Bezwaar tegen Waterskibaan Wijthmenerplas

Zwolle – Via een brief aan het gemeentebestuur maakt de Milieuraad Zwolle bezwaar tegen het voornemen een waterskibaan met paviljoen aan te brengen in de Wijthmenerplas. Daarnaast maakt de Milieuraad bezwaar tegen de wijze, waarop dit voornemen tot stand gekomen is. Daarnaast is de raad tegen het gegeven dat wordt afgeweken van het door de gemeenteraad gesanctioneerde besluit de Wijthmenerplas te zoneren in een intensief en extensief gebruikt gedeelte, waarbij de waterskibaan (zoals snelle watersport en hoge masten) geprojecteerd is in het extensieve gedeelte.

waterskibaan_zwolle.jpg 

Milieuraad: "Begin dit jaar heeft de gemeente een klankbordgroep in het leven geroepen om te praten over de ontwikkeling van waterskibaan en paviljoen op de Wijthmenerplas. In deze groep zaten lokale vertegenwoordigers namens de bewoners, de duiksport, wandelen, strandgebeuren en zwemmen. De SMZ heeft ook in deze groep geparticipeerd namens de landschaps-natuur- en milieubelangen rond de Wijthmenerplas. Als lid van de klankbordgroep is de Milieuraad van mening dat de Wijthmenerplas zich niet leent voor een waterskibaan, inclusief paviljoen op de oostelijke landtong. De invloed van de waterskibaan op het rustige deel van de plas komt ook tot uitdrukking in de twaalf meter hoge masten met strek- en skikabels (waarvan er een midden in de plas), die overal te zien zullen zijn."

Voorts is in het platform gewezen op het huidige gemeentelijke beleid de plas te zoneren in een intensief gebruikt werstelijk gedeelte en een rustig, oostelijk gedeelte. Dit beleid is door de gemeente raad bekrachtigd. Wordt hiervan afgeweken, zoals bij de waterskibaan met paviljoen het geval is, dan zou dit dus opnieuw in de raad behandeld dienen te worden.
 
Tijdens overleg in de klankbordgroep werd niet ingegaan op de vraag in hoeverre er überhaupt een waterskibaan en paviljoen mogelijk was op de Wythmenerplas. Tot de verbazing van de Milieuraad deelde de gemeente in de laatste vergadering mee dat dit punt niet thuishoorde in de klankbordgroep. Als reden werd genoemd het reeds ontwikkelde beleid in het verleden, zoals verwoord in het structuurplan, de leisurenota en het bestemmingsplan. De Milieuraad heeft uit genoemde stukken niet kunnen halen dat in de oostelijke plas een waterskibaan mogelijk is. Het uiteindelijke voornemen van de exploitant en de gemeente is om de waterskibaan te lokaliseren in het oostelijke deel van de plas. Het paviljoen zou worden geplaats op het eind van de landtong midden in de plas. De Milieuraad constateert uit deze gang van zaken dat de rol van de klankbordgroep slechts ‘cosmetische’ van aard was.
Tenslotte frappeerde het de Milieuraad dat, ondanks uitvoerig overleg in de klankbordgroep en daarbuiten, ten aanzien van de gekozen plek er onzekerheden blijven bestaan bij zowel de bewoners, als bij betrokkenen en bestaande recreatieve gebruikers zoals duikers, wandelaars, natuurliefhebbers, zwemmers en gebruikers van het naaktstrand.
Artikel delen:
Reacties 43
 1. Waarschijnlijk dezelfde figuren die ook bij elk feestje daar lopen te klagen. Ik moet dan altijd denken aan die twee ouwe zuurpruimen op het balkon uit de muppetshow…


  ⚠️ Meld

 2. Goed dat er een groep deskundigen is die, beter dan de gemeente zelf, in de gaten houdt welke afspraken er in het verleden zijn gemaakt over de inrichting en gebruik van dit gebied. Het vertrouwen in de politiek staat opnieuw op het spel.


  ⚠️ Meld

 3. Ik moet afgaan op de informatie die ik op weblog Zwolle lees. Dan krab ik me toch behoorlijk achter de oren. Dat komt dan vooral door de waarneming, dat de klankbordgroep een cosmetische functie had.
  Het is al vaker geconstateerd, maar dan in andere bewoording, zoals schaamlap.
  Wat betekenen voor de gemeente begrippen als “interactieve beleidsvorming”, “Samen Maken We De Stad”?
  Die benadering kent consequenties. Als gemeente die consequenties niet onder ogen wil zien, zal ze andere slogans moeten hanteren.


  ⚠️ Meld

 4. Na dit positive bericht te hebben gelezen , kan ik mij voorstellen dat men ook de risicos moet kunnen inschatten ,want met speedboten te gaan varen op een surf en zwemplas lijkt mij geen succes ,
  Men kan daar toch beter op de Ijssel gaan varen .Geen zwemmers en surfers heeft men daar dus minder kans op ongelukken , een uitspanning is prima op deze plek
  Albert


  ⚠️ Meld

 5. Die Groenlinkse milieuballetjes maken alles kapot en daar gaat Nederland aan ten onder.
  Geiten wollen sokken azijn zeikers zijn het.
  Ga werken voor je centen.


  ⚠️ Meld

 6. Zoals zo vaak met klankbordgroepen

  Tot de verbazing van de Milieuraad deelde de gemeente in de laatste vergadering mee dat dit punt (de vraag in hoeverre er ?berhaupt een waterskibaan en paviljoen mogelijk was op de Wythmenerplas) niet thuishoorde in de klankbordgroep. Als reden werd genoemd het reeds ontwikkelde beleid in het verleden, zoals verwoord in het structuurplan, de leisurenota en het bestemmingsplan. De Milieuraad heeft uit genoemde stukken niet kunnen halen dat in de oostelijke plas een waterskibaan mogelijk is. …….. De Milieuraad constateert uit deze gang van zaken dat de rol van de klankbordgroep slechts ??cosmetische?? van aard was.

  Idd opzienbarend dat genoemde onzekerheden blijven bestaan

  Tenslotte frappeerde het de Milieuraad dat, ondanks uitvoerig overleg in de klankbordgroep en daarbuiten, ten aanzien van de gekozen plek er onzekerheden blijven bestaan bij zowel de bewoners, als bij betrokkenen en bestaande recreatieve gebruikers zoals duikers, wandelaars, natuurliefhebbers, zwemmers en gebruikers van het naaktstrand  ⚠️ Meld

 7. Gelukkig zijn er meer mensen die vinden dat in Zwolle “niet alles hoeft te kunnen”.

  De grote schreeuwers hier vinden dat zij aan hun trekken moeten komen, jee, je zou jezelf eens moeten vermaken met iets normaals, en denken dat ze daarbij over lijken kunnen gaan. Erg respectloos hoe zij hun mening uiten.

  @ adriaan: Ik werk voor mijn centen, en misschien nog wel meer en harder dan jij! Alsof alle milieubewuste en natuurliefhebbende mensen een stel werklozen zijn met minimale hersencellen.
  Mensen als jij vervuilen de wereld zodat generaties na ons geen fatsoenlijke wereld meer hebben om in te kunnen leven.  ⚠️ Meld

 8. Het is het oude lied. Achter de schermen is het besluit al genomen. De klankbordgroep dient slechts als klapvee. Voor de b?hne wordt nog wat snoepgoed gegooid door vrolijke (gekleurde) Pieten, dit om zoveel mogelijk kritische stemmen te smoren. De gemeenteraad krijgt te horen dat de klankbordgroep is geraadpleegd en het verzoek om in te stemmen met het voorstel. De Milieuraad legt hier het falen van het instituut klankbordgroep wederom bloot. De raad kan nu eindelijk tonen iets te willen doen aan dit in-zieke fenomeen.


  ⚠️ Meld

 9. Wat voor rol of recht heeft een klankbordgroep in Zwolle eigenlijk. Zoals geopperd een niets betekenende rol, omdat het volgens het gemeente beleid moet? Of een adviserende of beslissende rol?


  ⚠️ Meld

 10. @adriaan. Ik mis het inhoudelijke bij jouw opmerkingen.
  Waar het mij om gaat: welke afspraken zijn gemaakt en wat is de rol van de klankbordgroep. En dan ook nog in relatie tot door de gemeente gehanteerde begrippen als interactieve beleidsvorming en Samen maken we de stad.
  Dat heeft dus niets van doen met een oordeel over balletjes.


  ⚠️ Meld

 11. Jammer dat zo’n prachtig initiatief mogelijk geen doorgang kan vinden door milieu gekkies. Wedden dat je deze medewerkers van de Milieuraad nooit aan de plas ziet liggen of op een paar housebeats staan te stampen?

  Dat frappeert mij ten zeerste.  ⚠️ Meld

 12. Een klankbordgroep is wat mij betreft een orgaan dat er is om advies te kunnen geven op zaken of om het “gevoel” van de groep waar de klankbordgroep voor staat te kunnen peilen. Er is geen verplichting om alle beleidsstukken langs de klankbordgroep te laten gaan en een klankbordgroep is al helemaal niet om mee te beslissen over zaken.

  Als je met beleid niet eens bent of wil veranderen lijkt het mij dat je niet een “onrechtvaardigheidsgevoel” over/met betrekking tot een klankbordgroep moet gebruiken om dat te uiten maar gewoon de reguliere bezwaarprocedures


  ⚠️ Meld

 13. @van der Veen, fijn ook dat je tekst hebt gelezen. Speedboats….

  Ik zou het persoonlijk echt een drama vinden als dit initiatief geen doorgang kan vinden door onderstaande redenen:

  -Landschapsvervuiling door hoge palen ( We moeten niet gaan doen alsof de Wijthmenerplas een prachtig stukje natuur is. Ik kijk liever tegen die palen aan dan een verschrompelde penis van een badgast op leeftijd)
  -Verstoring van het milieu (welk milieu? Wat dacht je van de brommer races, massale badtoeristen in de zomer? waar zijn die weidevogels of wilde koeien?)

  Ik ben overigens benieuwd naar de plaatsing van de palen want volgens mij valt het reuze mee qua oppervlak.


  ⚠️ Meld

 14. Het is altijd lastig iedereen tevreden te stellen. Vooral bij ontwikkelingen op dit niveau. Zelf ben ik een actief duiker en vind het erg vervelend dat de mooiste en bekendste duik stek niet meer te gebruiken is. Met alle goede bedoelingen ten spijt vind ik de grondhouding niet juist. Je gaat een grote groep recreanten uitsluiten om op een normale manier gebruik te maken van de plas. Er zijn in het verleden plannen geweest de skibaan in de Milligenplas te bouwen… ik vraag mij af welke moverende reden er is dit niet in die plas te doen. Ik neig te stellen dat dit een prestige object wordt van de gemeente. Het zou het erg jammer zijn als het op Wythmenerplas wordt gebouwd en ben ervan overtuigd dat er meer mensen teleurgesteld worden dan er plezier van hebben.  ⚠️ Meld

 15. Met de Milligenplas waren wel meer plannen. Hoe zit dat met dat strandtentje? Die hadden toch een prijs gewonnen en zouden een gebouw krijgen daar? Die waterskibaan kan daar prima, het is toch een baan zonder speedboten.  ⚠️ Meld

 16. @Arnold, dan kan ik net zo goed vragen waarom je niet in de milligerplas gaat duiken 😉

  Maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten natuurlijk. Die kabelbaan gaat nooit alles bezetten en volgens mij kun je dan nog prima duiken, al is je vrijheid beperkt.

  Ben ook wel benieuwd waarom het niet bij de milligerplas kon, mooie rechte lijnen…

  Ik denk dat er veeeeeel meer mensen van een kabelbaan, springkussen, paviljoen en dergelijke gebruik maken dan de mensen die nu het gebied gebruiken. Hoeveel mensen duiken er nou? Wat valt er verder te doen op dat stukje rustige water?


  ⚠️ Meld

 17. De waterskibaan aan de Wijthmenerplas is altijd een zeepbel geweest. Geen één bank wil er geld instoppen!
  En dat is te begrijpen,bezwaarschriften zullen er zeker komen. En gaat deze waterskibaan er dan toch komen,en wat als we een natte zomer krijgen en niemand gaat dan waterskien!(inversteerders kunnen dan naar hun centen fluiten)
  De gemeente Zwolle denkt alleen aan geldverdienen, dure verguningen en de pacht die de ondernemer van de waterskibaan aan de gemeente ieder jaar moet betalen.


  ⚠️ Meld

 18. Ik vraag me af waaróm de gemeenteraad zo graag een waterskibaan in deze plas wil. Denken ze dat dit een vooruitgang is, en zo ja waarom?
  En wie weet hoe de verschillende partijen in de gemeenteraad hierover gestemt hebben?


  ⚠️ Meld

 19. En de belangrijkste vraag is natuurlijk hoe moet dat als je als waterskier langs het naakstrant skiet, moet je dan snel je broekje en bovenstuk uitdoen, en hoe moet dat als je een badpak aan hebt om over een wetsuit nog maar te zwijgen… 8)


  ⚠️ Meld

 20. @Adriaan, ik merk enige frustratie van jou kant, Zennnnnn …….. er zijn voor en tegenstanders omdat bestemmingsplan anders blijkt te wezen als dat het klankbord de ondernemer heeft voor gehouden. Simpel toch?

  Enne geitenwollen sokken zijn tegenwoordig vervangen voor Valk sokken 😉


  ⚠️ Meld

 21. Lekker naar de Milligerplas, als dit voor zo’n baan technisch mogelijk is.
  Een jonge buurt vol jeugdige waarvoor daar verder weinig te doen is.
  Rondom bebouwing en verkeersaders, kortom nauwelijks een aanslag op de rust en de natuur.
  En voor die schreeuwlelijken die alles en iedereen denken te kunnen opofferen voor hun eigen gekte; je zal maar door de gemeente zijn opgegeild met het vooruitzicht van een mooie rustige groene woonomgeving rond de Wythmenerplas en daar voor een kapitaal je droomhuis hebben neergezet om vervolgens te moeten constateren dat je zo langzamerhand naast een gestoord pretpark komt te wonen.
  Zou u dat pikken?


  ⚠️ Meld

 22. Wederom staat de handelwijze van de gemeente en een specifieke wethouder wederom ter discussie. Leert de wethouder met de brede glimlach het nu nooit. B&W laat wederom blijken dat zij geen boodschap hebben de mening van de burger en hun eigen agenda boven alles stellen triest zeer triest.


  ⚠️ Meld

 23. @Au, Milligerplas leent zich uitstekend voor een dergelijke kabelbaan.

  Vraag me wel af, gezien jij denkt dat er veel overlast van komt, waarom jij de mensen die voor een zogenoemd kapitaal een huis hebben gekocht bij de wijthemenerplas boven omwonenden van de milligerplas stelt.

  Zijn er overigens onlangs huizen naast de wijthemenerplas gebouwd?


  ⚠️ Meld

 24. Ik was op de Wythmenerplas om het over te zwemmen dat is heen en weer 1,5 km per dag. Dat kan nu niet meer. Veel te gevaarlijk!


  ⚠️ Meld

 25. Het is duidelijk dat de wethouder dmv het instellen van een hem welgezinde klankbordgroep de bezwaren van tafel heeft kunnen vegen. Geen wonder dat dit soort misbruik van democratische middelen maakt dat mensen de politiek meer en meer zijn gaan verafschuwen.


  ⚠️ Meld

 26. Gemeente moet ook op de centjes letten weet je wel wat dat kost aan onderhoud zo,n plas.

  Met wat evenementen en recreatie verdien je weer een hoop terug.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.