Kunstenaar uit Zwolle wint Kunstprijs

Kunstenaar Chris Brans (22), in juni 2007 afgestudeerd aan de CABK, ArtEZ academie voor beeldende kunsten in Zwolle, heeft op 14 september de ArtOlive Kunstprijs voor Jong Talent 2007 gewonnen. Deze prijs, een cheque van 2500 euro, wordt ieder jaar uitgereikt aan de meest veelbelovende afstudeerder van alle kunstacademies in Nederland.

Volgens de jury heeft Chris Brans de eerste prijs gewonnen vanwege zijn artistieke potentie. Brans’ inzending is een ‘gedachteninstallatie’ die hij voor de eindexamenexpositie van de CABK heeft gemaakt. “Brans vangt grote existentiële vragen in kleine beelden en gebaren”, aldus de jury. “Zijn installatie is ideeënrijk en eigenzinnig.”

‘Ra’

De installatie van Brans, getiteld  ‘Ra’, is uitgekozen uit kunstwerken van 36 genomineerde talentvolle kunstenaars. Daarvan zijn er maar liefst 12 afkomstig van de ArtEZ-opleidingen in Arnhem, Enschede en Zwolle. De inzendingen van ruim 120 afgestudeerden zijn geselecteerd door de academies zelf en aangevuld door critici van het vakblad Kunstbeeld. Al eerder viel een oud-student van de CABK in Zwolle in de prijzen. Illustrator en animator Douwe Dijkstra kreeg in 2005 de ArtOlive Kunstprijs voor Jong Talent. Nu, twee jaar later, laat een andere oud-student de kwaliteit van de ArtEZ-academies zien.

Over ArtEZ

ArtEZ hogeschool voor de kunsten verzorgt voor ruim 3.000 studenten onderwijs op het gebied van beeldende kunst, mode, vormgeving, bouwkunst, muziek, dans en theater in Arnhem, Enschede en Zwolle. Het aanbod van opleidingen en afstudeerspecialisaties op bachelor- en masterniveau is breed en gevarieerd. ArtEZ richt zich op de meest getalenteerde kunststudenten uit Nederland en daarbuiten. De kwaliteit van het onderwijs blijkt uit de erkenning vanuit het werkveld, nationaal en internationaal.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer