Oude Muziek in Lutherse Kerk

Zwolle – Op 22 oktober start het Seizoen Oude Muziek 2014/2015 in de Lutherse Kerk van Zwolle. Mieneke van der Velden (viola da gamba) en Fred Jacobs (theorbe) spelen gambamuziek van de Franse barokcomponist Marin Marais. Van der Velden en Jacobs spelen al jaren samen en hebben een indrukwekkend evenwicht gevonden in dit subtiele maar ook erg krachtige repertoire.
 
Marais speelde een hoofdrol aan het hof van Koning Lodewijk de veertiende. Hij musiceerde in het orkest van de Académie Royale de Musique en schreef zelfs opera’s, maar we kennen hem het beste van zijn indrukwekkende oeuvre – meer dan 550 composities – voor zijn lievelingsinstrument: de viola da gamba. Het programma van Marais wordt gecombineerd met muziek van theorbespeler Robert de Visée, die samen met Marais in het kamermuziekensemble van de koning speelde, en later ook diens gitaarleraar werd.

Van der Velden is docente viola da gamba aan het Conservatorium van Amsterdam en aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Ze is in het bezit van twee originele Franse instrumenten, een pardessus de viole (het kleinste instrument uit de gambafamilie) uit 1768 gebouwd door Ludovic Guersan, en een basgamba uit 1617, gebouwd door Antoine Despont.
 
Jacobs is als docent luit en theorbe verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en treedt regelmatig op als begeleider van onder anderen Johanette Zomer, Lidewij van der Voort en Mieneke van der Velden. Hij is lid en medeoprichter van The Locke Consort, dat naam maakte op het gebied van Engelse kamermuziek uit de zeventiende eeuw.
 
Deze concertserie is de tweede uit het Seizoen Oude Muziek 2014-2015 van de Organisatie Oude Muziek. Van oudsher betekent het Seizoen Oude Muziek de mooiste muziek uit middeleeuwen, renaissance en barok, uitgevoerd door internationale topmusici op bijzondere locaties. Het seizoen 2014-2015 start in oktober 2014 en eindigt in juni 2015 en bevat ruim 90 concerten in 27 verschillende steden, verspreid door Nederland, België en Italië. www.oudemuziek.nl.

Artikel delen:

Reageer