Waanders In de Broeren opent nieuwe exposities

Zwolle – Na de schilderachtige landschappen en vergezichten van Voerman, zijn de expositieruimtes van Waanders In de Broeren voorzien van twee nieuwe exposities. In de onlangs verbouwde Kloostergang exposeert kunstenaar Bart Domburg ‘Werk op papier’. Miep Maarse toont op de 3e verdieping alsmede onder het orgel een selectie bronzen dieren.

 

bart_domburg.jpg 

 

De werken op papier van Bart Domburg (Zwolle, 1957) bestaan uit met een fineliner geschreven teksten die eindeloos worden herhaald. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Domburg een aantal werken die gebaseerd zijn op het werk en leven van personen, die nauw verweven zijn met de geschiedenis van Zwolle. Zij inspireerden Domburg om hun werk en gedachtengoed opnieuw onder de aandacht te brengen en te visualiseren. Op grote vellen papier schrijft Domburg hun teksten letterlijk over. Zoals de “Navolging van Christus” van Thomas a Kempis, het pamflet “Aan het Volk van Nederland” van Johan Derk van der Capellen tot den Pol en de “Herziening van de Grondwet” van Thorbecke.

In de huidige digitale samenleving waarin alles wordt opgeslagen en gedigitaliseerd, data op een anonieme, onzichtbare manier over de wereld gaan, geeft Domburg teksten weer zijn oorspronkelijke vorm terug. Er ontstaan unieke kunstwerken die het rijke verleden van Zwolle verbinden met het heden. 

Bronzen dieren – Miep Maarse

Als je naar de beelden van Miep Maarse kijkt, verschijnt er vanzelf een glimlach op je gezicht. Je herkent menselijke eigenschappen in de dieren die zij maakt en realiseert je pas later dat wat deze dieren doen, eigenlijk niet kan. Dansende nijlpaarden, een schaatsende olifant, een nijlpaard in pak of met een parelketting om. 

 

De verbeelding van de dieren met menselijke eigenschappen en gedrag lijkt heel eenvoudig. Het tegendeel is waar. Je moet buitengewoon goed de mens en zijn gedrag hebben bestudeerd om deze vertaalslag te kunnen maken. Een nijlpaard – in het echt bepaald geen zachtaardig dier – verandert zij in een vriendelijke, dikke lobbes die danst, duikt of zich als een Engelse Lord gedraagt. 

 

Deze tentoonstelling geeft een uniek overzicht van de sculpturen van Miep Maarse; van haar vroege werk (plastieken) en kleine bronzen dieren tot de grote olifanten, giraffen, beren en nijlpaarden.

 

Meer informatie over beide exposities vindt u op: http://waandersindebroeren.nl/podium-en-exposities/.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Hulde!
    Uitgangspunt was toch een boekwinkel? Inhoudelijk vind een ieder meer bij bijvoorbeeld Bloks Boeken of Wesgterhof. Waanders is vervallen tot een gebakkraam in een verbouwde kerk.

Reageer