Echtpaar Gijzen-Nützinger 65 jaar getrouwd

Zwolle – De heer en mevrouw Gijzen-Nützinger waren maandag 20 oktober 65-jaar getrouwd. Burgemeester Henk Jan Meijer bracht het echtpaar maandagmiddag een bezoek in hun woning aan de Slotenmakerstraat om hen persoonlijk te feliciteren. Als cadeau kreeg het stel een paar iris-cheques.

De heer Gijsbert Gijzen, roepnaam Gijs, is geboren op 28 oktober 1927 te Kerkrade (L). Mevrouw Margaretha, Paula Nützinger, roepnaam Marga is geboren op 8 mei 1931 te Bandjermasin, Ned. Indië. De heer Gijzen werd begin 1947 ter vervulling van zijn dienstplicht uitgezonden als marechaussee naar Ned. Indië. Hij kwam terecht in Lawang waar hij met 6 man werd gelegerd in een grote villa. Hij leerde daar zijn echtgenote kennen tijdens een muziekfeest wat door de militairen werd gegeven ter gelegenheid van Koninginnedag en waar de hen inmiddels bekende burgers voor waren uitgenodigd. Zijn werk daar bestond uit het controleren van hetgeen vervoerd werd door de bedrijven, het normale politiewerk en het werk van de militaire politie.

Nadat hij in alle uithoeken van Java was geweest, keerde hij terug naar Malang. Daar was het gezin waartoe mevr. Gijzen behoorde, inmiddels ook heen verhuisd. Op 20 oktober 1949 zijn zij daar in het huwelijk getreden en vestigden zij zich daar ook.

 

Na de souvereiniteitsoverdracht werden zij toch nog onverwachts opgeroepen voor de terugreis naar Nederland. In 1950 kwamen zij aan in Weesp (N-H) waar de familie van de heer Gijzen al sinds langere tijd woonde. Zij kregen daar een huis toegewezen. In 1951 werd de oudste dochter daar geboren, drie jaar later werd het gezin uitgebreid 

met nog een dochter.

De heer Gijzen zag het niet zitten om na zijn terugkeer in dienst te blijven en kwam in het verzekeringsvak terecht als inspecteur. In 1955 verhuisde het gezin vanwege het werk naar Zwolle waar het eerste huis werd gekocht in Assendorp. Daar werd de derde dochter geboren. Mevrouw Gijzen had de zorg voor het gezin en was een perfecte gastvrouw tijdens de bijeenkomsten die haar man veelal bij hen thuis had met zijn collega’s. 

 

Toen de wijk Holtenbroek, deel II werd opgeleverd, werd een voor die tijd hypermoderne woning gekocht, de zogenaamde drive-in woning. Daar ging het gezin wonen en in 1964 begon de heer Gijzen daar als zelfstandige een eigen assurantie- en administratiekantoor. Mevrouw Gijzen bemande, als haar man naar de klanten was, de telefoon van de zaak, nam verzekeringsaanvragen in behandeling en maakte de afspraken. Zij waren altijd geïnteresseerd in de nieuwe ontwikkelingen van de stad en zijn, toen het eerste deel van Stadshagen werd opgeleverd, daarheen verhuisd, waar zij nog steeds met veel plezier wonen.

 

Het echtpaar had naast het drukke bestaan een grote voorliefde voor reizen binnen Europa met de caravan. Italië was hun favoriete vakantieland, maar daarnaast zijn vele andere landen bezocht van Denemarken tot Griekenland en wat daar tussenin ligt. Andere hobby’s zijn voor meneer, tuinieren, vissen en vroeger ook klussen, schilderen, behangen ook in de gezinnen van de kinderen. Pas op zijn 80ste verjaardag verkocht hij zijn verzekeringsportefeuille en ging met pensioen. 

 

Maar al snel verveelde hij zich en schreef zich in bij uitzendbureau Oudstanding, waarvoor hij een aantal dagen per week het hele land doorkruiste om auto’s weg te brengen. Dit heeft hij nog een aantal jaren gedaan. Mevrouw kookte de meest fantastische maaltijden waar de hele familie van meegenoot. Tot voor kort kwam het hele spul, inmiddels dik 20 personen met verjaardagen en feesten bij hen thuis waar werd genoten van haar kookkunst. Daarnaast was zij altijd steun en toeverlaat en sprong bij in de jonge gezinnen van de kinderen. Nu puzzelt ze nog graag en is graag in de weer met planten en bloemen.

 

Daarnaast zijn er nog twee bezigheden een extra vermelding waard: Meneer bakt voor Oud en Nieuw voor de hele familie incl. zelfs vrienden van de kleinkinderen, oliebollen en appelbeignets. De oliebollen zijn vermaard en er werden er met gemak een kleine 200 gebakken. Nu is dat nog steeds zo maar dan ongeveer de helft en hij wordt volgende week al 87!

Mevrouw bakte voor de Kerst altijd weihnachtstollen (kerstbroden) voor de hele familie. Tot voor een paar jaar geleden verzamelde de hele familie zich op kerstavond bij hen thuis, waarna de Kerstdagen werden ingeluid met een gezamenlijke maaltijd en cadeautjes.

 

Het gezin bestaat inmiddels uit 3 dochters, 3 prima schoonzonen, 5 kleinzonen, 1 kleindochter, de partners van de kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen van 5, 4, 1 en bijna 1. Meneer mag zich nog verheugen in een goede gezondheid. Mevrouw heeft sinds begin dit jaar een ernstige rug aandoening waardoor zij helaas slecht ter been is. Beiden hebben nog volop belangstelling voor wat zich afspeelt binnen en buiten het gezin waar de banden hecht zijn.

 

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Lieve pap en mam Gijzen, nog van harte met dit schitterende jubileum. Dikke kus van ons allemaal.
    Astrid, Dinand, Menzo en Jill en kinderen en Marco Dijkstra.

Reageer