Joke Lorist-Klappe leraar van het jaar

Zwolle – Joke Lorist-Klappe van het Onderwijscentrum De Twijn in Zwolle is leraar van het jaar geworden in de categorie speciaal onderwijs. Staatssecretaris Sander Dekker maakte haar naam bekend tijdens een feestelijk evenement in De Fabrique in Utrecht.

joke_lorist.jpg

Deze Leraren van het Jaar zijn een jaar lang ambassadeur voor alle 350.000 leraren in Nederland. Leerlingen en ouders nomineerden honderden leraren voor deze titel. Na de eerste juryronde bleven er 37 genomineerden over: tien voor het basisonderwijs, tien voor het voortgezet onderwijs, acht voor het middelbaar beroepsonderwijs en negen voor het speciaal onderwijs.

Volgens staatssecretaris Sander Dekker is het belangrijk dat een dergelijke verkiezing er is: “Leraren in Nederland leveren elke dag een topprestatie. Hier staan vier kanjers die volgens de jury iets extra’s brengen in hun klaslokaal, een bijzondere boost weten te geven aan het onderwijs. Daarmee vormen zij een belangrijke inspiratiebron voor heel veel anderen. Ik hoop nog veel van hen te horen komend jaar”.

De Leraren van het Jaar 2014 zijn een jaar lang ambassadeur van hun beroepsgroep. Ze treden op in de media, ze houden presentaties op scholen en ze vertegenwoordigen leraren. Die rol als vertegenwoordiger van het leraarschap blijft ook na het jaar van verkiezing bestaan, doordat ze lid worden van de Lerarenkamer. Regelmatig krijgt de Lerarenkamer een adviesvraag voorgelegd, o.a. door het ministerie van OCW, de Onderwijsraad en de onderwijsinspectie. Hun voorgangers spraken zich uit in het maatschappelijk debat en schreven opiniestukken, artikelen en boeken.

De verkiezing Leraar van het Jaar is een initiatief van de Onderwijscoöperatie, dat jaarlijks leerlingen, ouders, schoolleiders en leraren oproept hun favoriete leraar op te geven. De verkiezing draagt bij aan een positief imago en het bespreekbaar maken van kwaliteit in de beroepsgroep en is onderdeel van de activiteiten in het kader van de Dag van de Leraar.

Artikel delen:

Reageer