Holtenbroek niet langer veiligheidsrisicogebied

Zwolle – De aanpak om de leefbaarheid en veiligheid in de Zwolse buurt Holtenbroek III te verbeteren werkt. Samen met de buurtbewoners worden resultaten geboekt door gemeente, politie en het welzijnswerk. Uit een evaluatie van de aanpak die de afgelopen periode is gevolgd komt naar voren dat de status van veiligheidsrisicogebied niet meer nodig is. De gezamenlijke aanpak moet zeker behouden blijven, is de conclusie.

Het gaat dan onder meer om het blijven vergroten van de betrokkenheid en de inzet van bewoners bij hun buurt, om het versterken van de onderlinge contacten en om het verbeteren van het leefklimaat in de buurt. Daarvoor blijven het handhaven van een samenscholingsverbod en cameratoezicht maatwerk dat noodzakelijk is om de stijgende lijn te behouden. Vanuit de buurt is ook aangedrongen op het handhaven van beide maatregelen. De burgemeester heeft besloten beide maatregelen te verlengen tot 1 januari 2016.

Preventief
De aanwijzing vanaf november vorig jaar tot veiligheidsrisicogebied kan per 1 november vervallen. Sinds 1 november 2013 is driemaal (grootschalig) preventief gefouilleerd. Wel blijft het opsporen van wapens prioriteit van de politie houden.

Positief
Andere maatregelen die bijdragen aan de leefbaarheid en (het gevoel van) veiligheid in Holtenbroek III komen ook positief uit de evaluatie. Het gaat dan onder meer om de persoonsgerichte aanpak van jongeren die voor overlast zorgen, de ontmoetingsplek voor bewoners en wijkwerkers die is ingericht, en vooral ook de eigen initiatieven van bewonersgroepen. Zo wordt gewerkt aan de herinrichting van een straat, zijn er plannen voor wijktheater en is er ruimte beschikbaar gesteld voor initiatieven van de Antilliaanse gemeenschap. Daarnaast is voor kinderen een aantal bijzondere projecten opgezet, zoals een zakgeldproject en Politiekids.

Artikel delen:
Reacties 8
  1. Deze week nog iemand van een balkon gegooid
    10 portemonnees gerold en 20 winkeldiefstallen en nog tig andere vergrijpen die niet in de media vermeld worden bijvoorbeeld heling en dat soort zaken.

    Hoezo geen risicogebied.

  2. Wij wonen in Holtenbroek, maar deze conclusie lijkt mij meer de wens is de vader van de etc….veel te vroeg om dit te concluderen, of is de graadmeter dat er niet geschoten is de afgelopen tijd?

  3. Er is een klankbordgroep van bewoners van holtenbroek 3 waarbij iedereen welkom is. Verder blijft het wel een aandachtsgebied met samenscholingsverbod en camaratoezicht en de hud als inloophuis in de buxtehudestraat. Ik woon al vele jaren in holtenbroek 3 en heb ook inderdaad de achteruitgang van dit gedeelte van holtenbroek meegemaakt. Maar gemeente, travers, politie kan het niet alleen en door de problemen te benoemen en te melden kan het alleen maar beter worden. Het zal met een stapje vooruit en een halve stap achteruit gebeuren, maar ik hoop dat alle bewoners er aan willen mee werken om ook deze buurt leefbaar te maken en te houden.

Reageer