Nieuwe stappen Katwolderplein

Zwolle – De ontwikkeling van het Katwolderplein is weer een stap dichterbij. De voorlopige ontwerpen voor de bioscoop, de parkeergarage en 23 eengezinswoningen om de Vogelbuurt af te ronden zijn gereed. Het college legt deze ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad. Het zelfde geldt voor de samenwerkingsovereenkomsten tussen Multi Vastgoed B.V. en de gemeente en tussen deltaWonen en de gemeente.

vo_bios_webformaat.jpg

  Voorlopige impressie bioscoop en parkeergarage

Op het Katwolderplein ontwikkelt de gemeente een parkeergarage met circa 710 plekken waarvan 500 voor binnenstadparkeren. deltaWonen bouwt hier 23 woningen waarmee de Vogelbuurt wordt voltooid en Multi Vastgoed realiseert hier een bioscoop en commerciële ruimte. Zowel de gemeente als de ontwikkelpartners Multi Vastgoed B.V. en deltaWonen willen het Katwolderplein zo snel mogelijk realiseren. Na besluitvorming door de gemeenteraad, sluit de gemeente de samenwerkovereenkomsten met Multi Vastgoed B.V. en deltaWonen. In januari 2015 is de aanbesteding voor de bouw van de parkeergarage gepland. De beoogde start bouw van de parkeergarage en de commerciële ruimten is medio 2015.

Artikel delen:
Reacties 48
 1. Ik weet dat de plannen versoberd zouden worden, maar als dit plaatje het nieuwe beeld wordt valt me dat tegen.
  Is toch wat anders dan dit. Maar misschien is het ook wel geen goede vergelijking.

 2. Ik mis de winkel in dit gebeuren. Maar het hoeveelste plan is dit wel niet?. Elk jaar de laatste 20 jaar weer een oprisping dat ze bezig zijn en dan weer een jaar niets. Ik zie dat plaatje en ik heb er nog wel een paar thuis liggen met andere bestemmingen.


  ⚠️ Meld

 3. Gezien de grootte van het scherm, aparte apparatuur om IMAX films af te spelen is dit natuurlijk een mega investering. Ga er maar vanuit dat het een normale bioscoop(je) zal gaan worden.

  Was wel mooi geweest, een IMAX theater.


  ⚠️ Meld

 4. IMAX is zeker een grote investering. Maar nu is Amsterdam de dichtsbijzijnde. Als er een dergelijke bioscoop in Zwolle zou komen pak je heel net noorden mee!


  ⚠️ Meld

 5. Een IMAX theater kost miljoenen meer dan een normale bioscoop. Plus ik denk dat IMAX graag zou willen dat het een pathe theater is wat goed bereikbaar moet zijn en wat aanzien. Dat ga je denk ik niet redden op een afgelegen plein.

  Zou wel geweldig zijn maar we moeten realistisch blijven. 🙂

  Of een inzamelingsactie…


  ⚠️ Meld

 6. De bioscoop, zoals getekend, lijkt mij een erg goedkope uitstraling te hebben. De westkant van het centrum verdient een mooiere invulling, een kans die zich niet vaak voordoet.


  ⚠️ Meld

 7. Op zich vind ik het ontwerp van de parkeergarage, mits met de juiste bakstenen bekleed, niet eens zo verkeerd, maar ik snap niet dat ze het ontwerp van de bioscoop er niet bij betrokken hebben en er één mooi samenhangend geheel van hebben gemaakt. Het ontwerp van de bioscoop oogt, zeker voor de locatie zo dicht bij de binnenstad, echt veels te goedkoop!

  Kunnen de ‘vrienden van de Stadskern’ hier niet nog iets mee?


  ⚠️ Meld

 8. De investering van de gemeente Zwolle in de parkeergarage inclusief aanloopkosten en aanloopverliezen, maar exclusief verlies op de grondexploitatie, bedraagt bijna ?? 30 miljoen. Dat is ruim ?? 41.000 per parkeerplaats, die, nota bene, nagenoeg allemaal bovengronds zijn geprojecteerd. De (vertrouwelijke?!) businesscase toont een winst van ?? 12 mljoen (exclusief verlies op de grondexploitatie) over een periode van 50 jaar op basis van tarieven die gelijk zijn aan die voor het binnenstadsparkeren. De jaarlijkse tariefstijging is op 2 % gesteld.

  De beslisnota vermeldt verder dat in het begin de leegstand hoger kan zijn dan gedacht wegens alternatieve goedkopere plekken (bijvoorbeeld parkeren op het Noordereiland) en dat verhoging van de tarieven niet langer vanzelfsprekend is.
  Aan die risico’s moet echter niet te zwaar worden getild omdat “de PG niet als standalone kan worden beoordeeld” (sic!).

  De laatste opmerking is onbegrijpelijk. Gemeente Zwolle wilde namelijk op de commerciële parkeermarkt participeren als alternatief voor verminderde inkomsten (en verliezen) uit de grondexploitatie? Nu zou een verlies op deze investering bij voorbaat al acceptabel worden geacht. Begrijpt u het nog, ik niet.


  ⚠️ Meld

 9. Een bioscoop met goedkope uitstraling buiten het centrum.
  Een plek dichtbij de spiegel is natuurlijk veel beter.
  Deze plek versnippert ipv versterkt de centrumfunctie van de stad.
  🙁


  ⚠️ Meld

 10. (Amme) hoela waarom zo denigrerend over onze woningen?.De kleur oranje komt alleen voor in sommige kozijnen en en zeg niet dat ik kleurenblind ben want ik werk al jaren lang met kleuren.Deze kleurstelling komt voort uit de rode kleur. Ook de term woninkjes is overtrokken want ik denk dat menigeen deze ruimtes niet heeft.Ook het feit dat wij overal dicht bij zitten is toch een voordeel.Alleen is die parkeer garage geen gezicht maar ik heb al zoveel tekeningen gezien dat er nog wel weer een andere komt.


  ⚠️ Meld

 11. Nou ik woon zelf toevallig helaas ook in die oranje huisjes, de hele zomer kabaal vanuit de binnenstadevenementen, plus tijdens hevige regenbuien lekkage in de woning, en warm!!! te zwaar geisoleerd en te weinig ramen om ’s nachts af te koelen, maar ja vanwege het externe kabaal kun je al geen ramen open doen hier of je doet geen oog meer dicht ’s nachts, dus spijt als haren op mijn hoofd dat ik in deze enorme miskleun van Deltawonen ben terecht gekomen, die geweldige ruimte mogen ze van mij dan ook houden, zodra ik genoeg geld heb, ga ik ergens anders wonen, zonder een groot betonblok als uitzicht en zo ver mogelijk van de binnenstad en Kamperpoort, aan de andere bewoners: veel plezier verder in jullie Vogeltjesbuurt!


  ⚠️ Meld

 12. Lekkage lijkt me een mankement wat te verhelpen is. En de muziek is altijd om 12 uur afgelopen. Het klopt dat het van de zomer één avond de spuigaten uitliep. Ik kon binnen niet eens horen wat ik dacht. En die warmte, ja dat hoor je wel vaker bij moderne woningen. Dat is vaak een ingewikkeld probleem. Dus daar houd ik me buiten. Voordeel van dat grote betonblok zal misschien zijn dat het wel weer geluid uit de binnenstad afvangt.


  ⚠️ Meld

 13. Nieuwbouw/bestaande bouw/koop en huur…..”ontzet” mooi politiek woord. “Ontluisterend” ook trouwens…:

  O[/b]s.nl)

  Welke conclusie(s) gaat Blok trekken….ook over zijn eigen functioneren. Blok liep ooit ook door mooi Zwolle, maar dat topic kan ik in de haast niet vinden. Wel benieuwd wat ie toen allemaal tegen zijn “meelopers” heeft gezegd.


  ⚠️ Meld

 14. Het wordt steeds erger met de honden- en kattenpoep in de Vogelbuurt: de grasvlaktes met bomen en looppaden worden gebruikt als schijtplaats, overal ligt schijt, vooral bij de container en sommigen laten bij het voorbijlopen gewoon hun hond op je voorruit plassen of voor je voordeur schijten! Erg smerig. Kunnen de gemeente en Deltawonen hier iets aan doen! Desnoods de grasvlaktes omranden met hoge betonblokken of hoge struiken en handhaven dat de grasvlaktes en looppaden niet als schijtplaats zijn bedoeld!! En graag regelmatig de schijtplekken schoonspuiten, want het is geen gezicht meer zo. Nou leuke Vogelbuurt dus en stadsentree. Als ze maar wel een poepschep meenemen, voordat ze hier naar binnen rijden!


  ⚠️ Meld

 15. 😮 Gadverdamme Merel uit de Merelstraat, wat kunnen mensen goor zijn >:( Heb je nog geen contact gezocht met de gemeente en Deltawonen? Misschien een paar foto’s maken?


  ⚠️ Meld

 16. Het is eigenlijk helemaal niet logisch dat de openbare ruimte gebruikt mag worden als hondenschijtplaats, wie heeft dit eigenlijk ooit bedacht? Veel logischer zou zijn dat dierenbezitters hun dier(en) alleen op eigen terrein hun behoeftes mogen laten doen, zet maar een bak in de tuin of iets dergelijks. Bevalt het niet? Dan moet je maar geen huisdier nemen, hoort er nu eenmaal bij, jouw dier, jouw afval. En op de grasvelden/looppaden moeten gewoon waarschuwingsborden komen met camera’s en boetes uitdelen aan de overtreders.


  ⚠️ Meld

 17. Zorg als hondenbezitter dat je een afvalzakje bij je hebt. Dan kun je het zo oppakken als de hond zijn behoefte gedaan heeft op een plek die niet zo handig is. De gemeente heeft overal in de stad van die bussen met zakjes die speciaal daarvoor bestemd zijn staan. Ook op het eind van de Meeuwenlaan staat zo’n ding. Hoe simpel kan het zijn!


  ⚠️ Meld

 18. Wat voor de één simpel is, is dat voor de ander helaas niet Bernard. Is een kwestie van mentaliteit en gemak volgens mij: dump maar bij een ander wat je zelf niet kunt gebruiken, of niet dan Kamperpoorters met hond?


  ⚠️ Meld

 19. Ik heb wel een idee voor de gemeente om de (stads)entree bij de Merelstraat/Katerdijk te verbeteren en veiliger te maken: omdat er nu geen rode fietspaden zijn aangebracht, wordt er door sommige automobilisten erg hard doorheen gescheurd, omdat ze denken dat het een 80 km autoweg is, door het ontbreken van die rode fietspaden dus, want die houden ergens bij de Katerdijk gewoon op. Erg gevaarlijk om hier met kinderen of de fiets proberen over te steken, je krijgt nooit voorrang en wordt soms bijna van je sokken gereden.

  En die parkeerplaatsen voor de groenstroken hinderen het uitzicht bij oversteken, zorgen voor geluidsoverlast en beconcureren straks de parkeergarage met een lager tarief, waardoor de overlast alleen maar erger gaat worden in de straat.

  Mijn idee is: Verwijder die parkeerplaatsen, maak in plaats daarvan 2 rode fietspaden aan beide zijden die aansluiten op de Katerdijk, desnoods de weg verbreden voor extra veiligheid voor fietsers, daarom ook de parkeerplaatsen verwijderen, bouw verkeersdrempels op de weg, leg een zebrapad aan en zet een 30 km bord neer. En om het nog mooier te maken: een rotonde op de kruising Katerdijk.

  Hiermee maak je volgens mij zowel voor bewoners als weggebruikers het hele stuk veel overzichtelijker, netter en veiliger en beter aansluitend op de Katerdijk, Da’s pas een entree!

  Gemeente: aan de slag ermee!  ⚠️ Meld

 20. @Jip complimenten, dit soort concrete bijdragen met aangedragen oplossingen lees ik graag! 🙂
  In dit geval denk ik dat er een stevig financieel aspect om de hoek zal komen kijken. Heb je deze aflevering gezien van De Rekenkamer?


  ⚠️ Meld

 21. Hoezo financieel aspect: voor het plunderen van de gemeentekas, de hoge salarissen van de wanpresterende gemeentebeleidsuitvoerders en halfmislukkende/overbodige prestigeprojecten heeft de gemeente Zwolle toch ook genoeg geld! Dan wordt er nooit geklaagd over geldtekort of TE DUUR.

  Gewoon een kwestie van zinvolle prioriteiten stellen volgens mij en stoppen met dat gegraai, die zakkenvullerij en die zelfzuchtigheid bij beleidsuitvoeringen.  ⚠️ Meld

 22. @Jip Eens, uitgezonderd dat 30 km bord, want dat staat er al.

  @merel Ik ben zelf ook een Kamperpoorter met in de bouwvakvakantie een (logeer)hond. Vanuit die ervaring redeneerde ik. Ben het met je eens dat het kennelijk niet voor iedereen simpel is. Ik ruim dan ook wel eens wat op van andere honden, waarvan de eigenaar het vergeten is op te ruimen. Zoals ik al schreef: Kleine moeite.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.