Bloemlezing van ‘honderd humanistische teksten’

Zwolle – Christenen hebben de bijbel, moslims de koran, maar humanisten hebben geen ‘eigen boek’. Daarvoor hebben zij de wereldliteratuur. En die is vanaf nu nog toegankelijker geworden door een bundel van ‘honderd humanistische teksten’. Op 28 oktober neemt Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbondbij de Zwolse boekhandel Waanders in de Broeren het eerste exemplaar in ontvangst van ‘In het licht van de wereldliteratuur. Een humanistische bloemlezing’. 

het_licht_van_de_wereldliteratuur_-_een_humanistische_bloemlezing.jpg 

In deze bundel zijn, op initiatief van de Zwolse afdeling van het Humanistisch Verbond, honderd teksten verzameld van Nederlandse en Vlaamse humanisten en hun geestverwanten. Dat humanisten geen ‘eigen boek’ hebben wil niet zeggen dat zij geen behoefte hebben aan inspirerende teksten waarmee ze zich verbonden kunnen voelen en waarin zij richting kunnen vinden. Of aan teksten waaraan zij hun overtuigingen kunnen toetsen, waaraan zij inspiratie, troost of hoop kunnen ontlenen. Vanuit die gedachte is de bloemlezing In het licht van de wereldliteratuur ontstaan.


De wereldliteratuur, en daarmee de Nederlandstalige literatuur, kent volop gedichten, teksten of fragmenten met een humanistische portee. In het licht van de wereldliteratuur wil vooral ook ruimte laten voor eigen interpretaties en nodigt uit tot verder lezen, verder zoeken. Met elkaar en met ontelbaar vele andere teksten – hier ongenoemd gebleven, of ongekend – vormen ze ingrediënten voor het ‘eenzaam avontuur’ van het mens-worden en het mens-zijn.

Muzikale omlijsting
Tijdens de feestelijke avond worden teksten uit het boek voorgelezen en zorgen Zwolse artiesten (zangeres Carmen Hovestad en pianist Micha Wink) voor de muzikale omlijsting.

De teksten zijn onder meer ingestuurd door leden van het Humanistisch Verbond. Het boek is samengesteld door Wim Coster, Agnes Coomans (beiden Humanistisch Verbond) en Bert Gasenbeek (Humanistisch Historisch Centrum).

Bijzondere erfenis

Het boek kon tot stand komen dankzij een legaat van de in 1995 overleden Anke Jelsma, een bijzondere persoonlijkheid uit het Zwolse humanisme. Haar levensbeschrijving is ook in het boek opgenomen.

Presentatie op 28 oktober

Op dinsdagavond 28 oktober wordt het boek In het licht van de wereldliteratuur. Een humanistische bloemlezing bij Waanders gepresenteerd aan voorzitter Boris van der Ham van het Humanistisch Verbond. Aanvang 19.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur), einde 21.00 uur.

Het boek is tijdens de avond te koop (€ 17,50 voor leden, € 19,95 voor niet-leden) of vanaf 28 oktober in de boekhandel of online viawww.libris.nl.

Aanmelden

Geïnteresseerden voor de boekpresentatie kunnen zich tot 25 oktober aanmelden via lh.franken@kpnmail.nl

www.humanistischverbond.nl/zwolle

Over het humanisme

Het Humanistisch Verbond werd in 1946 opgericht door onder meer Jaap van Praag om een stem te geven aan alle ongodsdienstige mensen in het sterk verzuilde Nederland. Het verbond heeft landelijk 13.000 leden en 39 afdelingen.


Het humanisme is de levensbeschouwing waarin de mens en de menselijke ontwikkeling centraal staan. 
Het humanisme vertrouwt op de eigen kracht van mensen om zelf na te denken, zelf te oordelen en binnen de mogelijkheden het eigen leven inhoud te geven. Een humanist gaat graag het debat aan en is nieuwsgierig naar nieuwe inzichten; een onderzoekende, vrijzinnige geest die de wereld wil begrijpen. Doel is een samenleving met zelfbeschikking, open meningsvorming, vrijheid en gelijkwaardigheid.

Humanisme in Zwolle
Het Humanistisch Verbond Zwolle en omstreken heeft ruim 250 leden (van Ommen tot Kampen en van Hattem tot Genemuiden). Voor jongeren tot 35 jaar organiseren de Jonge Humanisten aparte activiteiten. Maandelijks zijn er zondagochtendbijeenkomsten (overdenkingen rondom een thema) en Humanistische Cafés (sprekers over actuele onderwerpen). Op 17 november organiseert de afdeling een theatervoorstelling in Odeon ‘Stil de Tijd’ met filosofe Joke Hermsen en pianist Ivo Jansen (die het Canto Ostinato speelt). 

Informatie

 

Presentatie van het boek “In het licht van de wereldliteratuur”

 

Datum: dinsdag 28 oktober 2014

 

Inloop vanaf 18.30 uur
Programma van 19.00 – 21.00 uur

Locatie: Waanders In de Broeren, Achter de Broeren 1-3, 8011 VA Zwolle

(038) 421 53 92  Zwolle (zie www.waandersindebroeren.nl)

Toegang gratis
Prijs boek (€ 17,50 voor leden, € 19,95 voor niet-leden).

Lid worden kan ter plaatse of via www.humanistischverbond.nl/steun-ons-lid-worden (vanaf € 5 per maand). 
Informatie en aanmelding: Loes Franken

E-mail: lh.franken@kpnmail.nl

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Campert 😀 En daar rechtsbovenin Herman van Veen? Die heeft in elk geval ook hele goeie teksten. Moet Youp er niet bij? We prijzen al jaren zijn wekelijkse column in het NRC aan op het chatlog van ons onvolprezen weblogzwolle 😀

  2. Dag Dick, Campert staat er inderdaad in met de tekst ‘Iemand stelt de vraag’. Ik ben bang dat Herman van Veen en Youp van ’t Hek ontbreken. Wellicht in deel II dan. 😉 Wel o.a. Willem Wilmink en Kees van Kooten. Wie dat is rechtsboven op de cover weet ik niet, maar ik zal het eens navragen bij de redactie…

Reageer