Stadshagen start eigen Repair Café

Zwolle – Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Inwoners uit Stadshagen en omliggende wijken organiseren op zaterdag 25 oktober het allereerste Repair Café van Stadshagen. Elke laatste zaterdag van de maand wordt dit gehouden.

 

repair_cafe_in_stadshagen.jpg 

 

In gebouw Werkeren, aan de Werkerlaan 154, draait het op 25 oktober allemaal om (samen) repareren. Tussen 10.00 uur en 14.00 uur staan diverse vrijwillige vaklieden klaar: elektriciens, naaisters, houtbewerkers en een fietsenmaker helpen gratis bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad. De materialen dienen wel schoon zijn voor de reparatie.

 

Kosten- en grondstofbesparend

Door repareren te promoten, willen de vrijwilligers van  Repair Café Stadshagen bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt Louis Zandbergen: "In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen." Louis Zandbergen wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. "Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk."

 

Samen repareren

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Marjan Middelburg, activiteitenbegeleidster van Stichting IJsselheem: "Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt. Dat is ook de reden dat mijn organisatie ruimte beschikbaar stelt voor dit initiatief."  

 

Stichting Repair Café

Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café (zie www.repaircafe.nl) sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Sinds januari 2011 biedt de stichting daarnaast ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Stadshagen.  

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer