekker knuffelen met de dieren en er is een kunstkoe die ze zelf kunnen melken. De dierenverzorger is aanwezig en vertelt interessante wetenswaardigheden over de dieren. Ook is er een grabbelton. Speciaal voor de open dag is er een pony waarmee kinderen een ritje kunnen maken.

Vegtlusterbos
Op 22 september leidt een deskundige gids u rond door dit schitterende natuurgebied. Zo leert u de onbekende kanten van het park kennen. Ook staan we stil bij de mogelijkheid herinnerings- en geboortebomen te planten, is er een presentatie over het park en vertonen zaagkunstenaars hun kunsten.

Park Aa-landen
Tijdens de open dag willen we u graag laten zien hoe mooi en bijzonder dit gebied is. Daarom organiseren we een speciale rondrit met een treintje door het park. U hoort en ziet tijdens de rit hoe we het groen in Zwolle aanleggen en beheren en krijgt veel informatie over de flora en fauna in het park. Natuurlijk staan we ook stil bij de Entente Florale. Op een aantal mooie uitzichtpunten maken we korte stops.

Brugbedieningscentrum
In het brugbedieningscentrum bij de Twistvlietbrug worden op afstand verschillende bruggen bediend. Leuk om te zien hoe dat in zijn werk gaat! Bovendien heeft u vanaf het brugbedieningscentrum een mooi uitzicht over de stad. Vanuit het brugbedieningscentrum kunt u de bus pakken naar een van onze volgende locaties. Maar er vaart ook een boot van Vadesto naar de binnenstad. Op de boot zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en geldt vol is vol.

Wijkservicepunt Stadshagen
Op een wijkservicepunt vindt u informatie over zaken die de gemeente bedenkt, beslist of uitvoert. Ook met vragen, ideeën en klachten over zaken die in de wijk spelen kunt u hier terecht. Tijdens de open dag vertellen jongeren aan de hand van een 3D-presentatie over het nieuwe jongerencentrum. In de vijver voor het Cultuurhuis liggen waterfietsen waarmee u Stadshagen vanaf het water kunt bekijken. De jongste bezoekers kunnen tussen 11.00 en 14.00 uur met een echte motoragent op de foto.

Sportpark De Verbinding
De terreinbeheerders van Wijkzaken verzorgen het onderhoud aan de sportvelden. Op 22 september kunt u zien hoe dat in zijn werk gaat en wat daar allemaal bij komt kijken. Dat is meer dan u denkt. Dat is meer dan alleen maar grasmaaien: beluchten, bemesten, op onkruid controleren, inzaaien, egaliseren, noem maar op. Het is een heel specialistisch werk waarvoor we verschillende machines gebruiken.
Ook is er aandacht voor kunstgras. En natuurlijk geven we u graag een rondleiding over het terrein en de accommodatie en is CSV van de partij met informatie en een voetbalactiviteit voor de jeugd.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer