TechYourFuture promoot technologie

Zwolle – Op woensdag 22 oktober wisten maar liefst 145 Overijsselse leerkrachten, directeuren en bestuurders uit het basisonderwijs de weg te vinden naar Windesheim in Zwolle voor de leer- en doeconferentie ‘Techniek onder de loep’. In workshops en presentaties konden zij de mogelijkheden van wetenschap en technologie in de klas zelf ervaren. TechYourFuture, Centre of Expertise TechniekOnderwijs, organiseerde deze conferentie om basisscholen te ondersteunen bij de inrichting van hun onderwijs. Dat is nodig om vanaf 2020 wetenschap en technologie aan te kunnen bieden, zoals is afgesproken in het Nationaal Techniekpact.

 

zuurstofbar.jpg 

 

Onder leiding van dagvoorzitter Maurice Lede, presentator van Het Klokhuis konden de deelnemers diverse presentaties en workshops bijwonen. In zijn keynotespeech ging historicus en schrijver Rutger Bregman in op het maatschappelijk belang van wetenschap en technologie. Speciaal voor leerkrachten waren er de workshops ‘Zoek het uit’ van Het Klokhuis en ‘Wetenschap & Techniek op de basisschool, hoe doe je dat?’ Hierbij gingen leerkrachten aan de slag met concrete lesideeën. Vragen van kinderen vormden een mooi uitgangspunt: hoe wordt mijn speelgoed gemaakt? Hoe weet een slagboom bij het spoor dat hij dicht moet? Ook kregen leerkrachten antwoorden op hun eigen vragen als ‘Wat is onderzoekend en ontwerpend leren precies? en ‘Weet ik wel genoeg van techniek?’

Naast de workshops konden bezoekers in verschillende stands onder meer zelf proefjes doen met nanotechnologie en met de Oculus Rift een virtuele reis maken. En veel deelnemers grepen de kans om via een O2 headset een verfrissend zuurstofshotje te nemen aan de zuurstofbar.

 

Prijswinnaars

Spannend moment was de bekendmaking van de winnaars van de prijsvraag. Twee leerkrachten Margriet de Graaf van de Prins Mauritsschool uit Delft en Marloes Boersma van de Zevensprong uit Apeldoorn, mochten een cheque in ontvangst nemen, goed voor een dagje met de collega’s naar Techniekmuseum Heim in Hengelo en met de klas naar Science Center NEMO in Amsterdam. 

 

Aan de slag met alle informatie

Met de conferentie ‘Techniek onder de loep’ wil TechYourFuture basisscholen voorlichten en praktische informatie geven over de mogelijkheden van techniekonderwijs. Op woensdag 29 oktober wordt de conferentie herhaald in Enschede, zodat zoveel mogelijk Overijsselse leerkrachten, directeuren en bestuurders nader kennis kunnen maken met de mogelijkheden van wetenschap en technologie. 

 

Tekort aan technici

In Nederland ontstaat een groot tekort aan goed opgeleide technici. Kinderen, maar ook ouders en leerkrachten hebben vaak onvoldoende beeld van techniekberoepen. Mede daardoor kiezen leerlingen minder snel voor een technische studie en gaat er veel techniektalent verloren. Het expertisecentrum TechYourFuture, een initiatief van Saxion, Universiteit Twente en Windesheim, zet zich onder meer in voor de promotie van wetenschap en technologie. Zo helpt het Centre ons land aan meer en betere technici.

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “TechYourFuture promoot technologie”

  1. TEDx komt opnieuw naar Zwolle.

    In 2015 komt TEDx opnieuw naar Zwolle. En wel op woensdag 28 januari. Achter de schermen wordt inmiddels hard gewerkt aan de voorbereidingen voor dit wereldberoemde evenement. Op dinsdag 30 september vond de officiële kick-off plaats voor een kennismaking met TED en met alle 20 organiserende partners.

    TED staat voor Technology, Entertainment en Design. Het brengt mensen uit de hele samenleving bijeen om nieuwe ideeën te delen, elkaar te inspireren en te ontmoeten. In 2013 werd een eerste TEDxZwolle georganiseerd met onder andere André Kuipers en Thomas Rau. Destijds voor een klein publiek van 100 personen. In 2015 worden maar liefst 750 bezoekers verwacht. Het thema van TEDxZwolle 2015 is Climate, Active, Cities. (Inter)nationale sprekers, kunstenaars, muzikanten en publiek komen met nieuwe ideeën en oplossingen voor het samen bouwen aan de steden van de toekomst. Dit is niet alleen een opgave voor de overheid, maar ook voor inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

    Climate, Active, Cities
    TEDxZwolle inspireert tot het bouwen aan duurzame steden. Een van de invalshoeken is de klimaatverandering en de effecten daarvan op onze steden. De kans op weersextremen als hitte en wateroverlast nemen toe. In de Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie (september 2014) is afgesproken dat de bebouwde omgeving in Nederland in 2050 zo goed mogelijk klimaatbestendig en waterrobuust is ingericht. Maar hoe doe je dat? Hoe voorkom je dat gebouwen, infrastructuur, natuur en onze gezondheid schade ondervinden van weersextremen? Hoe kun je toekomstgericht bouwen en functies slim combineren? Een andere invalshoek is de mens. Wie neemt welk initiatief om de leefomgeving mooier en gezonder te maken? En hoe komen succesvolle samenwerkingen in de stad tot stand?

    Partners TEDxZwolle
    De organisaties die TEDxZwolle 2015 mogelijk maken zijn: Arjan Duijn Consultancy, Boerdam, Deltares, gemeente Zwolle, Hogeschool Windesheim, Kennispoort Regio Zwolle, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Natuur en Milieu Overijssel, Nieuwe Buitensociëteit Zwolle, Polymer Science Park, Rabobank IJsseldelta, Trendbureau Overijssel, Universiteit Twente, Vitens , Waterschap Groot Salland, Waterschap Reest en Wieden, Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Vallei-Veluwe, Waterschap Vechtstromen en Waterschap Zuiderzeeland.

    Voor meer informatie zie http://www.tedxzwolle.nl/

Reacties zijn gesloten.