HRFSTWND concert met HET Symfonieorkest

Zwolle – Op zaterdag 1 november vindt in theater De Spiegel een uniek HRFSTWND concert plaats van het eenmalig voor deze gelegenheid geformeerde Groot Overijssels HRFSTWND Orkest. Dit projectorkest zal in samenwerking met HET Symfonieorkest (Orkest van het Oosten) een concert verzorgen met als speciale gast het Aurelia Saxofoon Kwartet.

Het Groot Overijssels HRFSTWND Orkest is een eenmalig projectorkest dat bestaat uit amateurmusici uit de harmonie- en fanfarewereld die in dit orkest de aansluiting hebben gevonden met het repertoire en de professionele musici van symfonische muziek. Tijdens de hiervoor georganiseerde repetities en gecoacht door professionals van HET Symfonieorkest is een speciaal programma ingestudeerd door dirigent Joost Smeets. Onder zijn leiding wordt in het voorprogramma van het concert op 1 november dit repertoire ten gehore gebracht.

HET Symfonieorkest brengt een feestelijk programma wat in het teken staat van de 200-jarige Adolphe Sax, vader van de saxofoon. Het Aurelia Saxofoonkwartet soleert in een splinternieuw werk van Jacob ter Veldhuis en de Aurelia-leden mengen zich in het orkest voor de uitvoering van klassiekers als ‘An American in Paris’ en dansen uit de ‘West Side Story’. Niet alleen de jazzwereld heeft veel te danken aan de vinding van Adolphe Sax (1814-1894): de saxofoons vonden ook hun weg naar het symfonieorkest, dankzij pionierende componisten als Bizet, Moessorgski en Ravel. In dit programma heeft de saxofoon de hoofdrol en het Aurelia Saxofoonkwartet trekt alle registers open om de verrassende veelzijdigheid van de sax te demonstreren. Een swingend Amerikaans-Nederlands programma met een Britse dirigente en Barbers bekende ‘Adagio for strings’ als ontroerend rustpunt.
 
Dit concert staat in het teken van de HRFSTWND concertreeks, “grote orkesten, grootste concerten!” en wordt – verdeeld over 18 concerten – in de provincies Overijssel en Gelderland in de herfst van dit jaar gepresenteerd in de diverse theaters in de provincies.
 
HRFSTWND is uitgegroeid tot een fenomeen dat mensen verrast met een muzikaal feest op hoog niveau. Enthousiaste muzikanten onder leiding van topdirigenten spelen de prachtigste composities uit binnen- en buitenland. In de meeste gevallen amateurs die door inzet en enthousiasme een ongekend artistiek niveau bereiken.
 
HRFSTWND is de grootste concertreeks van Europa en richt zich op een breed publiek van muziekliefhebbers tot mensen die niet of weinig bekend zijn met blaasmuziek en legt op deze wijze de perfecte verbinding met de professionele muziek.
Artikel delen:

Reageer