SP Zwolle blij met beëindiging Workfast

Zwolle – De Zwolse SP is verheugd met het bericht van de gemeente Zwolle dat de samenwerking met Workfast wordt beëindigd. De treitertrajecten van Workfast zijn de SP al lange tijd een doorn in het oog. Mede op basis van het zwartboek van de SP heeft de gemeente de samenwerking beëindigd.

Klachten over Workfast waren voor de SP aanleiding om een meldpunt te beginnen. Uit de klachten bij het meldpunt is een zwartboek gevormd. In het zwartboek geven veel deelnemers  van Workfast hun ervaringen met de integratiemethode. Die zijn buitengewoon negatief. Deelnemers voelden zich zwaar onder druk gezet. SP-fractievoorzitter Frank Futselaar: “Dit is in de eerste plaats een overwinning voor de mensen die de moed hebben gehad om Workfast aan te klagen. Zonder hun verhalen hadden wij nooit de gemeente onder druk te zetten om deze methode te beëindigen. Dit laat ook goed zien dat georganiseerd verzet kan werken.”

De SP vindt het wel opmerkelijk dat de gemeente heeft besloten tot stopzetting nog voor een eerder beloofd debat in de gemeenteraad heeft kunnen plaatsvinden. “Wij wilden een debat over de wenselijk van Workfast, maar kennelijk durfde het college dat niet aan op basis van de evaluatie en hebben ze het maar meteen stopgezet.”

Artikel delen:
Reacties 35
 1. Met de SP erbij wordt het nooit wat om een methode te ontwikkelen om de mensen die wel kunnen werken, maar niet willen , echt aan het werk te krijgen.
  Deze gasten lachen zich weer een breuk….

 2. Ik zie trouwens dat de methode van Workfast niet beëindigd wordt maar dat dit in de gemeentelijke organisatie wordt opgepakt. Dat lijkt beter dan de methode definitief de nek om te draaien.
  De SP is dus weer wat te voorbarig…..

 3. Ja-tja waar staat dat het een verdienste van de gemeente is dat zij hebben gezorgd dat er 400 mensen aan het werk zijn en zeg niet in het vorige item want wat daar staat zijn cijfers van de gemeente en die zijn net zo betrouwbaar als de landelijke politiek. Het kan ook zijn dat mensen zelf werk hebben gevonden en dus geen bijstand meer nodig hebben.Want via de gemeente krijg je geen werk en ik weet dat uit ervaring.

 4. @Big: 400 mensen aan het “werk” geholpen.
  Het komt er feitelijk op neer dat deze mensen onder subsidie worden uitgestald bij bedrijven, die zodoende toch stiekem een (uitzend)medewerker uitsparen.

  De oude Melkert-baan vormde daarop toch een uitzondering. Daar betrof het “vrijwilligers”-functie bij verenigingen e.d. Als uitkeringsgerechtigde toch een bijdrage leveren aan de maatschappij.
  Als vrijwilliger bij een kinderboerderij of als vrijwilliger met bejaarde mensen op stap.

  Het huidige systeem is niet gezond.

 5. Allereerst respect voor de manier waarop dit onderwerp door de SP op de politieke agenda is gezet.
  Workfast eruit, na maandag motie voor minder bijstand van de vvd erin. Per saldo geen verandering.
  Het zou het gemeentebestuur sieren om alsnog de schade in kaart te brengen die de workfastmethode heeft aangebracht bij betrokkenen
  en de samenleving. Het mijden van dit debat door de workfastmethode
  alvast maar te schrappen is slecht voor de democratische werking en contr?le van het stadsbestuur.

 6. Allemaal leuk en aardig, maar de SP is in de publiciteit altijd een meester in het benoemen van missstanden, maar oplossingen heeft die partij nooit. Zijn altijd overal tegen, voor de rest veel geschreeuw en weinig wol.

 7. Dat weet jij helemaal niet Suze, SP heeft hele mooie plannen en heel veel commentaar, maar echt beleid maken en verantwoordelijkheid nemen in zowel Zwolle als Den Haag doen ze niet. Elders misschien wel, alleen hier krijgen ze bar weinig voor elkaar.

 8. de mensen die aangeven dat Workfast (door mij WURGfast genoemd) toch wel mensen aan het werk geholpen hebben, weten niet waar ze het over hebben. De mensen die weigeren te solliciteren of die er niets aan doen om ook maar een paar uur aan het werk te komen, die mogen wat mij betreft door wurgfast aangepakt worden. Maar de mensen die zich suf solliciteren, die moeten met respect behandeld worden. Wurgfast zegt maatwerk te leveren- maar dat is alleen HUN maat en de maat van wurgfast is ronduit kleinerend. Dus Kareltje, Leonardo en anderen: jullie praten over iets zonder te weten wat het inhoudt. Jullie hebben waarschijnlijk werk of genieten van je pensioen. Zullen we een keer ruilen: jullie 1 maand wurgfast en wij 1 maand jullie werk? Je mag vanalles tegen hebben op de SP en als ik heel eerlijk ben, is het niet mijn partij (ik stem ChristenUnie en/of pvda). Maar het is WEL een partij die dit op durft te pakken: de andere partijen laten het liggen. HULDE AAN DE SP DUS!!!!!
  Dus Leonardo, Kareltje en andere niet-weters: ALS JE NIET WEET WAAR JE HET OVER HEBT, ZEG DAN GEWOON NIKS!

 9. Aansprekende posting benikdat! Vooral

  Maar de mensen die zich suf solliciteren, die moeten met respect behandeld worden.

  Walg ook van mensen die vinden dat ze andere mensen de maat moeten nemen. Aansprekende politieke voorkeur ook en de hulde is in dit geval (aannemend dat je posting op feiten berust) ook terecht 😉

 10. Fijn dat ik weet hoe je over mij denkt Suze. Ik kan er alleen niks mee, omdat het inhoudelijk niet zoveel met deze discussie te maken heeft. Geeft niks verder.

 11. Bericht door suze, op 3 oktober 2014 14:09
  Leonardo ik ga mijn woorden herhalen jij weet weinig!

  Suze misschien kun jij een studie nemen om meer dan één zin te plaatsen.:P

 12. @benikdit
  Bedankt voor je reactie maar ik denk dat je nu de plank misslaat.
  Sommige mensen kunnen ook reageren als ze wel weten waarover ze praten en dat dagelijks in de praktijk meemaken.
  Dit was dus een mooi voorbeeld van eigen invulling @benikdit…

 13. Kareltje: Wél raar dan dat er geen mensen zijn die in opstand komen en zeggen dat wij (mensen die dit aan den lijve ondervonden hebben) ongelijk hebben. Als er mensen zijn die wurgfast een top-bedrijf vinden, waarom melden die zich dan niet??? Waarom verenigen die mensen zich dan niet onder het motto ‘help workfast de winter door’ of zoiets??? Ik sta best voor positieve geluiden open – maar dan moeten die er wel zijn!! Als je lef hebt – dan noem je die hier: dan zeg je exact wat je positieve ervaring is. Maar dan moet je het dus wel zelf ervaren hebben, want ‘van horen zeggen’ of ‘ik ken iemand die…’ – aan dat soort opmerkingen hebben we niets.

  Wat overigens niet wegneemt, dat stél nu dat wurgfast bij toeval wel een paar mensen (een minuscuul aantal dus) gewoon benaderd heeft en respectvol behandeld heeft en dat er mensen zijn die door hun benadering een enorm stuk zelfvertrouwen en eigenwaarde gekregen hebben (zo verkoopt wurgfast zich namelijk en dergelijke vragen worden ook in het evaluatieformulier gesteld dat je krijgt) – dan blijft het overeind staan dat het overgrote deel van de mensen zich zwaar gekwetst en gekleineerd voelt door de bejegening van ‘deze club’. En raad eens wat: wurgfast wordt voor deze kleinerende en respectloze bejegening nog betaald ook!! En meer dan dat: ze krijgen er zelfs nog een bonus voor als ze iemand de bijstand uitkrijgen!!! Stel je even voor: dat ik eindelijk werk gevonden heb en ik sta een werkgever conform de ‘wurgfast-methode’ te woord, dan weet ik NU al dat ik op mijn eerste werkdag na 5 minuten weer buiten sta – wurgfast leeft ervan…. !!!!

  Ik ben blij dat Zwolle dit bedrijf de deur uit gedaan heeft…. Nu ‘alleen’ de rest van Nederland nog…. 🙂

 14. PS: en als JIJ dan de enige bent die de enige aardige/respectvolle/positieve wurg-fast contactpersoon gekregen heeft, geef dan die naam hier even door. Dan willen wij die persoon namelijk allemaal !!!!

 15. Workfast geeft puur een nlp trainging en met de gemeente achter zich konden zijde mensen ‘verplichten’ om tientallen sollicitaties er uit te doen. Per deelnemer stond een ruime vergoeding van de gemeente en die is verprutst zoals nu blijkt. Kortom de gemeente is in een verkooppraatje gestonken en neemt de verantwoordelijkheid niet op zich die ‘deelnemers’ psychisch moeten onder vinden. 😛

 16. Dit noemen ze ook wel uitbuiting van de zwakkere in de maatschappij.
  Over de rug van zwakkere, kwetsbare mensen geld verdienen. Eigenlijk zou de SP hiervan aangifte moeten doen.

 17. Ik begrijp dat het je heel hoog zit en dat is uiteraard een persoonlijk gevoel.
  Ik ben van mening dat de Workfast methode een goede methode is om mensen te stimuleren om in actie te komen.
  De tendens is nog steeds dat men meer denkt in rechten dan in plichten, wellicht zou het mooi zijn dat deze denkwijze eens verschuift.
  Begrijp me goed. Ik ben er niet om te oordelen hoe jouw ervaring is geweest met de mensen van Workfast. Daar ben ik niet bij geweest en kennelijk was dit voor jouw geen prettige ervaring.
  Je kunt uiteraard allerlei acties op touw zetten om Workfast in een goed daglicht te zetten maar dat zou nooit het gewenste resultaat hebben. Zolang de hierboven beschreven denkwijze van het ‘recht hebben op’ niet veranderd heeft dat geen enkele zin.
  Ook het gekleineerd of onjuist bejegend voelen is iets wat je zelf toelaat. Soms levert relatieopbouw met de medewerker van Workfast meer op dan het afzetten tegen….

 18. Goed gesproken Kareltje, de SP maakt er een hobby van om hun achterban/werkneners als “slachtoffers van het grootkapitaal” neer te zetten. Daarmee creëren ze bij die mensen een minderwaardigheidscomplex. Er moet altijd een vangnet zijn voor mensen die echt niet kunnen werken, maar voor de rest mogen mensen best wat meer op hun eigen verantwoordelijkheid worden gewezen. De tijd dat vadertje staat alles wel voor ons regelde ligt echt achter ons. Die privatiseringsdrift van de overheid is mij een doorn in het oog, maar zoals het ging kon echt niet meer. Dat zou de SP ook moeten beseffen.

 19. Ik heb het ‘zwartboek’ van de SP gelezen. Daar stonden klachten in zoals “ze zeiden dat ik stonk” en “ze vonden dat ik op tijd moest komen voor een sollicitatie”. Persoonlijk vind ik dat je goed werk doet als je mensen wijst op hun tekortkomingen. Mensen die die zich geschoffeerd voelen door dergelijke feedback hebben misschien iets te lang geprofiteerd van de verzorgingsstaat. Daarnaast ben ik overigens ook van mening dat er ook veel niet goed was aan workfast en dat de gemeente een verstandig besluit heeft genomen.

 20. Ik stop ermee. Mensen, dit is mijn laatste bijdrage. Reden: Kareltje en Leonardo lezen niet en zijn niet in staat om antwoord te geven op mijn vraag. Ze hebben het zelf niet ervaren, ze weten dus absoluut niet waar ze het over hebben en als je het zelf niet ervaren hebt, houd je mond dan!! Kortom: ze hanteren de work-fast methode: die willen ook niet het gesprek aan, die lopen ook voor hun verantwoordelijkheid weg, die geven ook geen antwoord op mijn vraag. Dit is dus vechten tegen de bierkaai, ik stop hier geen energie meer in. Ik wens iedereen het allerbeste! Groetjes!

 21. Gemeente Zwolle heeft, gespeeld of niet, geen besef welke schade workfast veroorzaakt kan hebben, in ieder geval zou er diepgaand onderzoek gedaan moeten worden naar de gevolgen van deze werkmethode. Betrokkenen cliënten hebben voor lange tijd het
  vertrouwen verloren in de betrouwbaarheid van de gemeente,
  het terugwinnen hiervan zal of niet plaatsvinden dan wel na lange tijd.

 22. @benikdit waarom vul je toch alles zelf in. Denk alleen voor jezelf en niet voor anderen.
  Het kan ook zijn dat er mensen zijn die wel weten waarover ze praten….

Reageer