‘Nieuwjaarswensen voor méér Zwollenaren!’

Zwolle – De fractie van GroenLinks wil door een andere opzet aan het begin van het nieuwe jaar méér Zwollenaren bereiken dan met de traditionele nieuwjaars­bijeenkomst die de gemeente in theater De Spiegel organiseert.

 

De jaarlijkse nieuwjaars­bijeenkomst heeft het karakter van een netwerk­bijeen­komst voor een beperkt aantal goede relaties van het gemeentebestuur. GroenLinks wil met een motie in de raadsvergadering van 6 oktober voor elkaar krijgen dat de gemeente gaat proberen méér Zwollenaren te bereiken. Dat kan bijvoorbeeld door een andere opzet van de Nieuwjaars­bijeenkomst of door een alternatieve vorm voor de nieuwjaarswensen. Er worden immers op tal van plekken in de stad aan het begin van het jaar nieuwjaars­recepties en –bijeen­komsten georganiseerd. En er zijn zoveel andere mogelijkheden om goede wensen en voornemens aan het begin van het nieuwe jaar over te brengen. 

GroenLinks vindt dat van de overheid mag worden verwacht dat zij op alle mogelijke manieren probeert mee te doen met wat er in de samenleving gebeurt (participerende overheid). En in een tijd van financiële krapte moet met het geld dat wordt uitgetrokken voor een nieuwjaarsactiviteit, zo veel mogelijk ‘maatschappelijk rendement’ worden bereikt.

Artikel delen:
Reacties 14
 1. :D:D:D

  De jaarlijkse nieuwjaars­bijeenkomst heeft het karakter van een netwerk­bijeen­komst voor een beperkt aantal goede relaties van het gemeentebestuur.

  Zwaar mee eens! Ben er 1x geweest (wil er natuurlijk over mee kunnen praten;)) en vond het maar een klef ons-kent-ons-feestje met luxe hapjes en zoveel mogelijk drank op kosten van de gemeenschap.

 2. De nieuwjaarsbijeenkomst is wat mij betreft bedoeld voor het onderhouden van de relaties die de gemeente heeft én voor het contact met de inwoners.
  De laatste jaren is mij opgevallen dat het aandeel inwoners aan de bijeenkomst groeiende is.
  Wellicht kan het evenwicht beter. Ik ben dan ook benieuwd hoe GroenLinks het wil aanpakken.
  Ik ben tegen bijeenkomsten alleen voor inwoners.
  Het belang van onderhouden van relaties wordt dan behoorlijk onderschat.

 3. GL zal het onderhouden van die relaties toch ook wel op waarde weten te schatten. Vrees dat ze niet echt een alternatief plan hebben. Wat mij betreft bezuinigen ze die hele nieuwjaarsreceptie er uit. Zoals in sommige gemeentes ook gewoon gebeurd, heb ik eens gehoord. Zeker bij sommige overheidsinstanties… Die contacten kunnen toch, zeker in deze moderne tijd, ook wel op andere manieren worden onderhouden. En hoeveel netwerkbijeenkomsten zijn er tegenwoordig niet?

 4. Zou kunnen @Dick, die netwerkbijeenkomsten.
  Maar dat geldt evenzo goed voor de inwoners. Zij kunnen als ze willen naar het wijkplatform, waar op wijkniveau collegeleden in gesprek gaan met burgers.
  De gemeente wil terecht een professionele organisatie zijn. Dat vraagt relatiebeheer. Dat kan o.a. via de nieuwjaarsbijeenkomst.

 5. Zo is het inderdaad met inwoners die behoefte hebben aan een netwerkbijeenkomst. Wij kwamen die ene keer gewoon om bekenden een handje te schudden, zonder bijbedoelingen. Het hele gebeuren sprak me toen niet zo aan. Misschien dat de andere opzet-ideeen (als ze er al zijn) nieuwjaarsbijeenkomst oplevert die mij, als argeloos burger, meer aanspreekt. En anders blijf ik erbij dat gewoon kappen met die bijeenkomsten nog niet zo gek is. Mooi gebaar ook van het stadsbestuur. Is het trouwens niet een beetje overdreven dat de gemeente zelf, voor zijn personeel en bestuur, ook een nieuwjaarsbijeenkomst houdt?

 6. @dick, dat doet elke zichzelf respecterende organisatie. Dat heeft alles te maken met personeelsbeleid. Een peptalk, plannen voor het komend jaar, versterken van de onderlinge relaties.
  Een interne bijeenkomst, en een bijeenkomst gericht op de externe partijen. Niks mee, vind ik.

 7. Dus je vindt het belachelijk/ongelooflijk dat zichzelfrespecterende overheidsinstanties (die draaien op geld van de gemeenschap) soms gewoon stoppen met nieuwjaarsrecepties? Persoonlijk gaan die peptalks, doorspekt met managementstaal, bij mij het ene oor in en het ander weer uit. Onze organisatie houdt bijvoorbeeld helemaal geen nieuwjaarsreceptie meer. Vrees dat burgers niet willen weten wat 2 bijeenkomsten kosten.

 8. Je draait het om @Dick. Ik zeg iets over organisaties die nieuwjaarsbijeenkomst organiseren, niet over organisaties die dat niet doen.

 9. Hoe is dit afgelopen?

  GroenLinks wil met een motie in de raadsvergadering van 6 oktober voor elkaar krijgen dat de gemeente gaat proberen méér Zwollenaren te bereiken.

Reageer