Internationale erkenning voor Rana Berends

Zwolle – De Zwolse kunstenaar Rana Berends neemt in de laatste twee weken van oktober deel aan ’s werelds belangrijkste tentoonstelling voor hedendaagse miniatuurkunst in The Mall Galleries in Londen. Deze expositie wordt jaarlijks georganiseerd door The Royal Society for Miniature Painters, Sculptors & Gravers (afgekort RMS) en staat ook open voor niet-leden uit het buitenland.

loki_paperclip_m.jpg 

“Dit is een geweldige internationale erkenning voor mijn werk,” is haar eerste opgetogen reactie. De afgelopen tien jaar heeft Rana Berends zich gespecialiseerd in het portretminiatuur, die ze meestal in opdracht maakt. Van de totale productie was in het voorjaar ongeveer de helft te zien in het Stedelijk Museum Zwolle bij de tentoonstelling “The State of the Arts II”. Begin september exposeerde zij tijdens de Weekend van het Portret in Amsterdam en binnenkort is er een buitengewoon klein kinderportret te zien in Londen.

Rana Berends : “Het kleinste portret dat ik tot nu toe geschilderd heb. De doorsnede is slechts 3,5 cm. Van de zomer heb ik veel materiaalonderzoek gedaan en dat resulteerde in een serie van 5 kinderportretten. De verf was nog nauwelijks droog toen ik het uitverkoren werk naar Londen stuurde.”

In Nederland zijn maar weinig kunstenaars die gespecialiseerd zijn in het maken van portretminiaturen. “Zelf ken geen collega’s in Nederland die soortgelijk werk maken. Als ze er al zijn, dan weten ze zich goed te verstoppen,” aldus Rana. Dit in tegenstelling tot Groot Brittannië en ook de Verenigde Staten waar het schilderen van (portret)miniaturen veel meer leeft. Er bestaan verschillende Sociëteiten, waarin kunstenaars zich verenigd hebben. Hiervan is de RMS de oudste en meest prestigieuze, met als beschermheer HRH The Prince of Wales. Deze sociëteit organiseert deze jaarlijkse tentoonstelling voor hedendaagse miniatuur kunst, die ook open staat voor kunstenaars buiten Groot Brittanië.

Meer informatie over de expositie is op de websites van The Mall Galleries en RMS te vinden: http://www.mallgalleries.org.uk/

Artikel delen:
Reacties 6
  1. Rana, heel erg leuk voor jou. Gefeliciteerd!
    Ik heb je antwoord op mijn vraag doorgezonden en wens jullie een mooie tijd in Londen.
    Met groet, Henk

Reageer