Inzameling van luiers nu in heel Zwolle

Alle inwoners van Zwolle kunnen meedoen met de gescheiden inzameling van luiers en ander incontinentiemateriaal. De gemeente Zwolle heeft de proef in Aa-landen en Holtenbroek voor één jaar uitgebreid naar de gehele gemeente Zwolle. Luiers en ander incontinentiemateriaal kunnen in speciale zakken worden aangeboden bij 46 kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. De gemeente Zwolle wil iedereen aanmoedigen om mee te doen aan de proef door elke drie maanden een prijsvraag uit te schrijven waarbij een verzorgingscheque van € 150,– te winnen is.

Informatiefolders, luierzakken en prijskaarten voor de prijsvraag zijn te verkrijgen bij de deelnemende kinderopvanglocaties, het gemeentelijk informatiecentrum, de Wijkservicepunten en bij Rova. In Zwolle wordt jaarlijks ongeveer 1.500.000 kilo luiers en incontinentiemateriaal geproduceerd. Dit is ruim 5% van de totale hoeveelheid huishoudelijk afval.

Luiers en ander incontinentiemateriaal kunnen helemaal worden gerecycled. Papier en plastic worden teruggewonnen en opnieuw gebruikt. Het overgebleven slib krijgt een tweede leven in de landbouw en het afvalwater wordt biologisch afgebroken. Uiteindelijk blijft er niets meer over dat nog wordt verbrand of gestort. Bij 5000 luiers worden 6 bomen, 8.000 liter water en een hoeveelheid energie vergelijkbaar met 190 liter dieselolie bespaard.

Meer informatie

Uitgebreide informatie over de proef en prijsvraag is te vinden in een folder. De folder is te verkrijgen bij alle inzamellocaties en op de website: www.afvalzwolle.nl. Met vragen over de gescheiden luierinzameling kan men bellen met de wijkservicelijn van de gemeente Zwolle, telefoonnummer (038) 498 33 00, of met de klantenservice van ROVA, telefoonnummer (038) 427 37 77.

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Hmm, heb er van gehoord. Wel een goed initiatief maar ik ga niet met een zak gebruikte luiers slepen. Er staan ook kinderdagverblijven op de inzamelingspunten, maar als ik daar heen ga heb ik de fiets al vol!
  Denk dat het meer zin heeft als er een aparte ophaaldag voor komt en dat je het dan gewoon bij de vuilnisbak kan neerzetten. Als het toch een pilot is kunnen ze dat ook overwegen te proberen toch?


  Maak melding

 2. Tsja, je hebt er wat voor over of niet… Wij doen thuis wel mee en een bijkomend voordeel is dat de grijze kliko nu lang niet vol komt in 2 weken.

  Je hoeft natuurlijk niet persé de boel weg te brengen als je ook bij het kinderdagverblijf moet zijn. Je kunt er ook op een ander moment even langs. Daarnaast kan het met 46 inleverpunten in Zwolle nooit ver weg zijn.


  Maak melding

 3. Bij 5000 luiers worden 6 bomen, 8.000 liter water en een hoeveelheid energie vergelijkbaar met 190 liter dieselolie bespaard.

  Lijkt me toch genoeg reden om mee te werken.



  Maak melding

 4. Wat ik trouwens wel opvallend vind is dat de gemeente Zwolle rijkelijk met folders strooide om dit te promoten. Voor onze beide kinderen kregen we apart een folder thuis. Als je dan toch milieubewust bent, zorg je toch even dat er maximaal 1 folder per huishouden bezorgd wordt?


  Maak melding

Reageer