‘High tech kleding’ dingt mee in Innovatiebattle

Zwollle – Op 31 oktober en 1 november 2014 organiseren Het Platform Beroepsonderwijs en het Consortium voor Innovatie in Rotterdam de ‘Innovatiebattle Beroepsonderwijs’. Deze wedstrijd is bedoeld voor leraren die concreet aan de slag willen met een idee om het onderwijs te verbeteren en te vernieuwen. Het idee ‘high tech kleding’ van Deltionleraren Dolinda Toepoel en Ruud van der Wouden is samen met vijf anderen uit 46 inzendingen geselecteerd om mee te dingen naar de prijs van 10.000 euro waarmee het idee in de praktijk kan worden uitgevoerd.

"Met dit project willen wij studenten van de opleiding Mode en de opleiding Gaming samen laten werken aan high tech kleding. Tech couture die met sensoren lichaamsfuncties in kaart brengen of technologie ondersteunen. De bedoeling is dat studenten van beide opleidingen een pak gaan maken dat een computer kan aansturen door middel van sensoren in de kleding. De drager kan met dit pak een spel aansturen of elektronische muziek maken", vertelt leraar Ruud van der Wouden van de opleiding Gaming.

Draagbare sensortechnologie
“Het doel van dit project is onderwijs beter aan te laten sluiten bij nieuwe ontwikkelingen op het gebied van draagbare technologie. Door deze aansluiting verhogen wij de kwaliteit van onze opleidingen en wordt de kans op een baan van onze studenten op de arbeidsmarkt groter”, vult Modeleraar Dolinda Toepoel aan. “In de mode- en game-industrie wordt namelijk al veel geëxperimenteerd met de ontwikkeling van draagbare sensortechnologie. Er wordt de laatste jaren ook veel onderzoek uitgevoerd naar draagbare technologie in andere disciplines zoals kunst, geneeskunde, beveiliging en andere industriële takken.”

Tweedaagse battle
Op 31 oktober en 1 november krijgen de zes geselecteerde teams twee dagen de tijd om hun ideeën verder uit te werken. Aan het eind van de tweede dag kiest de jury – waarin ook leraren en studenten zitting hebben – de prijswinnaar uit. Naast het geldbedrag ontvangt de winnaar ook een bijzonder beeld dat symbool staat voor de Nationale Onderwijsprijs.

Artikel delen:

Reageer