PvdA schrijft open brief aan Wezo

Zwolle – De Zwolse afdeling van de PvdA heeft maandag 20 oktober een brief gestuurd aan directie en RvC van de Wezo, dit naar aanleiding van een artikel in de Stentor van zaterdag. Na de lees verder wordt deze brief integraal gepubliceerd.

Open brief aan directie en Raad van Commissarissen van Wezo

20 oktober 2014

Geachte heer Verku​y​len en geachte Raad van Commissarissen van Wezo,

Uit de Stentor van zaterdag 18 oktober heb ik vernomen dat onze​ sociale werkplaats de Wezo in crisis verkeert en dat​ gemeente Zwolle en Wezo lijnrecht tegenover elkaar staan. U schetst​ een beeld waarin het lijkt alsof u als enige in het belang van de​ doelgroep handelt. Als spreekwoordelijke ‘kers op de taart’ dreigt uw​ Raad van Commissarissen op te stappen als de gemeente Zwolle niet​ ​kiest voor de door u gewenste taakstelling voor de Wezo.

Dit bericht verontwaardig​t​ mij zeer en daarom stel ik u de volgende​ vragen. Gooit u nu werkelijk de handdoek in de ring en weigert u samen​ met de gemeente een oplossing te zoeken voor de opgave waar wij samen​ voor staan? Creeërt u niet een heel vreemde tegenstelling: de Wezo is​ toch van de gemeente Zwolle en vier omliggende gemeentes samen? En​ redeneert u niet veel meer in het bedrijfsbelang van Wezo dan in het belang van mensen die nu én in de toekomst ondersteuning van de​ gemeente verdienen?

In ons collegeakkoord is zeer nadrukkelijk vastgelegd dat wij er alles​ aan doen om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen,​ ook nu daarvoor minder geld beschikbaar is. Ook uw organisatie is​ daarbij een van de partners. U geeft aan dat de medewerkers ​van wie het​ tijdelijke contract niet wordt verlengd ‘thuis op de bank komen te​ zitten’. Dat is niet waar. Al vorig jaar heeft de ​gemeente​raad unaniem een​ motie aangenomen waarin staat dat mensen van werk naar werk moeten​ worden begeleid. Daarin wordt ook uw organisatie opgeroepen hieraan​ een bijdrage te levere​n. Ik ben benieuwd naar uw acties op dit​ terrein. Of is het u nog niet gelukt mensen te helpen aan een andere​ baan omdat het detacheren van mensen u zeer wenselijke inkomsten​ oplevert? Is dat in het belang van ​de doelgroep​?

Uit een recente evaluatie blijkt overigens dat ​het ​Wezo​ niet is gelukt​ een​ behoorlijk aantal werkzoekenden werk ​te​ ​bieden​ de laatste​ jaren. Ook dit gegeven moeten we natuurlijk betrekken bij de keuze hoe​ we​​ Zwollenaren die dat nodig hebben het beste te helpen. Tenminste, als​ ​ we daadwerkelijk het belang van de mensen die onze ondersteuning nodig​ hebben nu én in de toekomst voorop zetten. Op basis van actuele​ informatie ben ik overigens persoonlijk van mening dat waarschijnlijk​ een belangrijk deel van de mensen met een tijdelijk contract die zijn​ aangewezen op beschut werk ook in de toekomst het beste binnen Wezo​ geholpen kunnen worden. Dat zou ook de uitkomst van de aangenomen​ motie kunnen zijn. Dat kan natuurlijk niet als u niet bereid bent om​ mee te werken.

Overigens verbaast het mij ook zeer dit alles uit de krant te moeten​ vernemen. In het recente verleden hebben wij redelijk intensief​ contact gehad over de werkzaamheden van Wezo en de ontwikkelingen in​ de nabije toekomst. Aangezien u blijkbaar een andere​ communicatiewijze wenst pas ik mij met deze open brief aan de door u​ gekozen vorm aan. Mocht u eraan twijfelen: uiteraard zal ik deze​ vragen ook stellen aan ons college van B&W in de daarbij passende​ vorm: een debat op basis van een collegevoorstel.

Hoogachtend, Eefke Meijerink PvdA Zwolle

Artikel delen:
Reacties 31
 1. Bestaat die PVDA nog wel! Die zelfde Pvda is toch mede verantwoordelijk voor al die 650.000 werklozen in Nederland!!! Zal die Eefke Meijerink dat wel weten trouwens.

 2. Komen jullie nou eens een gefundeerde reactie op bovenstaand verhaal Adriaan Jasper en Benjie om te laten zien dat jullie weten hoe het wel moet!

 3. Lekkere partner(s) die directie en Raad van Commissarissen van Wezo.

  Als dit de participatie- c.q. netwerksamenleving in de praktijk is dan hebben we een groot probleem richting de toekomst.

  Zogenaamd competente mensen, die royaal betaald worden om op te komen voor mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt, die niet verder komen dan wat vingerwijzen naar de gemeente.

  Goede actie van Eefke dat zij dat niet klakkeloos accepteert.

  En eens met suze, maar laten we eerlijk zijn de wijze waarop op dit weblog de nettiquette wordt gehanteerd, zorgt ook wel dat weldenkende Zwollenaren dit weblog mijden.

 4. > Vorig jaar heeft de ??gemeente??raad unaniem een?? motie aangenomen waarin staat dat mensen van werk naar werk moeten?? worden begeleid. < Persoonlijk roept dit citaat bij mij vragen op die in de brief niet worden beantwoord. Is er sprake van een directe doorstroming ofwel vandaag bij de Wezo, morgen bij een andere baas, of komen ze in de tussentijd toch nog thuis op de bank te zitten? En als dat andere werk uitblijft? In de mallemolen? Vanaf die bank naar het kastje en vandaar naar de bekende muur? Ik ben er nog niet gerust op.

 5. Misschien niet helemaal handig geopereerd van Wezo’s zijde (d.m.v. een interview in de krant), maar ik snap de onwil wel. Het is stikken of slikken. En misschien wil de RvC en directie dit niet voor haar rekening nemen. Voor hun ook weer tien anderen die te staan trappelen lijkt me.

 6. Dus als ik Mevr. Meijerink goed begrijp is de huidige situatie bij de Wezo dat ze enerzijds de taak hebben om mensen aan een andere baan te helpen en anderzijds de mogelijkheid hebben om mensen gedetacheerd te laten werken.
  Wat voor vergoeding krijgt de Wezo als ze iemand een nieuwe baan bezorgd hebben? Anders is het ook wel begrijpelijk dat ze liever kiezen om iemand te detacheren.

 7. Hier mijn reactie, die ik eerder al op het artikel in de Stentor gaf:
  Het dreigen van de RvC met opstappen is een zwaktebod. Ook is het een in de steek laten van de belangen van de werknemers van Wezo. Men kan beter er uit halen wat erin zit en het gesprek aangaan. De RvC kan beter een voorbeeld nemen aan de Wezo-medewerkers, die vaak al gehinderd door hun beperking tóch een klus weten te klaren. Ook de Wezo valt onder nieuwe wetgeving, en helaas heeft dat gevolgen. Ik denk zelf dat het thuis komen te zitten van medewerkers de Wezo-directeur een worst is. Hij zal zich er eerder druk om maken dat zijn eigen positie in gedrang komt, en zich aan moet passen of werk elders zoeken.

  Prima brief van Eefke!

 8. Overigens nog even iets over het feit dat Wezo volgend jaar minder taken krijgt:

  Ik denk dat het best verstandig is dat Wezo minder taken krijgt, omdat ze daar alles denken te weten. Zo vriendelijk is het personeelsbeleid bijvoorbeeld niet, en gespecialiseerde werkbegeleiding voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel heeft men niet in dienst. De SP heeft zeker gelijk dat mensen met een arbeidsbeperking aan het werk moeten kunnen, maar ook zij weten dat het veelal mis is met de arbeidsomstandigheden en begeleiding. Het zou inderdaad een mooi bedrijf kúnnen zijn.

 9. Het is een goed idee lijkt me, de doelgroep
  helpen zoveel ’t kan. Maarja, dat gaat niet lukken
  met zo’n locatie en directeuren enzo. Teveel geld naar
  niets wat ertoe doet. Moet echt slimmer en beter.

 10. Ik vind dat ik toch even moet reageren . Er is tot nu toe bij de wezo nog geen direkteur geweest zoals deze. Hij is heel toegangkelijk voor de wezo werknemers en doet wat in zijn vermogen ligt.Wij weten dat uit ervaring mijn man is er al 32 jaar werkzaam.En als je zoals mijn man een heel slechte gezondheid hebt en niet voor honderdprocent werk kan leveren is het goed om toch in het tempo wat je nog wel kan te kunnen werken. Het rijk schuift alles op de gemeentes af .En daar moet een gemeenteraad die bestaat uit gekozen mensenuit allerlei beroepen en verschillende partijen met vrees ik weinig kennis van de doelgroep beslissen wat er gebeurd .En wij maar wachten wat ons boven het hoofd hangt . Denk maar niet dat een gewone wergever op deze mensen zit te wachten ook al worden ze gecompenseerd, ze willen alleen maar winst maken en iemand die in de ziektewet kan raken hoeven ze aĺ helemaal niet want dat kost geld. DUS LAAT WARD VERKUIĹEN MAAR LEKKER VOOR DE WEZO STRIJDEN WIJ STAAN DAAR ACHTER. En partij van de arbeid hebben we een keer op gestemd was voor ons gelijk de laatste keer.

 11. IK vraag me af of ze bij de wezo daar toevallig niet iemand hadden aangesteld als directeur die op zijn beurt dan toevallig bij een van de werknemers zou horen.
  Wat een gedoe daar zeg, er gebeurt van alles daar en als je de verantwoordelijke moet hebben weet niemand wat en hoe.
  Iemand moet daar orde op zaken stellen!!!

 12. Eerst alles afbreken om vervolgens weer met rode veren gaan pronken dat is weer typisch de PVDA.
  Het zal de partij niet redden en na de volgende landelijke verkiezingen zullen ze gedecimeerd zijn tot een schamele 10 zetels.:D

 13. Mevr Pierik geeft aan dat haar man alles doet wat ie kan maar niet voor de volle 100 procent werken kan. Dat klopt. Ook zegt ze dat ie kan wat in zijn vermogen ligt, en dat er bij Wezo geen directeur is als deze. Wellicht is ze die mening toegedaan omdat haar man niet meer in de gelegenheid is computerprogramma’s in het honderd te laten lopen, en dus niet meer bij de directie op het matje wordt geroepen. Uiteraard heb je dan een aardige directeur, en zijn de vorige eikels. Uw man is nog te beroerd om nog een prop papier van de grond op te pakken, omdat ie dat qua gezondheid niet kan. Wel kan ie met volle boodschappentassen van de supermarkt naar huis sjouwen.

 14. Van wat dolf daar allemaal verteld is mij niets bekend.Maar als hij flink is komt hij zijn grieven aan mijn man hier persoonlijk vertellen.En die boodschappentassen klopt maar is van voor z’n ziekte k’heb alle mediche gegevens hier thuis als hij denkt dat wat hij hoort niet klopt komt hij de ziekenhuisfoto’s en brieven maar bekijken. Maar ik weet niet tot welke doelgroep hij behoort maar kan me er iets bij voorstellen.Als ik zie dat je je verlaagt door op een reactie van mij mn man zo te beschrijven wij hebben trouwens nog nooit het woord eikel in de mond gehad voor de directie .mijn man werkt met veel plezier bij de wezo met fijne colega’s waar blijkbaar ook ene dolf zit die hem neem ik aan niet mag maar zeg dat dan rechtstreeks en niet zo achterbaks en in een open medium.

 15. Als dolf trouwens ook bij de wezo werkt zou hij als zn iq hoog genoeg is hebben begrepen dat ik met toegankelijkheid bedoel dat hij open spreekuren houd waar het personeel naar toe kan. Wat mijn man niet doet maar wat ook nog niemand eerder deed.En hij komt zeer betrokken met het personeel over. ?n laten we hopen dat er een cotact met de gemeente komt. Want voor dolf geld ook met de wezo op zn cv heb je niet zo snel een reguliere baan , en dan hebben wij het voordeel dat mn man met een paar jaar met pensioen kan.

 16. Ben ik met je eens ziezo maar ik vond dolf zn reactie nogal persoonlijk en ik laat mn man niet wegzetten . Maar ik heb hiervan geleerd dit is mn laatste reactie. En mocht ik hët ooit wel weerdoen dan nooit meer met mn eigen naam dat is de les die ik hier geleerd heb hoewel ik voor eerlijkheid ben en er niet van houd om onder een nickname alles maar te zeggen.

 17. Dolf, ik weet niet wie of wat jij denkt te zijn. Maar als je mensen zwart meent te moeten maken is je leven wel erg leeg. Ik weet dat degene die jij noemt al meer dan 30 jaar keihard werkt en doet wat hij kan.

  Je praat onzin. Zoek een leven.

 18. @Dolff morgen lachen op de werkvloer? tsssss dit slaat echt nergens op. Jij valt iemand persoonlijk aan op , in jou ogen, wel meevallende handycap. Ga je schamen :'(

  Al een tweetje verzonden naar je zgn vrienden hoe stoer jij wel niet bent? Kruip weer terug onder die tegel

Reageer