Houten kruis van 2000 jaar oud in Noorderkerk

De Christelijk Gereformeerde Kerk in Zwolle heeft sinds kort een tweeduizend jaar oud kruis in de kerk staan. Meubelmaker en houtkunstenaar Edward Otten ontdekte bij een bouwput in Zwolle een eikenhouten boom uit het begin van de jaartelling.

De Zwollenaar bewerkte het sub-fossiele hout tot een kruis van circa vier meter hoog.  “Ik had hout gevonden uit de tijd dat Jezus hier op aarde heeft rondgelopen. Het is heel bijzonder om juist van dit hout een kruis te ontwerpen en te maken”. Houtkunstenaar Otten maakte eerder dit jaar voor de gemeente Zwolle van een oude boom in een park een leestroon, waarop voorbijgangers kunnen zitten.

Houtskool

Sub-fossiel hout is ontstaan uit bomen die duizenden jaren bewaard zijn gebleven in klei- en veenlagen. Het is afgesloten van zuurstof, zodat het niet gaat rotten. Zo’n geconserveerde boom ziet er houtskool-achtig uit. Het is zwart maar wel keihard.

“Op de plek van de vondst is archeologisch onderzoek gedaan”, vertelt Edward.

“Daaruit bleek dat in dat gebied lang geleden een oerbos heeft gestaan. En dan praten we over het begin van onze jaartelling, zo’n tweeduizend jaar geleden”.

Kettingzaag

Otten kreeg toestemming een flinke voorraad subfossiele bomen mee te nemen. Voldoende om een aantal kunstwerken en meubels van te maken. Met de kettingzaag ging hij meteen aan de slag. En zoals bij een echte kunstenaar hoort, groeiden er in zijn hoofd creatieve plannen om er bijzondere kunstwerken van te maken, waaronder een kruis.

Historisch feit

De christelijke gereformeerde kerk heeft dit kruis aangeschaft en een plek gegeven in de Noorderkerk aan de Thorbeckegracht. “Tijdens de viering op Goede Vrijdag stond het opgesteld in een van onze kerkgebouwen en we kregen er heel veel positieve reacties op van gemeenteleden. Wat ons erg aanspreekt is dat het kruis gemaakt is van hout uit de tijd dat Jezus op aarde was. Het unieke van het christelijk geloof ligt vast in een historisch feit. Daarom vind ik dit kruis zo bijzonder”, aldus dominee Henk Mijnders van de christelijke gereformeerde kerk Zwolle.

Tafels

Naast het beeldende werk hoopt Otten tegen het einde van dit jaar een beperkt aantal tafels en meubels te kunnen leveren van hetzelfde hout. Edward: “Ik kan niet wachten tot het eerste gezaagde hout uit de droogkamer komt”.

Artikel delen:

Reageer