Landstede betrokken bij onderwijsproject Rwanda

Zwolle – Twee docenten van de Mooi & Mode opleidingen van Landstede MBO zijn de afgelopen week naar Rwanda afgereisd om een bijdrage te leveren aan het project ‘Beroepsopleidingen in Kayenzi’ van het Leger des Heils en Edukans. Doel is het opzetten van een goed onderwijssysteem ter plekke in Kayenzi.  

 

Het trainingsprogramma is gespecialiseerd in naaien & kleermaken, wat raakvlakken heeft met de mbo Fashion & Styling opleidingen bij Landstede. Het programma is te vergelijken met een mbo opleiding niveau 2. Door geldgebrek kunnen de leerlingen in Rwanda geen hoger onderwijs genieten. De school in Kayenzi kan op dit moment aan maximaal 26 studenten onderwijs bieden. Er wordt gekeken naar mogelijkheden voor een nieuwe ruimte, maar er zijn ook materialen nodig, zoals strijkijzers. De docenten van Landstede droegen verbeteringen aan zodat de school geaccrediteerd kan worden door de Rwandese overheid. Rwandese studenten kunnen daardoor met dit diploma naar vervolgopleidingen doorstromen. Dit is belangrijk, omdat de school op deze manier subsidies kan krijgen die hard nodig zijn voor de aanschaf van de materialen en het verhogen van het niveau.

 

Afrikaanse gedachte

“Het is belangrijk dat er niet vanuit de Westerse gedachte wordt meegekeken, maar juist vanuit een Afrikaanse gedachte. “Het hoeft niet luxe te zijn, als het maar genoeg is”, zo vertelt één Ilona Visscher. “Wel kunnen er verschillende aspecten uit het Nederlandse onderwijs als inspiratie meegenomen worden. Het komt voor dat studenten na drie maanden geen geld meer hebben om de volgende drie maanden te betalen. Zij komen na enige tijd, wanneer ze genoeg geld gespaard hebben, weer terug. Het is op deze manier lastig om bij te houden hoe ver de studenten zijn en hoeveel studenten er deelnemen aan de opleiding. Het zou beter zijn om modulair te werken. Op deze manier volgen de studenten een basismodule en kunnen die ze kunnen uitbreiden met verschillende specialistische modules.” 

 

Vervolg

Met verzamelde informatie van deze reis wordt een verdere invulling gegeven aan de rol van Landstede als onderwijspartner. De docenten zijn zelf erg enthousiast: ‘We hebben de intentie om als onderwijsinstelling ook op deze manier een maatschappelijke taak te vervullen’, aldus Visscher. 

 

Samenwerking 
Landstede werkt al geruime tijd samen met het Leger des Heils, voor onder andere stages, buitenschoolse praktijkprojecten en uitwisseling van kennis. Naast Landstede en het Leger des Heils is ook Edukans betrokken. Edukans werkte al samen met het Leger des Heils voor een project in Oost Kongo. Foto’s en filmpjes van het bezoek aan Rwanda zijn te vinden op de facebookpagina van Mooi & Mode.( https://nl-nl.facebook.com/MooiEnMode)

Artikel delen:

Reageer