Duurzame markt op Nieuwe Markt

Zwolle – Benieuwd hoe u eenvoudig uw omgeving ‘groener’ maakt? Op vrijdag 10 oktober is het in heel Nederland de Dag van de Duurzaamheid. Particulieren, bedrijven, instellingen en overheden laten zien hoe u uw omgeving ‘groener’ en zuiniger maakt.

Waterschap Groot Salland doet mee. U vindt ze op de Duurzame Markt in Zwolle van 10.00 uur tot 14.00 uur. Groot Salland is actief met het thema duurzaamheid. Bij de inkoop van machines voor het waterbeheer en onderhoud is de hamvraag: ‘Welke machine is het zuinigst in het brandstofverbruik ?’ Op de markt is als voorbeeld een enorme energiezuinige trekker opgesteld van 3×6 meter. Ga ter plekke zelf achter het stuur zitten!

Uw duurzame watertips tellen mee!
Laat het waterschap kennis maken met uw goede ‘groene’  ideeën. Lever ze in tijdens de Duurzame Markt. Elke tipgever krijgt van een andere markttipgever een duurzaam wateridee thuisgestuurd, verzorgt door het waterschap. Met uw watertips, helpt u uw omgeving duurzamer te maken. 
Duurzaam waterschap van energie tot inspraak
Bij Waterschap Groot Salland staat duurzaamheid hoog op de agenda. Tijdens het zuiveren van rioolwater  wordt er zoveel mogelijk energie opgewekt. De zuivering in Raalte verwarmt hier bijvoorbeeld het verderop gelegen zwembad mee.  De rioolwaterzuivering in Kampen draagt zelfs het stempel Energiefabriek, wat betekent dat de energie-neutraal werkt.  Verder ondertekende het waterschap het Klimaatakkoord, beschermt het de biodiversiteit en wil het watervervuiling bestrijden. Duurzaam werken betekent voor het waterschap  ook minder kopiëren en printen,  goede stageplekken aanbieden en  inspraak geven aan bewoners. 
Zwols programma Dag van de Duurzaamheid
Zwolle laat op 10 oktober zien wat duurzaamheid betekent. Op de Nieuwe Markt is de Duurzame Markt met energiecoaches, kruidenwandelingen, informatie over Eetbaar Zwolle. In de Energie­bus kunt u onafhankelijk advies krijgen over energie­besparende maatregelen en de energie-expositie bekij­ken. Ook kunt u op de markt de isolatiepremie of duurzaam­heidslening aanvragen. Kijk voor het volledige Zwolse programma op www.duurzaamzwolle.nl of twitter mee met #DVDDZwolle
Artikel delen:
Reacties 4
 1. Nieuwe, duurzame, markt: Goed idee!

  DAG VAN DE DUURZAAMHEID 2014 – ZWOLLE

  Duurzame Markt
  door verschillende organisaties

  voor wie : Iedereen
  waar : Nieuwe Markt
  wanneer : 10 oktober, 10.00-14.00 uur
  contact : Alma Streefkerk 038-4250993
  http://www.natuurenmilieuoverijssel.nl

  Komt u ook een kijkje nemen op de Duurzame Markt?
  Hier kunt u informatie krij­gen over:
  ⤢duurzame markt(3)-295Energiecoaches
  ⤢Meubels van Zwolse gekapte bomen
  ⤢Kinder- en damesaccessoires van duurzame materialen
  ⤢Eetbaar Zwolle
  ⤢Kruidenwandelingen en workshops
  ⤢Waterbeheer
  ⤢Energiebesparing
  ⤢Zwerfafval
  ⤢En nog veel meer??!

  Kinderen kunnen komen kleuren en op de foto gaan met de grote trekker van Waterschap Groot Salland

 2. Mooi initiatief, maar laten we duurzaam niet direct koppelen aan groener, zeker niet als het waterschap daarmee betrokken is.
  Sinds ze om economische (?) redenen het onderhoudsregime van watergangen hebben aangepast zijn veel sloten en vaarten in Zwolle en directe omgeving de laatste zomers verworden tot ondoorzichtbare prutsloten.
  Uitgerekend op het tijdstip dat in ons gematigd (!) klimaat vele organismen afhankelijk zijn van heldere begroeide waterpartijen, wat voor die omslag ook veelal het geval was (tevens een lust voor het oog).
  Blijkt dit tijdelijk, dan vangt de natuur het wel op, echter is het structureel dan kun je dat groen wel op je buik schrijven.
  Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben om dat te beseffen.

 3. Hoogleraar René ten Bos schreef een boek over “water”. Een collega sprak hem hierover. Een stukje uit dat interview

  Hij werpt de stelling op dat ons denken over duurzaamheid tot nu toe slechts plaatsvindt binnen de kaders van het kapitalisme en een blijvende (vaak impliciete) focus op de euro’s in de eindbalans. Als we echt duurzaam willen omgaan met de zee (of eigenlijk het water en het milieu), moeten we ons losmaken uit het kapitalistische denkpatroon. Het zogenaamde stromende, dynamische en vooruitstrevende karakter van het kapitalisme met zijn competitie, vraag en aanbod, is een illusie. Het is niet veel meer dan een razende stilstand die tot weinig nieuws leidt.

Reageer