Vragen D66 over perspectief tijdelijk contract

Zwolle – Maandag 27 oktober besluit de gemeenteraad of zij een spoeddebat voert over de Wezo en de mensen die daar werken met een tijdelijk dienstverband. De fractie van D66 zal niet instemmen met dit verzoek van Groenlinks, Swollwacht en SP. Wel willen ze van het college weten of er perspectief komt voor deze mensen.

Woordvoerder Henk Schippers legt uit waarom. "Vooropgesteld dat D66 er voor staat dat mensen (met en zonder beperking) zo veel mogelijk mee kunnen doen, staan wij achter de nieuwe participatiewet. Meedoen kan op vele manieren, bijvoorbeeld door werk, dagbesteding, studie of een beschutte baan. Dit nieuwe perspectief betekent loslaten. Afscheid nemen van de zekerheid van het oude, en ruimte vinden voor nieuwe dingen. Dit geldt ook voor de WSW. Ook het college is duidelijk: in plaats van een ‘vaste baan’ bij de Wezo investeert de gemeente Zwolle in het bieden van kansen. We beseffen ons dat deze verandering onrust met zich meebrengt, omdat het voor veel mensen niet duidelijk is wat de toekomst brengt. Wij zien het daarom als onze plicht om duidelijk mogelijk te zijn voor de mensen die nu in onzekerheid leven. Over hun baan, over hun inkomen, over hun toekomst."

D66 doet geen loze beloftes en biedt geen valse hoop. "We draaien er niet omheen: de WSW wordt afgebouwd, en dat betekent dat er mensen zijn die geen vast contract krijgen. En dat is erg, en we moeten de gevolgen voor deze mensen beperken. Het gaat immers om kwetsbare mensen die het niet alleen kunnen. D66 zet daarom in op begeleiding naar nieuw werk. En dat kan door samen te werken, met UWV, met Wezo en met werkgevers in onze stad. In plaats van vechten voor het behoud van het oude, maken wij ons sterk voor een gezonde toekomst met perspectief. Wij denken toekomstgericht. Uiteraard zien wij hoe de arbeidsmarkt nu is, en zien wij ook hoe moeilijk het is om passend werk te vinden. Daarom maken wij ons ook zorgen over de kansen voor de mensen die nu hun huidige baan dreigen te verliezen. Het mag niet zo zijn dat zij als gevolg van ons raadsbesluit werkloos thuis komen te zitten. Wij voelen ons verantwoordelijk voor deze mensen. In september hebben wij daarom hiervoor nog aandacht gevraagd bij het college. (zie ook onze art. 45 vragen van 23 september jl). Hierin hebben wij het college gevraagd hoe het gaat met de begeleiding van werk naar werk, en helaas blijkt dit minder succesvol dan verwacht en gehoopt."

D66: "Wij zullen het college daarom vragen om met voorstellen te komen om een goed vangnet te bieden voor de mensen die geen uitzicht hebben op ander werk. Het college heeft in een verklaring reeds toegezegd de situatie opnieuw te bezien en binnen twee weken met een voorstel te komen. Het gevraagde spoeddebat vinden wij daarom prematuur en op dit moment onverstandig: we hebben immers nu geen inzicht in de consequenties op de langere termijn, en het geeft nog meer onrust bij de mensen waar het om gaat. Wel stellen wij het college vragen naar aanleiding van de antwoorden op onze schriftelijke vragen. Wij maakten daaruit op onze zorg over betrokken werknemers wordt bevestigd en dat een aantal van hen inderdaad tussen wal en schip dreigt te vallen. De vraag die wij stellen is of het college wat kan en wil doen om perspectief (en zo nodig een vangnet) te bieden aan deze mensen en op die manier hun zorg te weg te nemen?"

Maandagavond is de vergadering te volgen vanaf 19.30 uur via www.zwolle.nl of live in de raadszaal van het stadhuis.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Het lijkt me goed als de verschillende partijen (Wezo, UWV, Gemeente) met elkaar om de tafel gaan zitten, en niet elkaar tegen gaan werken maar om af te spreken wie wat gaat doen.


  Maak melding

 2. Nederlaag??????? Dat voel ik toch anders. Volgens mij was ik in september de eerste die aandacht vroeg voor de problemen van deze mensen. En dat deed ik juist omdat ik wilde dat zij hun werk kunnen houden. Volgens mij is dat doel bereikt, toch? En daar hebben we allemaal op onze eigen manier ons best voor gedaan. (De medewerkers van wezo vooral).


  Maak melding

 3. D66 doet geen loze beloftes en biedt geen valse hoop. “We draaien er niet omheen: de WSW wordt afgebouwd, en dat betekent dat er mensen zijn die geen vast contract krijgen. En dat is erg, en we moeten de gevolgen voor deze mensen beperken. Het gaat immers om kwetsbare mensen die het niet alleen kunnen. D66 zet daarom in op begeleiding naar nieuw werk

  Hoe verklaard u bovenstaande dan Schippers?
  U wilde ze bij Wezo weg hebben en ander werk aanbieden. De mensen willen daar gewoon blijven, in hun vertrouwde omgeving en met veiligheid, en dat krijgen ze nu gelukkig.
  U maakt nu wel en hele vreemde draai in uw voordeel!!


  Maak melding

 4. Het is precies andersom, ik wil graag dat mensen vooruit komen omdat ze aan het werk kunnnen bij een werkgever. En voor wie dat niet lukt wil ik dat de wezo blijft, maar dan graag zonder al die onrust eromheen, als vangnet. Want ietsje verderop staat:

  In plaats van vechten voor het behoud van het oude, maken wij ons sterk voor een gezonde toekomst met perspectief. Wij denken toekomstgericht. Uiteraard zien wij hoe de arbeidsmarkt nu is, en zien wij ook hoe moeilijk het is om passend werk te vinden. Daarom maken wij ons ook zorgen over de kansen voor de mensen die nu hun huidige baan dreigen te verliezen. Het mag niet zo zijn dat zij als gevolg van ons raadsbesluit werkloos thuis komen te zitten. Wij voelen ons verantwoordelijk voor deze mensen. In september hebben


  Maak melding

 5. Bericht door mariane, op 28 oktober 2014 0:49

  U wilde ze bij Wezo weg hebben en ander werk aanbieden.

  Er staat dat als ze bij de Wezo weg moeten, dan moet er ander werk aangeboden worden.


  Maak melding

 6. Wat ik er van begrepen heb is het zo dat de gemeente geen alternatief werk (buiten de Wezo) voor de Wezo had.
  Dit zou jammer zijn, het lijkt me inderdaad goed als voor een bepaald deel van de Wezo medewerkers ook alternatieven wordt geboden, om zodoende meer in de maatschappij mee te kunnen draaien. Hopenlijk komen er in de toekomst wel banen voor die groep.


  Maak melding

Reageer