VVD wil tegenprestatie van kunstenaar

Zwolle – VVD Zwolle heeft kennis genomen van het besluit van de gemeente Zwolle, en dat het contract met kunstenaar Ben Raaijman van het onvolbrachte Geheugentheater in Stadshagen wordt ontbonden. De VVD vindt dat niet genoeg, en wil na het fiasco een tegenprestatie van de kunstenaar.

De kunstenaar kon niet aan de verplichtingen voldoen om het Geheugentheater in Werkeren, Stadshagen te voltooien. De gemeente Zwolle had een bedrag van maar liefst € 227.000,- vooruitbetaald voor de bouw van het kunstwerk. De gemeente maakte duidelijk dat dwangsommen niet te verhalen zijn op de kunstenaar, ‘hetgeen betekent dat er op dit moment of op korte termijn geen opbrengsten voor de gemeente te verwachten zijn’. VVD Zwollle is van mening dat de kunstenaar met dit ontoelaatbare misbruik van gemeenschapsgeld 123.215 Zwollenaren dupeert, en vindt dat mede uit oogpunt van de komende bezuinigingen dit niet zonder gevolgen mag blijven. De VVD verzoekt het college van Zwolle de mogelijkheid in te zetten om binnen de nieuwe Participatiewet de kunstenaar te verplichten tot het leveren van een passende tegenprestatie, en dit toe te passen.

Artikel delen:
Reacties 36
 1. Doe aangifte van verduistering van het geld. Strafrechtelijk moet er wel wat te halen vallen.

  Aan de schandpaal met die gast en laat hem iedere cent terug betalen (van zijn uitkering).

 2. Uberhaup belachelijk dat de Gemeente Zwolle zoveel geld aan zoiets onbelangrijks wil besteden. Er zijn echt veel betere doelen dan die zogenaamde kunst.

 3. Bericht indertijd van “Geen Stijl” en daar ben ik het volkomen mee eens!!!
  Ga eens naar zijn site en zie dat hij nog steeds werk heeft en dus flink inkomen!

  Zwolle doneert 2 ton aan failliete kunstenaar
  benraaijmanisdelul.jpgHaha, Ben Raaijman is de sjaak! Deze kunstenaar van het openbare leven kan de blauwe enveloppen niet meer betalen. Of die van deurwaarders. En dat is knap. Want de gemeente Zwolle heeft de zogenaamd betekenisvolle dingenbouwer sinds 2006 onderhouden met ruim twee ton aan gemeenschapsgeld. Voor het kunstwerk ‘Het Geheugentheater’ op het terrein van de havezate Werkeren, dat waarschijnlijk nooit afgebouwd wordt vanwege totale fuck-up van Ben. Sinds 2006 klaagt Raaijman namelijk over grote financiële problemen, waardoor de gemeente Zwolle in de persoon van de commissie beeldende kunst hem alsmaar ongezien geld bleef toeschuiven. Want kunstenaar. Dus als hij bedelt om geld worden er geen vragen gesteld. Of een systeem ter controle ingevoerd. Inspectie gedaan. Verantwoording afgedwongen. Vijf jaar lang. Totdat het te laat is en er dus twee ton geïnvesteerd is in een bouwplaats zonder kunstwerk en een kunstenaar die van twee ton geen vijf jaar kon rondkomen. Flaplul. Vinden ook veel Zwollenaren, zoals te zien is in de epische comments onder dit raadsstuk (spiegel). Inmiddels heeft de gemeente Zwolle de kunstenaar in gebreke gesteld. Althans, ‘inmiddels’, in november 2011. Sindsdien niks van Ben gehoord. Typisch kunstenaars, hoor je alleen als er geld hun kant op moet komen. Maar andersom wordt er oorverdovend hard gezwegen. En dan nu: ironie! Het kunstwerk het ‘Geheugentheater’ is een gejat idee (lees: geïnspireerd op) van de 16e eeuwse Italiaanse kunstenaar Giulio Camillo. Wiens ‘Geheugentheater’ ook nooit afkwam, omdat het af fikte voor het goed en wel klaar was. Dus Zwolle had de bui een beetje kunnen zien aankomen, qua lijn der verwachting. Jup, kunstenaars, al eeuwen lang garant voor verheven fuck-ups waar de normale man geen kudt van begrijpt. En de overheid deze elitaire hobby maar excessief sponsoren. Faal.>:(

 4. Ach Dick, ik zou wel een tegenprestatie van de PVDA, SP, CU, GL, D66 enz enz willen. Dat heeft niets met dit onderwerp te maken. Alle college-partijen hebben dit laten gebeuren, geen enkele uitgezonderd. Boter op hun hoofd, allemaal. En dat de VVD een tegenprestatie wil; het zal wel…

 5. De gemeente Zwolle schiet in de opdrachtgevende rol nogal tekort.
  Hier lezende “De gemeente Zwolle had een bedrag van maar liefst ?? 227.000,- vooruitbetaald voor de bouw van het kunstwerk. ”
  227 met drie nullen erachter, da’s een significant bedrag om zomaar
  zonder enkele borging voor wat je ervoor krijgt uit te geven.
  Bedenk ook de wharfinger fontein, ook zo’n gevalletje van geld in ’t water gooien.
  Begrijp ik goed uit het artikel dat de VVD voor dit gepruts verantwoordelijk is?

 6. We kunnen meesturen immers. Verkeerd besteed geld vind ik wel echt heel erg, vooral als het om heeeel veel geld gaat.Waarvoor ook betere dingen hadden gekund.
  Bernhard en Mul, leg uit hopelijk?

 7. ’s Maandagsmiddags heb ik andere dingen, Tsja.
  Maar verder kan ik hier niet veel over zeggen. Ik heb geen verstand van kunst.
  Ik stoorde me wel aan het gecopieerde stijlloze stuk tekst van 12:06. Die opruiers heb ik allang geblokkeerd. Wordt me hun bagger nog weer op een andere manier voorgeschoteld.

 8. Waarom kan die kunstemaker niet dat kunstwerk afmaken, zo druk zal hij het vast niet hebben.
  En anders maar verplicht de asielzoekers, sorry de vluchtelingen helpen in de ijsselhallen.
  Kan hij die mooie verhalen vertellen hoe hij de gemeente een paar ton lichter heeft gemaakt, en er gewoon mee weg komt.
  Hebben de vluchtelingen ook eens wat te lachen.

 9. Aan het concretiseren van ‘Geheugentheater’, met zes gangen in een stervorm waarin 800 gravures hangen, is hem veel gelegen. “Het spraakmakende project is in meerdere opzichten belangrijk voor mijn toekomst”, geeft hij de motivatie aan om zijn best te gaan doen voor de afronding van ‘Geheugentheater’.

  Aldus Ben

 10. de gemeente kan niks verhalen op de kunstenaar????.

  wel potver als je als doodgewone burger een stap verkeerd zet als je een uitkering hebt dat word alles op je verhaalt plus een boete ,niet dat ik daar niet mee eens ben , maar de kunstenaar heeft toch ook bezittingen en een uitkering . dus aanpakken alles in beslag nemen wat hij heeft en in de schuldsanering.

 11. 😀 Ben wil OOK een tegenprestatie van de VVD. Goed verhaal. Verstandige opmerking

  Ik ben vaak terughoudend in de media geweest, omdat ik vind dat publiciteit leidt tot een verharding van standpunten.

 12. Dank voor de link Bernard, verhelderend en idd het college (o.a. VVD) moet gewoon zorgen dat ze er samen met de kunstenaar alsnog uitkomen. En dus boter op hun hoofd totnutoe, lekker makkelijk om zo’n kunstenaar als kop-van-jut te gebruiken.

 13. Ik citeer even.
  Op de vraag:

  “Het project van het Geheugentheater in Stadshagen is nu compleet stilgevallen en wordt niet meer voltooid. Bijna drie ton aan gemeenschapsgeld heeft het gekost. Wie is daar de schuldige van?”

  Antwoordt de kunstenmaker:

  ??Ik heb grote fouten gemaakt. In 2009 kwam ik door mijn scheiding en
  mijn huis dat onder water stond in de problemen. Serieuze financiële problemen. Het enige wat ik toen kon doen is naar de gemeente stappen en hen vertellen wat er aan de hand was en gezamenlijk tot een oplossing proberen te komen. Maar bij hen ontstond een soort paniek en was er duidelijk onwil merkbaar om eruit te komen.
  — einde quote

  Verder meer problemen met onduidelijk opdrachgeverschap daar te lezen.

  De bestuuders van onze mooie stad zijn denk ik zo … geweest
  om een ‘wat er ook maar aan de hand is’ , ‘geld weg’ deal te maken
  met de kunstenmaker. Ik heb daar echt geen begrip voor.

 14. VVD Zwolle schrapt motie na brief van kunstenaar

  Met een motie wilde de VVD maandagavond kunstenaar Ben Raaijman verplichten om een schuld van 227.000 euro in natura terug te betalen.

  “Er is informatie tot ons gekomen die bij ons nog niet eerder bekend was”, zei raadslid Thom van Campen. Hij doelde op een brief van de kunstenaar waarin ook de gemeente verantwoordelijk werd gehouden voor de onvoltooide kunst in Werkeren. Bovendien zegt Raaijmans in de brief dat hij niet 227.000 euro, maar 30.000 euro terug hoeft te betalen aan de gemeente Zwolle. “Wij willen de informatie eerst onderzoeken”, zei Van Campen tijdens de raadsvergadering maandag. “We komen er op terug.”

Reageer