Biofilter “Oxatur” verlaat Zwolse vijver

Zwolle – Op 10 oktober, de dag van de Duurzaamheid, gaat de Oxatur uit het water. In de winterperiode is het innovatief biofilter minder of niet actief. Vier maanden was het water in de Wavinvijver in de Zwolse wijk Holtenbroek door de Oxatur in beweging om zo de zuurstofconcentratie te verbeteren.

 

de_oxatur.jpg 

 

De Oxatur ging in het water tijdens de Water4daagse in juni 2014. Het waterzuiveringsproject kwam tot stand door samenwerking van Advies- en Ingenieursorganisatie ARCADIS, Eminent Products, de opleiding Bouw & Infra van het Deltion College, waterlaboratorium Aqualysis en de gemeente Zwolle. Doel was de kwaliteit van stilstaand water te verbeteren. De werking van het zonlicht en de zuiverende werking van de planten zou de kwaliteit van het water in de vijver moeten verbeteren en voor langere tijd in stand houden.

Op vrijdag 10 oktober om 15.15 uur nemen studenten van de opleiding Bouw & Infra van het Deltion College de derde en tevens laatste watermonsters. Daarnaast verwijderen ze het informatiebord op de walkant en demonteren ze het waterfilter. De planten worden overhandigd aan de Zwolse wethouder Filip van As en jeugdwaterschapbestuurder Elisabeth van Rechteren Limpurg van Waterschap Groot Salland. Studenten van de Groene Welle nemen het geoogste Vetivergras (planten en wortels) in ontvangst en onderzoeken op welke manier het restproduct tot een nieuw eindproduct verwerkt kan worden en hierdoor een bijdrage levert aan de circulaire economie. Tevens worden de resultaten van de eerder genomen watermonsters bekend gemaakt. 

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer