Koerden vragen aandacht voor Kobani in Zwolle

Zwolle – Voor het Stadskantoor op het Lübeckplein protesteerden vrijdagmiddag ongeveer 50 Zwolse Koerden, door middel van een twee uur durend stil protest. Middels deze demonstratie wilden de Koerden aandacht vragen voor de situatie in Koerdistan en voor met name Kobani.

hve-20141024-7835.jpg 

Kobani, een Koerdische grensplaats op de grens tussen Syrië en Turkije is inmiddels al enkele weken doelwit van aanvallen door terreurbeweging Islamitische Staat, IS. Inmiddels zijn vanuit Irakees-Koerdistan Peshmerge (een Peshmerga is een Koerdische strijder) onderweg om in Kobani de Koerden te helpen met verdedigen. De demonstratie is vreedzaam verlopen en burgemeester Henk Jan Meijer heeft de demonstrerende Koerden vanmiddag uitgebreid te woord gestaan.

hve-20141024-7829.jpg

hve-20141024-7809.jpg 

hve-20141024-7779.jpg

Via Lees verder meer foto’s… 

hve-20141024-7832.jpg
 
 hve-20141024-7795.jpg
 
hve-20141024-7799.jpg
 
hve-20141024-7787.jpg 
Artikel delen:
Reacties 61
 1. Zolang religie de mensen verdeelt…..
  En reken maar dat Koerden een heel religieus kort lontje hebben.
  Ze vechten om te overleven tegen ’t volk met nog een veel korter
  religieus lontje. Religie is zo….
  Mooi?

 2. @hanshanzeland in Erbil, Koerdistan, heb ik op vele plaatsen kerken en moskeeën naast elkaar gezien in dezelfde straten en heb ik -als ongelovig iemand- liefde en waardering mogen ontvangen. Van dat korte lontje niets gemerkt. Wanneer ben jij er geweest? 🙂

 3. Beste @ans, de Koerden hebben juist al zeer lang een hartenwens: een eigen land. Nu hebben ze alleen een autonome regio. Je reactie waarin je “ga lekker in je eigen land protesteren” schrijft, vind ik niet van enige intelligentie en verdieping getuigen. Dat siert je niet.

  Bedenk wel, de Koerden staan in ons conflict met de radicale Islam, Marokkanen, extreem-linksdenkers en maatschappelijke onvrede volledig aan onze kant. Wanneer over een poosje de grote aanslagen in Nederland zullen gaan worden gepleegd door onder andere IS en andere radicalen, zullen de Koerden onvoorwaardelijk ons steunen.

  De volgende keer dat je weer zoiets wil zeggen zou het getuigen van enige tactiek en zelfreflectie wanneer je eerst tot 10 zou tellen alvorens op “Verstuur reactie” te klikken.

 4. Deze mensen vragen, geheel in lijn met onze democratische traditie, aandacht voor de situatie en hopen op deze wijze ook sympathiebetuiging te ontvangen als steun voor hun strijd. Omdat zij hier zijn is dat voor hun een strijd zonder wapens. Mijn sympathie hebben ze.

  Helaas, maar nog altijd in lijn met onze democratische traditie, zijn er dan mensen die de afzeikstrategie hanteren om aan te geven dat ze minder geneigd zijn hun steun te betuigen. Dit zijn meestal de mensen die niet bij machte zijn hun mening te onderbouwen met steekhoudende argumenten óf vergeten dat het soms handig is eerst na te denken over de situatie en achterliggende problematiek alvorens iets te roepen. Het zij zo. Ook dat past in onze democratie. Maar soms wordt je er zoo moe van.

 5. @w.h ahmed, Wil jij zeggen; helaas, ik zie ons als nieuwe nederlanders?

  Het is moeilijk nederlands en toch als jij je eigen ziet als nieuwe nederlander zul toch echt de nederlandse taal moeten gaan leren, je bent immers gast en een gast past zich aan, simpel he

 6. En Derk natuurlijk ook. Wat een arrogantie van (waarschijnlijk) geboren en getogen Nederlanders die zelfs na minimaal 10 jaar lees- en schrijfles zelf nog niet eens fatsoenlijk kunnen spellen. En die durven iemand de les te lezen die zijn stinkende best doet om zich in onze taal te uiten. Belachelijk!>:(

 7. Doe jij even normaal Mina, jij gaat er vanuit dat hij stinkend zijn best doet, aanname toch?

  Ik weet dat onze grammatica totaal verschillend is maar mag toch verwachten dat de basis wel geleerd wordt op scholling alhier?

  – Editted –

  Ps ik heb twee nationaliteiten en kan in beide me goed verstaanbaar maken

 8. Je bedoelt dat mensen begrijpen wat je zegt, Derk. Dat klopt. Ik begrijp ook wat Achmed zegt en jij ook lees ik om 22.28 uur. Waarom dan iemand de maat nemen die niet tiptop-Nederlands schrijft. Zeker wanneer je weet dat iemand uit een heel ander taalgebied komt en dat het Nederlands een moeilijke taal is om te leren. Stimuleer en motiveer zo iemand in plaats van hem af te zeiken.
  Bovendien zou ik eerder denken dat jij in Achmed een geestverwant zou zien, want ook op jouw taalgebruik is het een en ander aan te merken. Maakt mij niets uit, maar ik wordt inderdaad boos wanneer ik de betweterige reactie van jou en Annetjuh lees.

 9. Derk, misschien vind jij het leuk om ze het juist te leren 🙂 Iedere zondagmiddag vanaf 17.00 uur organiseren ze bij Huis van Vriendschap/Vluchtelingenwerk een gezamenlijk eten (en ik weet uit eigen ervaring dat Koerdisch eten heeeeeeerlijk kan zijn). Als je gewoon open en vriendelijk bent ben je daar van harte welkom.
  Ik heb er verder overigens niets mee te maken, behalve dat ik in keurig Nederlands met uitgestoken hand en stralende glimlach door ze ben uitgenodigd vanmiddag. Misschien kunnen ze veel van je leren Derk, idee?

 10. Derk hoe veel Nederlander die niet kunnen schrijven? ik ben blij wat ik heb en wat ik kan. ik kan 5 talen meneer Derk ik bet trots op. en ik leer van jou ook schrijven. bedankt voor je tip. ken je straks van mij verbeteren Derk . w.h
  ;);)

 11. Nou Hans, als ik daar tijd voor had en interesse zou ik dat doen, helaas ontbreken beide. Ik reis ook veel en ben in die contreien geweest, ken de gastvrijheid van diverse nationaliteiten.

  Kan me niet met iedereen bezig houden, nog steeds steun ik bepaalde groeperingen waar mijn interesses en bewogenheid wel liggen.
  Door ene ‘dolle’ Mina wordt ik in een hoek gezet, wellicht een goed idee voor haar/hem wat jij me voorstelde?

 12. “in een hoek gezet”? Was jij niet degene die laatst iemand op de vingers tikte omdat hij iets zei over de spelling van iemand die hier ook reageert? Was het woord dat je gebruikte toen niet respect’?

 13. “Het is moeilijk nederlands en toch als jij je eigen ziet als nieuwe nederlander zul toch echt de nederlandse taal moeten gaan leren, je bent immers gast en een gast past zich aan, simpel he”.
  Het is geen open vriendelijke uitnodiging, Derk, maar een eis die je stelt die je aandikt met de laatste stelling over gasten. Ik ben het alleen eens met je laatste twee woorden….:)

 14. Juist klopt, maar ben jij bekend met talen uit Arabische gebieden?

  Dan zou je moeten weten dat het juist de grammatica is waar mensen mee worsten uit die gebieden. Vaak hoor je ze dan ook een zin beginnen met; Doe mij, geef mij ect ect. Dat klinkt gebiedend, en dat accepteer jij wel?

 15. Maar het ging over, begrip krijgen voor de situatie in Kobani, daar hoort dit ook bij;

  [/quote]SP: onderzoek naar oorlogsmisdaden Koerden

  DEN HAAG –
  Mogelijke oorlogsmisdaden gepleegd door Koerdische strijders in Irak moeten worden onderzocht door een onafhankelijke instantie. SP-Kamerlid Harry van Bommel pleitte daar vrijdag voor, naar aanleiding van een uitzending van Nieuwsuur, waarin de Nederlandse Koerd Serdar Dosky aan het front vertelt dat de Koerden IS-strijders die ze in handen krijgen niet krijgsgevangen nemen maar ze doodschieten.

  De strijder zou hebben gedacht dat de camera uitstond. Later verklaarde de man dat de opmerkingen ⤸als grap⤝ waren bedoeld, berichtte het actualiteitenprogramma.
  ⤸We willen gewoon geen gevangenen⤝, verklaarde de Nederlander in een reportage. ⤸Niet in mijn forces. Nergens eigenlijk⤝, zegt de man, die leiding zou geven aan een vrijwilligersleger. ⤸Daar zal ik maar eerlijk in zijn. Gewoon nergens⤝, klinkt het. ⤸De kogel kost iets van 50 cent. Een tweede kogel, dan ben je ervan af.⤝[/quote]

 16. Alhoewel de Nieuwsuur-uitzending geen goed beeld gaf van deze heisa, is het door o.a. Novum overgenomen bericht al helemaal uit het verband gerukt.
  Het dorp zou zijn verwoest, nadat het hele dorp zich samen met de IS tegen de Peshmerga heeft gekeerd. Ik weet niet of je uit beelden gezien hebt wat IS achterlaat als ze een dorp verlaten? Alleen maar ellende en boobytraps.

  Verder is het dorp verwoest, maar zijn er geen burgers en of inwoners gedood of vervolgd.

  Gevalletje actie-reactie. Als ik een Koerd in Koerdistan zou zijn, zou ik waarschijnlijk hetzelfde reageren. En beste lezer van deze reactie, jij ook. Misschien een volkomen immorele maar wel volstrekt natuurlijke reactie.
  Overigens hoort deze jongen (een uit Nederland afkomstige SP-er!) helemaal niet bij het Koerdische leger, hij is geen Peshmerga, maar ging hij helemaal z’n eigen gang.

  Maar de Koerden moeten natuurlijk netjes blijven, ja meneer de IS-strijder, nee meneer de IS-strijder, je hebt dan wel mijn vader vermoord en mijn zus als slavin verkocht, maar we sturen je netjes met een roze strik om je hoofd naar het Internationaal Strafhof in Den Haag zodat ze je 2 jaar cel en 48 uur schoffelen kunnen geven. Dat zal je leren.

 17. G.Geerink, ik heb de uitzending niet gezien, las dit enkel.

  Was eigenlijk wel benieuwd naar w.h. hamed zjn mening hier over.
  Dat daar barbaarse zaken gebeuren zijn we het vlgns mij allemaal wel mee eens.

 18. Zie je, ik zei laatst al, Nederlanders zijn helemaal niet tolerant, meesten zijn kortzichtig, egoïstisch, respectloos en hebben weinig inlevingsvermogen. Gasten als Annetjuh en Derk zijn echt om te kotsen!

  Een gast past zich aan? Simpele dooddoener, het is maar net wat je gewend bent. In veel culturen is het juist andersom en slooft de gastheer zich uit voor de gast! Derk reist veel zegt hij, maar je lijkt me zo?n type die zijn Heineken parasol op het strand neerzet en er vervolgens de hele dag onder gaat zitten om te klagen over het warme weer…

 19. haha gezellige boel hier weer.
  Het zal toch wat zijn als derk en annetjuh gewoon een dezelfde persoon is en dat die gewoon een buitenlander is die de boel op zit te naaien.

 20. Moeten deze mensen allemaal niet werken?Of hebben ze massaal een snipperdag opgenomen.Ik denk dat Nederland al 40 jaar te tolerant is geweest en we nu de vruchten er van plukken.Hogere belastingen,hogere zorgverzekering allemaal om dit volk binnenboord en tevreden te houden.En laat ik het dan nog maar niet over de criminaliteit hebben.

 21. Ja, en de koerden zullen toch moeten wachten voor dat Nederland troepen stuurt. Het blijft olierijk gebied he? Dan mogen er geen fouten gemaakt want straks levert het ons niks op??
  De etnische zuivering in Mali was na een kleine aarzeling gelijk al goed voor 350 man omdat het de handelsbetrekkingen beïnvloed.
  Als we nu nog wat olie kunnen verdienen dan zuigt Nederland zich straks wel vast aan de grot vis.
  Jammer dat we geen regering hebben die ballen toont en eens ergens voor staat ipv meewaaien met alle winden en als de kans zich voordoet et het vingertje wijst…

 22. Wat een zeurende mensen hier. Waar gaan de reacties over over schrijf fouten en aanpassen. Kijk liever naar wat er gebeurt waarvoor deze mensen hier staan. En naar de idioten in onze regering die sinds gisteren bekent hebben gemaakt dat de mensen die meevechten tegen de isis toch maar eens goed nagekeken moeten worden, of ze geen oorlogs daders zijn. Wij leven in een land waar misdaad loont en wanneer je opstaat wordt je gestraft, laten we ons daar druk over maken.

 23. Netjes protest is niks mis mee toch ? Is is moord dadig met verkrachting en slaven en onthoofden . >:( als me familie slachtoffers word dan zou ik ook aandacht voor vragen .

 24. Dat deze mensen hier demonstreren voor een goede en veilige koerdse staat vind ik oke .Maar denk dat het weinig uithaalt men moet daar gaan demonstreren waar de vertegenwoordigers van hun staat gehuisvest zijn .Ik denk dat het meer invloed heeft.Morgen is iedereen deze demonstratie weer vergeten en we zijn weer bij af.Je moet eigenlijk je land niet ontvluchting als dat wil redden maar mee helpen het te verdedigen vluchten is de weg van de minste weerstand

 25. Tuurlijk Pjotr: dus jij zou blijven zitten waar je zit als er in jouw stad oorlog uirbreekt en barbaren van IS de huizen verbranden, mensen vermoorden etc?

 26. vluchten is de weg van de minste weerstand? Je eigen familie achterlaten is natuurlijk veel makkelijker als eindigen als kanonvoer of lust object. Laat je nakijken Pjotr…

 27. Pjotr is vermoedelijk een enorme held die, als hij in oorlogssituaties terecht komt zal blijven vechten tot de laatste snik……tenminste dat roept hij vanachter zijn bureau met pc en internet.

 28. Laat al deze mensen terug gaan waar ze thuishoren dan kunnen ze demonstreren wat ze willen en heb ik er in ieder geval geen last van.
  Ook al die Is aanhangers direct laten gaan en lekkker als kanonnenvuur dienen voor de Koerden lost het probleem zichzelf op in dit land.Paspoorten innemen en nooit meer terug laten keren.

 29. Nog even over het bericht zelf. Men demonstreert om aandacht te vragen voor de situatie in Koerdistan en met name in Kobani. Maar dat zie ik al dagelijks op het nieuws. Wat voegt deze demonstratie dan toe? Bovendien zijn de teksten op de borden in het Arabisch. De burgemeester heeft de mensen te woord gestaan en heeft de wensen voor kennisgeving aangenomen. Ik ben zeer begaan met de mensen daar. Maar wat kunnen/moeten we als Zwollenaren hiermee?

 30. De koningin en enkele joden die het konden betalen zijn gevlucht. Maar zij zijn het niet die om hulp gevraagd hebben… dacht ik. Maar nu ik er over nadenk weet ik niet eens óf er wel om hulp gevraagd is. Door de koningin misschien? De meerderheid van de Nederlandse bevolking in ieder geval niet. Die hadden zich al lang aangepast. De Duitsers wisten hoe je iedereen aan het werk kreeg en dat vonden de meesten prima.
  Zwolle is trouwens bevrijd door één Canadeeshttp://home.online.nl/wijthmen/wijthmen/oorlogsverhaal.htm. Daar is geen Engelsman aan te pas gekomen.

 31. Daarom zeg ik Bernard ze moeten met die borden in eigen land of omstreken gaan staan en niet hier.We kunnen de tekst niet lezen en het heeft ook geen nut om hier in Zwolle te gaan staan.

 32. Waarom moeten ze met die horden naar hun “eigen land”? Weet je niet dat Koerden geen eigen land hebben? Wat betreft je opmerking dat die borden niet te lezen zijn, mijn Engels is ook niet best, maar ik kan deze prima lezen, uitgezonderd die twee in het Arabisch dan. Maar mijn vraag staat nog open.

 33. Hee, yep Bernhard, Zwolle is bevrijd door 1 Canadees, dat verhaal ken ik ook en is mooi, en wel waar ook denk ik. Ziekenhuis wezenlanden deed in die tijd aan het opvangen en voorthelpen van neergestorte piloten die weer naar Engeland wilden en met success ook.
  Ik snap trouwens niet goed waar het verhaal met Koerden over gaat.
  Mischien ben ik ook niet de mens die dat gaat begrijpen.

 34. Hans, in mijn verhaal over Koerden zit een vervelend typefoutje. “horden” moet natuurlijk “borden” zijn. Waarschijnlijk is dat jou probleem?

  Koerdistan is een voormalig land wat in 1918 verdeeld is door Turkije, Armenië, Perzië (Iran), Irak en Syrië. De strijd van de Koerden is nog steeds om hun land terug te krijgen. Lijkt mij een prima idee om dat te steunen. Zo’n land zou een mooie buffer zijn tussen al die oorlogszuchtige landjen.

Reageer