Fairtrade Week met lunch op school in Zwolle

Zwolle – Hoe lekker én eerlijk een fairtrade lunch smaakt, proeven de 278 leerlingen van Basisschool Het Mozaïek in Assendorp op vrijdag 31 oktober. De Werkgroep Fairtrade Zwolle biedt de kinderen, in samenwerking met alle AH’s in Zwolle en de Wereldwinkel, een smaakvolle maaltijd aan. Deze eerste actie van de werkgroep vindt plaats in de Fairtrade Week, die van 25 oktober tot en met 2 november voor de zevende keer in Nederland gehouden wordt.

 

Het wordt een smakelijke en rechtvaardige lunch, die de 278 kinderen op Basisschool Het Mozaïek krijgen aangeboden. Met sinaasappelsap, appelsap, hagelslag, aardbeienjam, hazelnootpasta en honing en een banaan, allemaal fairtrade. De kinderen ontdekken niet alleen dat fairtrade producten heel lekker smaken, maar ze leren ook dat je heel bewust kunt kiezen voor de meest uiteenlopende fairtrade producten. Want basisschool Het Mozaïek heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om er een fairtrade themaweek van te maken.

Het leuke is dat de school vanaf dit schooljaar een continurooster draait, waardoor alle kinderen aanwezig zijn tijdens de lunch. Behalve de lunch krijgen de kinderen van de werkgroep ook een fairtrade-dvd van Het Klokhuis, een button en fairtrade chocolaatjes aangeboden.

 

De werkgroep Fairtrade Zwolle is blij dat de vier vestigingen van Albert Heijn in Zwolle zich bereid hebben verklaard om de gehele lunch te sponsoren. Ook dat Basisschool Het Mozaïek fairtrade als project heeft opgenomen in het lesprogramma is een opsteker. Het zijn goede stappen op weg naar de titel Fairtrade Gemeente. Want dat is wat de werkgroep voor ogen heeft. Om die titel te krijgen moet aan een aantal criteria worden voldaan.

 

Gemeenten verdienen de titel Fairtrade Gemeente als zij kunnen aantonen dat de lokale overheid, winkels, bedrijven, organisaties, horeca en inwoners structureel en zichtbaar kiezen voor fairtrade producten. Dit wordt beoordeeld door een onafhankelijke jury, onder leiding van Jacobine Geel. Meer dan drie miljoen Nederlanders wonen inmiddels in een van de veertig Fairtrade Gemeenten, zoals Groningen, Rotterdam en Utrecht. Daarnaast zijn nog ruim zestig andere gemeenten hard op weg om deze titel te bemachtigen.

 

Wereldwijd zijn er meer dan 1400 Fairtrade Gemeenten verspreidt over 24 landen. De Fairtrade Gemeente campagne is een initiatief van ICCO, Max Havelaar en Wereldwinkels. Het is de ambitie om heel Nederland fairtrade te maken. Zo wil men er gezamenlijk voor zorgen dat meer producenten in ontwikkelingslanden kunnen werken onder eerlijke handelsvoorwaarden.

Artikel delen:

Reageer