Expositie Chagall in Sionskerk

Zwolle – Kunstwerken van Marc Chagall staan vanaf deze week centraal tijdens de eerste Chagall-expositie in Zwolle. Die wordt gehouden van 29 oktober tot 15 november in de Sionskerk (Glanerbeek, Aa-landen). De expositie wordt woensdagmiddag officieel geopend door Ralph Keuning, directeur van de Fundatie. Ook Ray Teyken, voorzitter van de Joodse Gemeenschap Zwolle, en dominee Hélène Evers van de Sionskerk zullen dan spreken. Het Zwols joodse koor Kachol Lawan zal jiddische liederen zingen.

chagall.jpg 

De expositiedagen zijn gedurende de komende weken op de vrijdag en de zaterdag, van 10.30 tot 16.30 uur. Tussentijds hebben bijvoorbeeld groepen scholieren/studenten en andere belangstellende groepen de mogelijkheid de werken van Chagall te bewonderen.

Vanuit diverse scholen is positief gereageerd op de uitnodiging groepsgewijs een bezoek te brengen aan deze expositie van 40 werken van Chagall. Daarin bestaat het leeuwendeel uit litho’s (steenafdrukken) die als voorstudie dienden voor de fameuze twaalf glas-in-loodramen in het Hadassah Ziekenhuis in Jeruzalem.

De te exposeren werken van Chagall zijn niet alleen vanuit Bijbels perspectief heel boeiend. Ook vormen ze een prachtige illustratie van moderne kunst en de heel speciale plaats van Marc Chagall daarin. Chagall schildert met een veelheid van aansprekende vormen en kleuren, waarin alles zweeft ‘als in de werkelijkheid van de droom’.

Heel bijzonder wordt de voorstelling in de Sionskerk (aan de Glanerbeek) op zondag 9 november, wanneer de vocalgroep Choral de veel geprezen voorstelling ‘De schilder en de liefde’ uitvoert, gebaseerd op het leven en de liefdes van Chagall en op het Bijbelboek Hooglied. Het is een muzikale raamvertelling rondom één van Chagall’s schilderijen over het Hooglied en het schetst het verhaal, dat in woord en zang zijn kleur en kracht krijgt. De tintelende vreugde, verdriet om verlies en scheiding, maar ook de verraste vreugde om op latere leeftijd weer verliefd te zijn, krijgt allemaal zijn plek. Verder klinken in het verhaal de Joodse wortels van Chagall: Hooglied, rabbijnse woorden en chassidische legenden.

Chagall was een in Rusland geboren jood. Het grootste deel van zijn leven woonde hij in Frankrijk. Hij was een tijdgenoot van Picasso, de twee kenden elkaar goed en waardeerden elkaar. In 1985 stierf Chagall op 97-jarige leeftijd.

Artikel delen:

Reageer