Presentie boek en cd over daklozen in Zwolle

Zwolle – Met de presentatie van het boek en de bijbehorende cd werd donderdagavond in het Zwolse poppodium Hedon het multimediale project Straat Woord Beeld gelanceerd. In Straat Woord Beeld documenteren dichter en rapper Junte Uiterwijk (Sticks) en fotografe Kinza Ferjani het leven van een vijftal dak- en thuislozen uit Zwolle in woord, beeld en muziek.

 

img_1060.jpg 

De presentatie vond in Hedon plaats tijdens een speciale editie van Club Karma met medewerking van Great Minds, Typhoon, Rico & A.R.T., Freez, Bertolf en Pauluz. Enkele foto’s uit Straat Woord Beeld zullen komende maanden op groot formaat in de foyer van Hedon te zien zijn. In de Grote Kerk Zwolle (2 t/m 24 oktober) en het Zwolse Deltion College (29 oktober t/m 17 januari 2015) worden alle foto’s en teksten getoond. Straat Woord Beeld is een project in de reeks FUNDATIEfusions en volgt op Land Woord Beeld, waarin Uiterwijk en Ferjani in 2013 langs zeven landgoederen in Overijssel trokken om het oude feodale landschap te verbeelden. Nu richten zij hun aandacht op degenen zonder huis en thuis.

img_1033.jpg

img_1092.jpg

img_1037.jpg

Via Lees verder meer nieuws en foto’s… 

 

Thematiek Straat Woord Beeld

In de afgelopen tien jaar is de thematiek van de dak- en thuisloze in Zwolle veel bediscussieerd. Ooit was er zelfs een politiek manifest met de ambitie: ‘In 2007 slaapt er niemand op straat.’ De activiteiten van het Leger des Heils, De Herberg en vele andere instanties springen in het oog: een leger aan hulpverleners doet zijn werk. Maar inmiddels is het 2014 en nog steeds kan de vraag worden gesteld of er echt niemand op straat slaapt en echt iedereen een thuis heeft. Nog steeds wordt er veel energie en geld gestopt in nacht- en dagopvang, verslavingszorg, psychiatrische ondersteuning en schuldsanering. Al die hulp lijkt de  problematiek van de dak-en thuislozen niet te verkleinen. Veel wordt er over hen gepraat, soms mét hen.

 

Junte Uiterwijk (Sticks) en Kinza Ferjani hebben op uitnodiging van Gerrit Teunis, directeur van woningstichting Beter Wonen Vechtdal, gesproken met Herma & Frans, André, Henk, Björn en Omar. In tekst, beeld en geluid hebben Uiterwijk en Ferjani vervolgens een zo eerlijk mogelijke weergave van hun dagelijkse leven gegeven. Straat Woord Beeld presenteert vijf aansprekende portretten, zonder drama, zonder clichés. Verhalen van verdriet en schoonheid, van menselijkheid die gaat boven het materiële. Verhalen die tegelijkertijd symbool staan voor al die verborgen geschiedenissen van velen zonder huis en thuis. Straat Woord Beeld onderstreept dat voor iedereen dakloosheid op de loer kan liggen.

 

Club Karma Support Your Locals!

De presentatie vond donderdagavond plaats tijdens een speciale editie van Club Karma in Hedon met als ondertitel “Support Your Locals!”. Met optredens van Great Minds (DR. Moon, Jiggy Djé, Sticks & Winne), Typhoon, Freez, Rico & A.R.T., Pauluz, en Bertolf op één avond stond er een ongekend sterke line-up die het beste uit Zwolle vertegenwoordigd, oftewel locals for locals! ‘Allemaal om het bewustzijn te vergroten dat een dakloos leven geen ‘ver-van-je-bed-show’ is. Ook niet in Zwolle.’ De helft van de opbrengst van 5.000,- ging naar het jaarlijkse kerstdiner voor dak- en thuislozen in Zwolle. Alle bezoekers kregen bovendien een exemplaar van Straat Woord Beeld, inclusief cd.

 

Boek en bijbehorende cd verschijnen bij Uitgeverij Waanders & de Kunst en zijn verkrijgbaar in de museumwinkel van Museum de Fundatie. De presentaties in De Grote Kerk Zwolle en het Deltion College zijn gratis te bezoeken. Aanvullende info op www.museumdefundatie.nl.

 

img_1010.jpg

 

img_1063.jpg

 

img_1082.jpg

 

img_1043.jpg 

Artikel delen:
Reacties 3
  1. er hoeft er geen eentje dakloos te zijn als ze maar van aanpakken weten.Als ze de hele dag in weer en wind kunnen staan de daklozen krantjes te verkopen kunnen ze ook gaan werken .Maar velen zijn liever lui dan moe


    Maak melding

Reageer