Zwolle is een Vinoloog rijker

Zwolle is een vinoloog rijker. Bert van Beek van wijnhandel Mondovino – aan de Van Ittersumstraat 1 te Zwolle – is binnen het jaar geslaagd voor de vinologenopleiding en mag zich nu officieel Vinoloog van de Wijnacademie® noemen.

In december 2005 startte hij samen met zijn vrouw de wijnhandel op de hoek van de Van Karnebeekstraat. En in september begon hij aan deze zware opleiding. Bert zegt hierover: ‘De opleiding bestaat uit vier modules. De eerste module betreft de wijnbouw, wijnbereiding en Frankrijk. De tweede de overige landen van Europa. De derde de wijnlanden buiten Europa, gastronomie, alcohol en gezondheid. En de vierde module natuurlijk het proeftechnisch examen, waarbij 12 wijnen blind geproefd moeten worden. Voor ieder module kun je apart examen doen en er staat maximaal drie jaar voor om het diploma te halen.

“Dat ik het in één jaar heb gered is best wel uitzonderlijk. Ook gezien het feit dat we nog geen twee jaar professioneel in de wijn bezig zijn. Maar het is nou eenmaal onze passie, hè …’ Inmiddels weten steeds meer mensen de winkel te vinden. Fysiek, maar ook via de website www.mondovino.nl.” Bert vervolgd: ‘De prijs- en kwaliteitsverhouding van onze wijnen is gewoon top, omdat de wijnen – zonder verdere tussenschakels –rechtstreeks van de wijnboer komen.  Ook de horeca komt daar nu langzamerhand ook achter. Er is zoveel concurrentie, dat we geen bestaansrecht als speciaalzaak zouden hebben als onze kwaliteit niet goed zou zijn. Die kwaliteit vinden we meestal bij de kleinere wijnboeren, die met dezelfde gedrevenheid veel werk in de wijngaarden verzetten. Mensen die denken dat wij duur zijn hebben het mis. We hebben ook heel veel wijnen van rond de vijf euro. Maar iedere euro die men bij ons aan de wijn besteedt vindt men terug in de wijn. Het klinkt bijna religieus, maar onze wijnen bieden rust, gezelligheid en ontspanning. En dat alles verpakt in een fles.

Op 3 oktober is de diploma-uitreiking en dat valt midden in de Nationale Wijnweek. Bert zegt hierover ‘In de Nationale Wijnweek doen we gewoonlijk al iets extra’s, maar dit jaar maken we er helemaal iets moois van. Dus hou ons maar in de gaten. Voorlopig hebben we zat te doen. Op 25 en 26 september in de Week van de Smaak hebben we twee themaproeverijen gepland. Op  2 oktober gaat al weer de tweede reeks van onze wijncursus van start. En voor 11 november aanstaande hebben we onze – nu al traditionele – najaarsproeverij gepland. Daarnaast staan heel veel proeverijen gepland voor bedrijven, verenigingen en families. De studieboeken kunnen voorlopig aan de kant!

Artikel delen:

Reageer