Directeur PEC Zwolle tekende niet alle contracten

Zwolle – Woensdagavond tijdens de jaarlijkse supportersavond van PEC Zwolle, waar Technisch Directeur Gerard Nijkamp en voorzitter Adriaan Visser aanwezig waren, maakte Visser duidelijk dat het vertrek van Algemeen Directeur Edward van Wonderen een aantal weken geleden niet uit de lucht kwam vallen. De verklaring van het ontslag op 3 september was toen: "De reden hiervan is dat er een verschil van inzicht is ontstaan over de uitvoering van de werkzaamheden."

Visser nuanceerde die stelling op de fanavond. Directeur van Wonderen zou in het verleden matige sponsorcontracten hebben afgesloten voor PEC Zwolle. Er zaten volgens de voorzitter contracten bij die niet waren getekend. Daarnaast constateerde Visser dat er veel achterstallig onderhoud was. Daardoor moest PEC Zwolle een deel van de verwachte inkomsten afboeken. Toen PEC Zwolle de verantwoordelijkheden van Van Wonderen wilde inperken, en hem  vervolgens een andere functie aanbood, besloot Van Wonderen te vertrekken. Sinds het vertrek van Van Wonderen vult voorzitter Visser op interim basis zelf de functie van Algemeen Directeur op. Verder meldde Visser, aan de enkele tientallen aanwezige supporters, dat de begroting in 2017 opgeschroefd gaat worden naar 16 miljoen euro, en dat de tribunes aan de noord- oost- en zuidzijde uitgebreid gaan worden naar een totaal bezoekersaantal voor het stadion van 16.000 personen.

Artikel delen:
Reacties 45
 1. Was een zeer nuttige en informatieve avond. Dhr. Visser nam alle tijd om uitgebreid antwoord te geven en inzicht te geven in het reilen en zeilen van PEC Zwolle.

 2. Niet sjiek dat meneer Visser dit soort informatie op straat gooit en het zegt ook iets over de organisatie. Komt op mij nogal amateuristisch over.

 3. Niks amateuristisch, transparant bedoel je, En dan reageert Visser ook nog op een open brief die van Wonderen nota bene zelf geschreven heeft. Dat het iets zegt over de organisatie klopt, van Wonderen is te ligt bevonden en mede daarom is er afscheid genomen.

 4. Ex-werknemers hoor je als fatsoenlijk werkgever niet te beschadigen als ze vertrokken zijn. Helemaal niet in de publiciteit. De heer Visser laat wel vaker merken dat hij ijdel is. Dit brengt hij naar buiten om populair te doen bij de supporters.

 5. Leonardo praat geen onzin of kreeg jij ok gratis kaartjes van onze twitterkoning. Nu het vriendinnetje nog eruit.

  Maran sterkte met je moeder.

 6. Dat de twitterkoning weg is dat is terecht nu nog een paar van kantoor af die hij heeft aangenomen en we kunnen weer vooruit kijken .

  Ik kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat dhr Visser zijn eigen straatje aan het schoon praten is door de vinger elke keer op een ander te wijzen ( lees arjan jansen en de twitterkoning ) terwijl hij toch middels de rvc en als zijnde voorzitter verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen bij pec.

  Het lijkt erop dat hij met uitspraken omtrent anderen en slechte uitvakken zichzelf populair wil maken danwel wil indekken .

  Zie een scenario van een bepaalde trainer uit het verleden opdoemen !!!!

 7. Kennelijk heeft de RVC samen met meneer Visser zitten slapen toen dhr. van Wonderen nog in functie was. In het bedrijfsleven waren dat soort types dus ook meteen ontslagen, maar in de voetbalwereld is het pluche veel te lekker voor de heren.

 8. En zo blijkt maar weer dat al die directeuren en voorzitters hetzelfde zijn. Grote ego’s van heb ik jou daar. Echt niet chique van voorzitter Visser.

  Hij wilde zo normaaltjes overkomen, nou dat hou je dus 2 jaar vol. Nu valt deze Dalfsenaar door de mand.

  Is er tijdens de supportersavond niet gereageerd op Visser, toen hij over anderen ging roddelen? Of is de veurzitter momenteel heilig na 2 beker successen??

 9. Het mag dan niet chique zijn het is wel eerlijk en transparant. Ik was zelf niet bij de betreffende avond maar wellicht gaf Visser antwoord op de vraag wat de toedracht was van het vertrek van van Wonderen.

  @Visser is een populi, je praat jezelf tegen. Visser heeft toch juist ingegrepen toen er ontdekt werd dat het niet goed liep? Of was dit volgens jou te laat? Want ik neem aan dat de RvC niet letterlijk over de schouders kijkt bij elke taak van de algemeen directeur.

  De opmerking over het uitvak is ook goed te plaatsen. Het zal wel gegaan zijn over de schade die vermoedelijk is toegericht in Deventer en dan is het makkelijk om die opmerking te maken. Zie dat niet als een wit voetje halen bij de supporters.

 10. Ook al is er een vraag gesteld, dan nog is dhr. Visser niet verplicht daarop te antwoorden, ik vind het tegenwoordig sowieso al raar dat directie en trainers van BVO’s periodiek verantwoording afleggen aan supporters. Echt onzin.

 11. Het is ook nooit goed of het deugt niet, en om kritiek te hebben op Adriaan Visser getuigt van hersenloosheid.

  Wat hebben we wel niet aan deze voorzitter te danken, ik ga het niet allemaal benoemen denk er zelf eens over na en kijk ook eens naar de carriere van deze man in de maatschappij.
  Iedereen die enig kritiek durft te hebben op Visser moet zich doodschamen of je nu wel of geen PEC Zwolle supporter bent.

  Tot zondag bij de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Heerenveen er zijn nog enkele kaarten te koop! wees er snel bij want ook deze wedstrijd raakt uitverkocht met 12.500 echte supporters!!

 12. die mensen zitten daar maar voor een ding en dat is geld verdienen…
  PEC zelf, moet schijt hebben aan dat soort dingen en gewoon verder door lekker blijven voetbalen…

 13. @Leonardo, ja het is echt de omgekeerde wereld om die supporters openheid van zaken te geven en aan ze verantwoording af te leggen. Ze kunnen betalen maar verder moeten ze zich natuurlijk vooral nergens mee bemoeien…..

 14. @Leonardo, een club is er uiteindelijk voor de supporters. Supporters betalen veel geld aan de club met een seizoenskaart of aankoop van losse wedstrijdkaarten. Dan mogen supporters in grote lijnen weten wat er in de club speelt en dat was in dit geval zeker nodig met het vertrek van de algemeen directeur. En Visser heeft inderdaad goed ingegrepen bij een beginnend financieel probleem van PEC. Ik vind het een fantastische voorzitter die de nodige gezonde ambitie heeft en deurft uit te spreken. Ben alleen tegen het kunstgras dat in het stadion ligt.

 15. Dus ik ben hersenloos? Hahahaha, hoe verzin je het? Als supporter betaal je een kaartje en daarmee kun je naar een voetbalwedstrijd kijken van je favoriete club. Je moedigt je club aan in de hoop dat ze winnen. Dat kaartje voor die wedstrijd is geen vrijbrief om je actief met het beleid van je club te gaan bemoeien en het is geen reden voor directie en technische staf om verantwoording af te leggen aan jou als supporter. Waarom ik dat vind? Simpel, het ontbreekt het gros van ons supporters aan alle ins en outs om iets zinnigs over onze club te roepen en we nemen al helemaal nergens verantwoordelijkheid voor. Maak jezelf niet belangrijker dan je bent zou ik de voetbalfans willen zeggen.

 16. Dat mag jij best vinden meid, als jij daar gelukkig van wordt.

  Gelukkig is het huidige bestuur iets verstandiger en informeren zij wel de supporters over de gang van zaken en zien zij de supporters voor meer aan dan alleen betalend klapvee. Het is duidelijk dat zij lering hebben getrokken uit de handelswijze van het vorige bestuur, wat meer jouw smaak schijnt te zijn.

 17. Trotse Zwollenaar, heeft wat mij betreft helemaal gelijk. Zonder supporters en vrijwilligers kan geen club bestaan. Dus hebben ze ook recht op duidelijkheid. Dat kunstgras inderdaad wat een blamage, daar ben ik ook op tegen.

 18. Nou Leonardo hersenloos ben je zeker niet want het is biologisch onmogelijk om iets te typen zonder hersens…. Waar je het feit vandaan haalt dat je hersenloos bent begrijp ik echter ook niet want volgens mij heeft niemand het daar over gehad. Schijnbaar maak je zelf deze vertaling:) Vervolgens zie ik dat je ook eea door elkaar heen haalt bijvoorbeeld verantwoording afleggen is iets anders dan actief met het beleid bemoeien… Overigens wat betreft met het actief bemoeien met het beleid; daar zou je mi de supporters vooral een plek in kunnen geven. Je kunt met het formuleren van je beleid dan rekening houden met hun wensen. Het lijkt me dat ieder weldenkend bedrijf dat doet maar daar denk jij blijkbaar anders over.

 19. Iedereen die er gisterenavond (wel) bij was, kan bevestigen dat voorzitter Visser datgene heeft gezegd wat in lijn is met de berichtgeving van RTV Oost hierover:

  ⤽Van Wonderen zou verschillende ??matige sponsorcontracten?? hebben afgesloten. Sommige contracten waren niet eens getekend. Visser: ⤽Er was ongelooflijk veel achterstallig onderhoud ontstaan.⤝ Daardoor moest de club een deel van de verwachte inkomsten afboeken. Toen PEC Zwolle de verantwoordelijkheden van Van Wonderen wilde inperken door hem een andere functie aan te bieden, besloot Van Wonderen te vertrekken.⤝

  Dat PEC Zwolle en Edward van Wonderen gingen scheiden was al op 30 juni duidelijk.

  In ??Door de ogen van de veurzitter?? liet voorzitter Visser toen het volgende optekenen:

  ⤽??De herstructurering van PEC Zwolle was ook noodzakelijk om de grip op de organisatie te versterken. Zonder iemand daarvoor te willen aanduiden zijn we er ?? wellicht ietwat verblind door sportieve successen ?? niet voldoende in geslaagd om grip te houden op de financiële ontwikkelingen, ondanks het behalen van de begrote omzet. De kosten van de organisatie zijn onevenredig hard gestegen en de afboekingen van niet betaalde rekeningen hebben een kritisch niveau bereikt. Er is (te) veel geïnvesteerd in bijvoorbeeld de uitbouw van de tribune en versterkingen voor de selectie gedurende de winterperiode. De liquiditeitsplanning is daardoor onder druk komen te staan en dat heeft ons ertoe genoopt om ?? naast voornoemde organisatorische maatregelen ?? aanvullende acties te ondernemen.

  Op zich is het niet ongebruikelijk dat bij een sterk groeiende onderneming de kosten voor de baat uitgaan, dat er eerst wordt geïnvesteerd voordat er resultaat wordt geboekt. Welnu: geïnvesteerd hebben we. En het sportieve resultaat was daar. Maar we zijn er onvoldoende in geslaagd om de omzet verder te laten groeien. Die groei moet ?? bij een gelijkblijvend kostenniveau ?? komend seizoen plaatsvinden, de omzet zal moeten stijgen van ruim negen miljoen euro naar ruim 10,5 miljoen om de situatie weer in balans te krijgen. Eindverantwoordelijk voor deze operatie is het directieteam waaraan ik mijzelf volledig heb gecommitteerd.

  Er is inmiddels al een aantal concrete stappen gezet. De administratieve organisatie is verbeterd, mede door implementatie van het AFAS-systeem en het aanstellen van een financieel manager. De allocatie van individuele begrotingsverantwoordelijkheden (qua omzet en kosten) is verduidelijkt, evenals de HR performance indicatoren en liquiditeitsplanning. Mede door de positieve resultaten van transferinkomsten en het Spelersfonds, is het verwachte tekort over het seizoen 2013/2014 beperkt tot honderdduizend euro. Zonder rekening te houden met het transferbeleid, kan PEC Zwolle voor komend seizoen een begroting presenteren die qua resultaat ongeveer in dezelfde orde van grootte ligt. In beide gevallen mogen wij veronderstellen dat de licentiecommissie van de KNVB ons laat bivakkeren in categorie II.⤝

  In de jaarrekening over het seizoen 2012-2013 stond nog:

  ⤽Echter in seizoen 2012-2013 is er dus een positief financieel resultaat behaald en wordt er in seizoen 2013-2014 tevens een positief financieel resultaat van circa ?? 765.000 verwacht.⤝

  Het afgelopen seizoen werd definitief afgesloten met een verlies van ?? 200.000 (een verschil van bijna 1 miljoen euro!). Tel je dat op bij de noodzaak om de grip op de organisatie te versterken dan wist je wie daarvoor aangeduid moest worden: de (voormalig) algemeen directeur Edward van Wonderen.

  Vanaf 1 juli is Visser benoemd tot algemeen verantwoordelijk directievoorzitter van de Stichting PEC Zwolle. Als zodanig was hij toen tevens voorzitter van het directieteam dat bestond uit Simon Hoekstra (financieel manager), Gerard Nijkamp (statutair directeur technische zaken) en Edward
  van Wonderen (statutair directeur algemene- en commerciële zaken).

  Het was dus al langere tijd dat dat er afscheid genomen ging worden van Edward van Wonderen. Dat zo??n afscheid wordt bedekt met ??termen als verschil van inzicht over de te varen koers?? is niet ongewoon.

  Kortom, we verwachten dat er op kantoor, net zoals op het veld wordt doorgeselecteerd. Dat is gebeurt.

  Dat afscheid nemen van werknemers met doorlopende contracten geld kan kosten is ook bekend. Voorzitter Visser heeft gisterenavond niet beweerd dat het afscheid van Van Wonderen ?? 300.000 heeft gekost.

  Laten we blij zijn dat er afscheid is genomen van een falende algemeen directeur. Laten we ook blij zijn dat voorzitter Visser gisterenavond aangaf dat hij verwacht dat dit seizoen met een klein positief resultaat wordt afgesloten. Dat betekent dat de grip op de organisatie is versterkt waardoor de club verder kan groeien.

  Tenslotte laten we niet in onze eigen voet schieten door stil te blijven staan bij wat fout is gegaan/anders had gemoeten maar de blik naar voren richten want deze club heeft nog een hele lange weg te gaan tot een stabiele middenmoter in de Eredivisie die meespeelt tussen plek 6 en 12.

  Noar Veur??n!

 20. Ik lees iets over kunstgras…WEG ERMEE AUB 😀

  Wat betreft de kwestie hier, ik wist er niks van en dat vond ik prima. Nu dit naar buiten komt voelt wel een beetje met de vraag is dat nodig. Het verliep allemaal rustig en waarom zou je er dan nog teveel woorden aan vuil maken?
  Transparant prima! Maar zolang nog na het aftreden hem een “kogel in de rug afvuren” is een beetje onsmakelijk.
  Er was/is nergens onrust, lekker houden zo!
  oja, zonder kunstgras!

 21. Nogmaals, Visser gaf antwoord op vragen en was daarbij uiterst correct. Hoe sommigen het hier nu menen te stellen is veel tekort door de bocht. Daar doet men Visser mee te kort.
  En ja, ik was er bij!

 22. @h.p.br

  PEC Zwolle heeft 16 punten.
  15 ervan zijn op kunstgras behaald.
  Muv het gelijkspel tegen Ajax heeft PEC alles verloren op gewoon gras.

 23. @Leonardo.

  Het Duitse voetbal mag tegenwoordig zeer succesvol genoemd worden en vrijwel alle clubs daar zijn niet alleen schuldenvrij, maar maken ook nog eens vaak forse winsten.
  En dat komt nu juist door het feit dat de clubs daar, op twee na, eigendom zijn van de leden/supporters en de bestuurders regelmatig verantwoording af dienen te leggen aan de supporters.
  Daar zitten de stadions vol, houdt men tradities in ere en heerst er meestal een zeer goede en gemoedelijke sfeer rond de wedstrijden.

  Ik vind de open houding van Adriaan Visser richting achterban een verademing en hij mag een voorbeeld zijn voor de rest van het Nederlandse voetbal.
  De huidige successen van PEC zijn mede te danken aan de grote mate van transparantie en een daardoor betere onderlinge sfeer die zijn ontstaan na het terechte vertrek van het vorige bestuur.
  De club groeit en bloeit als nooit tevoren en wie weet wat er nog meer lonkt… 😀

  German model bangs the drum for club, country and the people’s game.

 24. Lees de VI van deze week er maar op na.
  De eredivisie maakt zichzelf belachelijk met al die plastic velden, straks ook nog een blauw! plastic veld in Velsen-Zuid.

  100% anti kunstgras
  100% pro graskunst

  AMF

 25. @JeanJaquesRousseau,
  En als je daar als bestuur zijnde aankomt met plannen voor een plastic veld wordt je met PEC en veren in je blote reet door de straten gejaagd……….hier niet helaas.

 26. Maar ook hier destijds geen enkele wanklank, ook niet van mijn mede-supporters.
  Zelfs bij die paupers in Deventer hebben ze het plastic met vereende krachten succesvol tegen weten te houden terwijl iedereen weet dat de GAE nou niet echt zwemt in het geld.
  Zo’n plastic mat heeft toch ook een uiterste houdbaarheidsdatum neem ik aan dus meteen d’r uit en echt gras erin anders heb je hier straks ook een paars veld met witte stippen.

 27. Super dat kunstgras een echte uitkomst ook voor de jeugd,die kunnen hierdoor bijna altijd trainen ook heb ik veel minder smerige voetbalschoenen en hoef ze dan ook niet meer iedere week schoon te maken en te poetsen.

 28. Een BVO is tegenwoordig gewoon een bedrijf. Zolang je geen aandeelhouder bent, gaat het een supporter niet zo heel veel aan wat er intern gebeurd.

 29. @Ondernemer

  In de huidige netwerksamenleving past een dergelijk positiedenken niet meer.

  Meer dan in het verleden staat en valt het succes van ondernemingen met de mate waarin erin geslaagd wordt het draagvlak c.q. de markt te behouden en uit te bouwen.

  De naamsverandering naar PEC Zwolle en de oprichting van Regio Zwolle United maken duidelijk dat de bestuurders van PEC Zwolle dit wel snappen.

  Sponsoren en supporters zijn stakeholders en dienen daarom goed betrokken te worden. Temeer daar de balans van PEC Zwolle zeer beperkt is: een staatje crediteuren en een staatje debiteuren, veel meer staat er niet op de balans.

  Je kunt jouw mening hebben. Gelukkig is het beleid van PEC Zwolle anders.

 30. Bericht door adriaan, op 23 oktober 2014 13:51
  Het is ook nooit goed of het deugt niet, en om kritiek te hebben op Adriaan Visser getuigt van hersenloosheid.

  Het staat er echt hoor Tevreden, ik weet niet hoe ik het anders had moeten lezen, tenslotte heb ik kritiek op dhr Visser, dus gaat bovenstaand citaat ook over mij.

 31. Het beleid van PEC hangt van toevalligheden aan elkaar wat betreft financien en organisatie. Het sportieve succes dekt dat af totdat ze financieel wat het bewandelde randje vallen. De zogenaamde transparantie hangt aan elkaar van onwaarheden. De kritische supporters wordt de wind uit de zeilen gehaald door het droppen van een marionet als voorzitter van de supportersclub (een manusje van alles) en het paaien van potentiele onrustzaaiers (in het verleden meer dan bewezen) als el rey, onze zelfbenoemde redder van FC/PEC Zwolle. U schiet maar!

 32. @kees

  Je had woensdagavond de gelegenheid om al jouw frustraties over PEC Zwolle en mij te kunnen uiten. Waar was je? Of is dat te persoonlijk voor je? Stumper!

 33. Kees wat heb jij dan gedaan voor pec ? Ik hoor in busines club dat ieders blij is dat de club gered is door supporters toen anders was de boel failliet gegaan .

 34. Kees, denk je nu werkelijk dat het bestuur Elrey of Larry/JJR/kwallekop kent? Teveel eer, zijn enkel beroemdheden in eigen kleine kring. Forza PEC!

 35. Haha, bestuursleden zijn net als spelers passanten.
  Een supporter blijf je voor de rest van je leven. Het is mooi om te zien dat na al die jaren er altijd kritische supporters blijven en vaak dezelfde die er ook al waren toen het allemaal nog niet zo goed met de club ging.
  Vroeger had je ook al van die zeicerts die nu anoniem lekker lopen te gallen op het internet.

 36. Supporters zijn meer dan klapvee in een stadion. Zij zijn onderdeel van het hele clubgebeuren. Logisch dat het bestuur goed contact wil houden met de supportersvereniging en dat hij ze informeert over belangrijke zaken. Onzin dat Visser zijn boekje te buiten is gegaan. Hij is een moderne bestuurder die liever openheid van zaken geeft om te voorkomen dat feiten en fictie via social media de wereld ingeslingerd worden.

Reageer