Debat over veiligheid in de Aa-landen

Zwollenaren geven hun stad een 7.4, dat blijkt uit het grootschalig omnibusonderzoek onder inwoners van Zwolle naar leefbaarheid en veiligheid. Dit onderzoek wordt elke twee jaar gehouden. De uitkomsten van het onderzoek worden per wijk gesplitst en geanalyseerd door de gebiedsbeheerteams. In deze gebiedsbeheerteams werken gemeente, woningcorporaties, de politie en maatschappelijke instellingen samen aan de verbetering van de veiligheid en leefbaarheid in de wijken.

Ondanks het hoge cijfer voelen veel mensen uit de wijk Aa-landen zich steeds minder veilig in hun wijk. Zij geven weliswaar het rapportcijfer 7 voor veiligheid, in 2001 gaf 14% van de wijkbewoners aan zich wel eens onveilig te voelen in de buurt. Dit percentage stijgt jaarlijks, in 2007 is dat gestegen naar 31%, 4% meer dan alle Zwollenaren samen. Opmerkelijk is dat het aantal meldingen en incidenten bij politie van wijkbewoners is gedaald. Hoe is deze stijging te verklaren en wat moet er gebeuren om dit gevoel weg te nemen? Om hier meer inzicht in te krijgen organiseert de gemeente in samenwerking met de politie en Hogeschool Windesheim het ‘Veiligheidsdebat Aa-landen’ op woensdag 26 september 2007. Alle wijkbewoners hebben onlangs een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan het veiligheidsdebat.

Programma

Het programma start om 19.00 uur met een veiligheidsmarkt. Verschillende instellingen die in Zwolle actief zijn zoals het bureau Halt en de GGD staan op de markt. Bewoners kunnen hier allerlei informatie vinden over thema’s die met veiligheid te maken hebben.

Om 20.00 uur begint het debat met een inleiding door Dr. J.S. Timmer, lector veiligheid van de Hogeschool Windesheim. Van 20.15 tot 21.15 uur vindt het debat plaats onder leiding van Julien van Oostaaijen, onderzoeker, Tilburgse School voor Politiek en Bestuur. Panelleden tijdens het debat zijn H.J. Meijer (burgemeester van Zwolle), H. van Werven (teamchef Noord, politie IJsseland), Dr. J.S. Timmer (lector veiligheid, Hogeschool Windesheim).

Wijkwethouder van Aa-landen Erik Dannenberg is op deze avond het jurylid voor de ‘beste debater’. Aansluitend is er gelegenheid tot napraten en bezoek aan de veiligheidsmarkt.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Ben sinds 1976 woonachtig in de a-landen ,
    maar de laatste 2 jaar minder gelukkig met de veiligheid en de intolerantie van sommige medebewoners van het wijk gedeelte waar ik woon.
    oorzaak is mijn inziens dat door de renovatie van de wijk holtenbroek er meerdere gezinnen zijn komen te wonen die zich van normen en waarden niets aantrekken ondanks herhaalde opmerkingen van meerdere mede bewoners.
    ook het los laten lopen van de diverse honden door hun baasjes, en opmerkingen van andere bewoners dat dit niet de bedoeling is in onze wijk aangezien de richtlijnen van het gemeentelijk verbod hierop.
    met vriendelijke groet mart.

Reageer