IJsbeelden Festival toont bijzondere voertuigen

Zwolle – Het IJsbeelden Festival Zwolle presenteert ‘World in Motion’. Dit is een spectaculair evenement met in de hoofdrol een ruim scala aan opzienbarende Voertuigen, Vliegtuigen en Vaartuigen, gehakt uit enorme blokken ijs en sneeuw. Bezoekers gaan op een indrukwekkende ontdekkingsreis langs verleden, heden en toekomst en laten zich een dag lang verrassen, verbazen en verwennen.

 

ijsbeelden_festival_zwolle.jpg

 

Een team van veertig internationale en Nederlandse ijskunstenaars gaat dit ‘coole’ thema met behulp van 250.000 kilogram ijs en 250.000 kilogram sneeuw uitbeelden. Deze sprookjesachtige sneeuw- en ijswereld, die in een 6.500 m² historische NS-loods op het Station Zwolle wordt tentoongesteld, is te bezichtigen van zaterdag 6 december 2014 tot en met zondag 25 januari 2015. Elk kunstwerk van ijs en sneeuw vertelt een uniek verhaal waar de bezoekers als vanzelf onderdeel van worden. Zien, doen én beleven, dat is wat bezoekers van het IJsbeelden Festival in Zwolle mogen verwachten. Beleef de fatale eerste reis van de Titanic of maak de eerste landing op de maan nog een keer mee. Aanschouw de schoonheid van voertuigen uit de tijd van de Industriële Revolutie. Geef gas in een Formule-1 auto of bekijk de futuristische Batmobiel van heel dichtbij. Zo maar een greep uit de imposante kunstwerken en tal van historische momenten die worden uitgebeeld in glashelder ijs en sprankelende sneeuw.

 

Bouwplanning 

Op zondag 16 november en maandag 17 november (op beide dagen vanaf 16.30 uur) komen de koelvrachtwagens aan met hun lading reusachtige ijsblokken (ongeveer 2 meter lang, 1 meter breed en 70 centimeter hoog). Deze blokken, die per stuk zo’n 1500 kilo wegen, worden via een speciaal proces vervaardigd. In een periode van zo’n vier tot zes weken wordt het water laagje voor laagje bij een temperatuur van -30Cº ingevroren, waardoor het ijs transparant en glashelder is.

 

Na aankomst van de 250.000 kilo ijs vindt het ‘stacken’ plaats. Een speciaal uit Finland overgekomen team stapelt de kolossale blokken ijs met behulp van een vorkheftruck op elkaar om zo de gewenste hoogte van de sculptuur te bereiken.

 

Behalve ijs wordt ook nog eens 250.000 kilogram sneeuw in de sculpturen verwerkt. De natuurlijke sneeuw wordt van 15 tot en met 18 november, 24 uur per dag, ter plekke met een speciale machine gemaakt. Met behulp van een ‘snowblower’ wordt de sneeuw in de houten mallen geblazen, waardoor massieve blokken sneeuw ontstaan, die als basis dienen voor de bouw van sneeuwsculpturen.

 

Veertig professionele sneeuw- en ijskunstenaars

Voordat het grootste indoor ijsfestival van Nederland haar deuren voor het publiek opent, zal een team van veertig internationale professionele sneeuw- en ijskunstenaars van 21 november tot en met 3 december dagelijks werken aan de inrichting van een van de grootste IJsbeelden Festivals ter wereld. Tijdens deze periode is de tentoonstelling nog niet toegankelijk voor het publiek! 

 

De kunstenaars, die al jarenlang deelnemen aan wedstrijden en festivals in o.a. Canada, China, Japan en de Verenigde Staten, komen niet alleen uit Nederland, maar vanuit diverse landen over de hele wereld, zoals Ierland, Hongarije, Canada, Rusland, Tsjechië, Engeland, Zwitserland en Finland. Bij het realiseren van de sneeuw- en ijssculpturen maken de kunstenaars gebruik van kettingzagen, gasbranders, strijkijzers, beitels, raspen, slijpers, mesjes en zagen.

 

Openingstijden

Het IJsbeelden Festival vindt plaats van zaterdag 6 december 2014 tot en met zondag 25 januari 2015. Buiten de kerstvakantie zijn de indrukwekkende en metershoge ijs- en sneeuwbeelden van dinsdag tot en met vrijdag te bezichtigen van 11.00 tot 17.00 uur, op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens de kerstvakantie is het IJsbeelden Festival dagelijks geopend van 10.00 tot 17.30 uur, dus ook op de beide kerstdagen. Op Nieuwjaarsdag is het IJsbeelden Festival gesloten. 

 

Entreeprijzen

De entreeprijs voor volwassenen bedraagt € 12,50. Voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar kost een kaartje € 8,50. Kinderen tot vijf jaar mogen onder begeleiding van een ouder het festival gratis bezoeken. Deze prijzen zijn inclusief toegang tot het speel- en cateringgebied. 

 

Kaarten zijn vanaf 13 oktober online te koop via www.ijsbeelden.nl. Aan de kassa worden ook kaarten verkocht. Het speel- en cateringgebied is te allen tijde vrij toegankelijk.

 

Voor groepen vanaf 25 personen gelden diverse kortingen met betrekking tot entree, horeca en entertainmentgebied. Tevens is het mogelijk om bedrijfsfeesten te laten plaatsvinden op het evenement. Mail om te bestellen of voor meer informatie naar info@organisatieteam.nl.

 

Bezoekersinformatie

De temperatuur in de tentoonstellingsruimte wordt kunstmatig op 8 graden onder nul gehouden. Het is aan te raden om warme kleding en schoeisel te dragen. Vooral vingers, tenen, neus en oren krijgen als eerste last van de kou. Na een tocht langs de sculpturen kunnen de bezoekers zich in de horecaruimte opwarmen met een kopje warme chocolademelk of glühwein en genieten van de heerlijkste winterkost. Natuurlijk kunnen bezoekers daarna nog een rondje maken om de zeer gedetailleerde beelden goed op de foto te zetten.

 

Het IJsbeelden Festival is met het openbaar vervoer uitstekend te bereiken. Bezoekers kunnen met speciale NS-voordeelacties met de trein naar Station Zwolle reizen. 

 

Het IJsbeelden Festival bevindt zich in een historische NS werkplaats op het Station Zwolle. De adreslocatie voor navigatiesystemen is Hanzelaan 101 in Zwolle. 

 

Op de website www.ijsbeelden.nl is de bouwvoortgang in beeld te volgen. Daarnaast biedt de site allerlei nuttige informatie. Meer informatie is te verkrijgen door een mail te sturen naar info@ijsbeelden.nl.

 

Nog meer entertainment

Wie een uitstapje naar het IJsbeelden Festival plant, heeft in de NS-loods alleen al voldoende mogelijkheden voor vermaak voor een hele dag. Naast de spectaculaire expositie van ijs- en sneeuwbeelden wordt er verrassend familie-entertainment geboden voor het hele gezin. Zo is er een Event-Plaza met een bioscoop, diverse kermisattracties, klimtoren, springkussens en een gaming zone. 

 

Winter in Zwolle

Dit jaar is de Zwolse winter hartverwarmend. Gedurende het koudste seizoen is de stad een war(m)e belevenis. Deze winter beleeft u Zwolle als nooit tevoren.

Museum de Fundatie, Odeon De Spiegel theaters, Waanders In de Broeren en het IJsbeelden Festival bundelen hun krachten en hun rijke culturele aanbod.

Daarnaast valt er in de groenste stad van Nederland, die maar liefst 33 parken telt, ook goed te winkelen.

Kortom: een uitstapje naar het IJsbeelden Festival in Zwolle staat garant voor een leuk en gezellig dagje uit met de hele familie! Niemand hoeft zich in Zwolle te vervelen!

Artikel delen:
Reacties 8
 1. De psychologie van de combinatie NS-loods aan de zuidzijde van het station in combinatie met het centrum van Zwolle (en dus ok de Fundatie e.d.) met treinreizigers gaat niet werken.
  De reizigers stappen uit de trein, volgen blindelings de bordjes naar het evenement bij Hanzeland, verblijven daar 2 uurtjes, en zullen dan via dezelfde route terug naar het station lopen en – als logisch – de trein terug naar huis pakken. Daarbij is het ook nog zo dat je niet zo snel in het centrum bent. Je moet het dan wel verdomd aantrekkelijk maken om die treinreizigers richting de binnenstad van Zwolle te lokken.
  Ik laat me verrassen, maar ben op voorhand enorm sceptisch over de nieuwe locatie. Ontzettend jammer voor de stad Zwolle en de horeca dat het festival niet meer op het Rodetorenplein is dit jaar, want dat kan gewoon natuurlijk. Dan maar geen reuzenrad of ijsbaan hoor.

 2. helemaal goed dat de organisatie op deze nieuwe plek zich kan ontwikkelen

  Ondernemers van de binnenstad: organiseer een gezellige kerstmarkt en de cirkel is weer rond

 3. Mooi dat het op zo’n aparte locatie georganiseerd word . Voordat de hele stations omgeving klaar is. Gedurfd. Zwolle doet het goed.

 4. Ik heb er wel vertrouwen in. De nieuwe lokatie biedt groeimogelijkheden, bevindt zich eigenlijk gewoon centraal in het stationsgebied en vanaf het stationsplein aan de stadszijde is het maar 850 meter naar de Grote Markt, met halverwege de route de Fundatie. Waar hebben we het over.
  En een kerstmarkt op het Rodetorenplein klinkt helemaal goed.

  Ik hoop dat dit soort initiatieven vaker van de grond komen en dat ondernemers, ontwikkelaars en de gemeente gaan inzien dat de plek van de spoorwerkplaats een gouden (!) ‘Urban Event Location’ is, waarvan de binnenstad alleen maar kan profiteren. Wellicht binnen 10 jaar op die lokatie de “Bluefinger Dome”?

 5. te naïef voor woorden dat je denkt dat het publiek vanaf het ijsbeelden
  festival naar de binnenstad gaat
  het evenement hoort in de binnenstad met aaneengesloten een kerstmarkt in de weekenden voor kerst incl de koopzondagen.
  creatief met je ruimte omgaan en gezelligheid creëren

  dat trekt mensen van buitenaf om te gaan schoppen

 6. Het publiek loopt ALTIJD overal heen in Zwolle vanaf het station. Behalve de Zwollenaren zelf. Of dat nu naar een evenement in Park Weezenlanden, de binnenstad of de IJsselhallen is.
  We hebben het over een afstand vergelijkbaar met Amsterdam Centraal naar de Dam, minder dan het station naar de Grote Markt in Groningen, en minder dan de afstand van station Maastricht naar het Vrijthof. Voor city trips en eventbezoekers hele normale afstanden om te lopen.
  Het wordt tijd dat in Zwolle de perceptie van het centrumgebied wordt opgerekt, want de historische binnenstad (binnen de grachten) is écht te beperkt.

Reageer