Moderne Devotie zet volgende stap in groei

Zwolle – De afgelopen jaren groeit de bekendheid van de Moderne Devotie beweging in Nederland en is er zelfs een actuele Postmoderne Devotiebeweging die stevig aan de weg timmert. In november 2011 tekenden de burgemeesters van Zwolle en Deventer een intentieovereenkomst om de Moderne Devotie in alle opzichten weer een gezicht te geven in de IJsselstreek. De gemeente Heerde en de gemeente Olst Wijhe sluiten zich al regelmatig aan wanneer er samenwerking gezocht wordt rond de Moderne Devotie

 

Steeds meer mensen uit Nederland geven aan wanneer ze in Deventer of Zwolle zijn, of anderszins contact hebben, dat zij toch ook Moderne Devotie steden zijn, naast bijvoorbeeld Hanzesteden. Vandaar dat tien gemeentes nu is gevraagd om zich op een of andere manier aan te sluiten bij deze beweging van de Moderne Devotie, met haar oorsprong in de IJsselstreek. Niet alleen voor het toerisme is het een welkome aanvulling, ook het weer zichtbaar maken van de eigen identiteit geeft steden en gemeentes extra kracht en uitstraling. Elke aangeschreven gemeente heeft te maken gehad en/of heeft nog steeds te maken met de Moderne Devotie. Deze Moderne Devotie steden zijn zich lang niet altijd bewust van de eigen geschiedenis.

De Moderne Devotie kent juist een rijke geschiedenis en heeft misschien in de tweehonderd jaar dat ze aanwezig was in Nederland meer invloed gehad dan de Hanze. Het zal daarom een geweldige stap zijn van deze tien gemeentes om zich aan te sluiten bij de actuele beweging van de Moderne Devotie. Het gaat om de volgende gemeentes ; Zutphen, Doesburg, Dalfsen, Heerde, Kampen, Zwartewaterland, Steenwijkerland, Hattem, Olst-Wijhe en Harderwijk.

De beweging van de actuele Moderne Devotie krijgt meer en meer te maken met de provincies Overijssel en Gelderland. Deze provincies willen zelf ook graag zicht gaan krijgen op deze belangrijke vernieuwings- en hervormingsbeweging in Nederland. Een derde stap voor de Postmoderne Devotiebeweging zal zijn om alle andere Moderne Devotie gemeentes in Nederland aan te schrijven. Wanneer dat zal zijn hangt af van hoe snel de hiervoor beschreven tweede stap gestalte heeft gekregen.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Ik lees hier:

    “Steeds meer mensen uit Nederland geven aan wanneer ze in Deventer of Zwolle zijn, of anderszins contact hebben, dat zij toch ook Moderne Devotie steden zijn, naast bijvoorbeeld Hanzesteden.

    Dus mensen zijn steden ofzo? als ik ’t goed begrijp? Hopelijk gewoon
    duidelijke taal weblog Zwolle! En niet zulke wartaal.

Reageer