Syrische vluchtelingen actief op outdoorpark

Zwolle – Ruim 110 vluchtelingen die verblijven in de tijdelijke opvang in de IJsselhallen in Zwolle hebben zich afgelopen dinsdag vermaakt in Heino.

summercamp_1.jpg 

Summercamp Heino stelde het ChallengeRun parcours voor ze open. In de ochtend zijn de vluchtelingen met bussen opgehaald en in de namiddag weer afgezet bij de IJsselhallen. De stemming zat er in de bus al goed in en ook op het terrein bleek het enthousiasme groot. Op het terrein hebben de vluchtelingen kennisgemaakt met allerlei activiteiten zoals een hoogteparcours, klimtoren, kanovaren en kratstapelen. Een aantal van hen hebben voor het eerst kennisgemaakt met een fiets. Voor degene die tijdens het kanovaren een nat pak hadden gehaald werd hun kleding snel weer gedroogd in de wasserette van het park.

summercamp_2.jpg

 summercamp_4.jpg

summercamp_3.jpg 

Naast de outdoor activiteiten stond er ook een lunch op het menu. In houtovens werden pizza’s gestookt. De animo bleek groot en al snel boden een aantal vluchtelingen aan om te helpen met pizzabakken. Een van hen gaf aan ooit in een vijfsterren restaurant kok te zijn geweest. Outdoorpark GoChallenge wilde de vluchtelingen sportieve ontspanning bieden. Op die manier konden de asielzoekers de oorlog waarvoor ze zijn gevlucht even vergeten. Niet alleen de vluchtelingen, maar ook de medewerkers van het park hebben de dag als leuk en bijzonder ervaren. Vooral het enthousiasme en de verhalen van de deelnemers maakten grote indruk.

Artikel delen:
Reacties 91
 1. Misschien een goed idee om deze uitjes te combineren met mensen die rond moeten komen van een laag inkomen en geen geld hebben voor een leuk dagje uit!!!

 2. ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke. Bah, Annetjuh, wat een akelige mentaliteit heb jij. Proberen om mensen die niks hebben op te zetten tegen mensen die nog minder hebben (geen eigen huis, geen werk, onzekerheid over familie en vrienden, toekomst als zwart gat).>:(

 3. @annetjuh…

  alle mensen met laag inkomen krijgen van de gemeente

  ?? 100,- kan je misschien gebruiken voor dagje heino

  en niet zeggen dat je er wat anders mee doen gaat
  je krijgt dit en anders had je het ook niet gehad

 4. Ten eerste heb ik daar geen recht op..ik mag niet klagen..
  maar er zijn vast mensen hier in zwolle, die het wel slecht hebben.
  Ik kan het gewoon niet uitstaan dat zulke dingen wel voor
  anderen,maar niet voor eigen mensen wordt gedaan.

 5. Inderdaad zeg, die Annetjuh, BAH!! Wat een waardeloze en egoïstische instelling heb jij. Je zult wel een rot leven hebben en een ander mag daar `vrolijk van meegenieten`…

 6. Het is lastig aardig te doen tegen iemand die zeldzaam onaardig doet tegen anderen, G.Geerink. In het algemeen ben ik het met je eens. Bah, alleen de woorden ‘eigen mensen’ al. Als “wij” het maar goed hebben. Als dat geen egoïsme genoemd mag worden….

 7. Annetjuh.

  Voor gezinnen die het niet breed hebben kunnen een bijdrage van de gemeente aanvragen bij de gemeente,zodat ook die kinderen kunnen sporten.

  Al die,,,eigen mensen,,, waar jij het over hebt loopt een heel groot deel met de nieuwste smart foons aan de oren, hangen de mooiste flatscreens aan de muur, staan de mooiste scooters voor hun huis.

  Hou alsjeblieft op met het geklaag dat anderen meer hebben dan ,,,eigen mensen,,,

  Het is nog altijd een gegegeven dat degenen die het beste hebben,het hardste klagen,steunen en kreunen.

 8. Ik heb helemaal geen rotleven hoor..
  Ik zeg alleen hoe ik erover denk..daar is dit forum toch voor,
  en dat jullie daar zo op reageren is jullie goed recht..!

 9. @Heleen: Wat een vooroordelen t.a.v. mensen die het echt niet breed hebben. Er zijn genoeg minderbedeelden die helemaal niet over de luxe artikelen beschikken die jij in je verhaal benoemt.

  Volgens je eigen woorden: De mensen die het hier “slecht” hebben hoor je dus niet ?! Ik vraag mij af of jij wel zulke mensen kent.

 10. vijf sterren restaurant, zouden ze niet hotel bedoelen? luxe hoor. Nouja ze hebben een leuke dag gehad, even weg uit die hal, van het bed. Hoe vaak is die groep hier nou gewisseld ? hooguit twee weken verblijf was hier toch noodzakelijk? Gaan ze dit vaker doen dan?

 11. Nog even over jou eerste bericht Annetje. Ik probeer er van alles bij te bedenken wat je nu echt bedoelt, maar dat lukt niet goed. Bedoel je nu te zeggen dat zolang je niet weet of zoiets ook voor Zwolse kinderen die het thuis niet breed hebben georganiseerd wordt, dit niet voor onze IJsselhalbewoners georganiseerd had moeten worden? Als dat het is, waarom zou dat dan beter zijn?

 12. Tuurlijk gun ik die mensen dat dagje uit wel..
  maar ik zie bijv op school ook veel armoede bij sommige
  kinderen..die ook nooit eens een dagje weggaan..
  maar ik hoor nooit dat voor deze groep ook zoiets leuks
  georganiseerd wordt.

 13. en dan zeggen ze wel..je kan dan van de gemeente 100 euro
  krijgen en die gebruiken..maar ik neem aan dat vader en moeder
  er dan liever wat anders mee doen, dan een dagje weggaan.

 14. Ik heb m gelezen bernard..kijk dat wou ik graag zien.
  Niks kwaads over de vluchtelingen, maar onze eigen kleintjes
  ook niet vergeten.;)

 15. Wat doe jij persoonlijk voor “onze eigen kleintjes”, Annetjuh, behalve een organisatie die iets voor die arme drommels in de IJsselhallen organiseert, vanachter je PC te bekritiseren?

 16. Ik wacht op antwoord van Annetjuh, Derk, die in haar eerste reactie op dit artikel de organisatie oproept ditzelfde te doen voor “onze kinderen”, in haar tweede reactie stelt dat “de vluchtelingen weer voor(gaan) in Nederland” en in haar derde reactie dat zij “het gewoon niet (kan) uitstaan dat zulke dingen wel voor anderen,maar niet voor eigen mensen wordt gedaan.”
  Zelf ben ik opgevoed vanuit het adagium ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Ik ben daarom benieuwd wat Annetjuh persoonlijk doet aan het leed van “onze eigen kleintjes”, waarmee zij zo begaan is.

 17. Dat blijkt wel, Bernard. Annetjuh reageert meteen negatief op een mooi initiatief en laat in vrijwel elke reactie de woorden “onze eigen” vallen. Zwak uitgedrukt, voedt ze daarmee de gedachte dat die laatste groep achtergesteld wordt ten opzichte van de vluchtelingen.
  Er zijn genoeg berichten overal over initiatieven voor mensen die op of onder de armoedegrens leven. Ik kan me niet voorstellen dat iemand die dit soort acties zo belangrijk vindt, deze artikelen nooit heeft gezien. Overheidsinitiatieven zoals sportbijdrage en particuliere acties zoals bijvoorbeeld Sinterklaasacties. Jij verwees er zelf naar.
  En nog steeds geen antwoord van Annetjuh op mijn vraag. Of is geen antwoord ook een antwoord….?

 18. Die zitten in Oranje stad ( 1400 op 250 inwoners ) of hadden het geld niet?
  Interessante vraag trouwens, ze krijgen hier immers geen geld, zometeen wel maar nu even niet.

  Zou jij je huis en haard, zoals het hier vaak aangehaald is, verlaten en vrouw en kinderen laten zitten daar?

  Andere vraag, waarom perse via Italie willen komen en weigeren als ze naar Cyprus worden gebracht?

 19. Wat een prestatie jongens. Het positieve initiatief van dit artikel wordt bij reactie nr 4 alweer om zeep geholpen. Lekker zuur.

  Die mensen hebben huis en haard verlaten omdat ze anders nu (zeer waarschijnlijk) niet meer in leven zouden zijn….vervolgens worden ze opgevangen in een ver land en jawel: daar wordt wat leuks voor die mensen georganiseerd.

  Hoe arm je ook bent in Nederland: je hebt een dak boven je hoofd, je hebt eten, je hebt familie en/of vrienden om je heen, en je leeft niet in een levensbedreigende situatie.

  Mijn vraag aan Annetjuh: hoe durf je deze 2 situaties met elkaar te vergelijken? En wat bezielt je om te zeggen dat “wij” ook recht zouden moeten hebben op dat ene extraatje dat deze mensen eens krijgen?

  Als je alles perse op een goudschaaltje wilt afwegen: geef die vluchtelingen dan ook een eigen (huur)woning (net als “al onze armen”) en laat al hun vrienden en familie dan ook in vliegen, zodat die in de buurt zijn (net zoals bij “al onze armen”).

 20. @aukje ik zou ook niet rond blijven hangen waar er gevochten wordt. Ik verafschuw geweld. Ik vind dat het vuile werk niet eens behoort plaats te vinden.

 21. Eens

  Bericht door Zwollenaar01, op 30 oktober 2014 8:13

  Wat een prestatie jongens. Het positieve initiatief van dit artikel wordt bij reactie nr 4 alweer om zeep geholpen. Lekker zuur.

  Die mensen hebben huis en haard verlaten omdat ze anders nu (zeer waarschijnlijk) niet meer in leven zouden zijn….vervolgens worden ze opgevangen in een ver land en jawel: daar wordt wat leuks voor die mensen georganiseerd.

  Hoe arm je ook bent in Nederland: je hebt een dak boven je hoofd, je hebt eten, je hebt familie en/of vrienden om je heen, en je leeft niet in een levensbedreigende situatie.

  Mijn vraag aan Annetjuh: hoe durf je deze 2 situaties met elkaar te vergelijken? En wat bezielt je om te zeggen dat “wij” ook recht zouden moeten hebben op dat ene extraatje dat deze mensen eens krijgen?

  Als je alles perse op een goudschaaltje wilt afwegen: geef die vluchtelingen dan ook een eigen (huur)woning (net als “al onze armen”) en laat al hun vrienden en familie dan ook in vliegen, zodat die in de buurt zijn (net zoals bij “al onze armen”).

  * Met als toevoeging op

  wordt bij reactie nr 4 alweer om zeep geholpen. Lekker zuur.

  Om zeep geholpen, ook omdat menigeen in zijn/haar reactie puur met zichzelf bezig is. Vaak uit oogpunt van jaloezie. En natuurlijk omdat de reageerderT zichzelf belangrijker vindt dan de mensen in het topic.

 22. Mooie discussie

  Ik vind dat het vuile werk niet eens behoort plaats te vinden.

  Ben zelf ook meer en meer van het gebroken geweertje….terwijl anno 2014 de oorlogsmachines op volle toeren draaien :(:'(

 23. De vluchtelingen in de IJsselhallen zijn alleenstaande mannen. Het zou wat zijn dat je je gezin achterlaat in oorlogsgebied en er zelf vandoor gaat. Dan ben je wel een hele grote egoïst lijkt mij. Wat dat betreft heeft ELRey ook wel een punt in zijn reactie van 30 okt om 0.39 uur vind ik.

 24. @

  Bericht door ElRey, op 30 oktober 2014 0:39

  Ff vloeken in de kerk: wat doen die weerbare jonge mannen in Zwolle terwijl hun familie en medeburgers in Syrië worden afgeslacht?

  Wellicht is het schier onmogelijk om uit die hel weg te komen en is het daar geweldig als 1 persoon (het gezinshoofd in die cultuur) het wel lukt. Hij kan dan wellicht wat (veel) positiefs betekenen voor de achterblijvers. Persoonlijk zie ik het dus absoluut niet als

  grote egoïst

  ische streken. Beter 1 ontsnapte uit de hel dan 0 ook.

 25. Wat voor positiefs zou hij dan kunnen betekenen in jou ogen voor de achterblijvers @ Dick? Ik kan niet zo gauw wat bedenken. Geld hebben ze niet bijv.

 26. Ken een Iraniër die alleen naar ons mooie land is gekomen….gevlucht door de bergen en allerlei ontberingen getrotseerd. Hij heeft uiteindelijk ook de rest van zijn gezin hier gekregen. Nee, natuurlijk moet ik er ook niet aan denken dat dat lukt bij elke Syrische man. Maar niet geschoten is altijd mis….natuurlijk mag jij dat “gelukszoeken” noemen. Persoonlijk noem ik dat liever “overlevingsinstict voor de man en zijn gezin”. Wat voor recht hebben wij meer dan hun om in vrede, welvaart en relatieve onbezorgdheid te leven?

 27. Wat als je niet aan een kalasjnikov kunt komen?
  Gelukkig weten wij het achter onze pc-tjes veel beter. Hadden wij daar maar gewoond, dan was het wel goed gekomen.
  Maar vraag het eens aan zo’n IJsselhalbewoner. Ik denk dat je per persoon een verhaal krijgt wat niet op één A4-tje past.

 28. Gelukzoekers heb je mij niet over gehoord. Knap van die man uit Iran dat het hem gelukt is om zijn gezin hier te krijgen. Iran is geen oorlogsgebied trouwens, gelukkig niet. Syrië daar in tegen wel. Daarom schreef ik ook dat ik het mij niet kan voorstellen dat je je gezin achterlaat in zulke erbarmelijke gevaarlijke omstandigheden. Dan zou ik nog eerder je kinderen, gezin, helpen met vluchten dan zelf te gaan. Maar ik heb makkelijk praten in dit veilige landje. Je moet als vluchteling aardig wat centjes hebben trouwens, die mensensmokkelaars vragen nog al wat om de oversteek te maken.

 29. “geen oorlogsgebied” idd maar in de tijd van Ayatollah’s en de sjah was het allemaal nogal wat “heftiger” daar, heb ik me laten vertellen.
  Wat vind jij ervan benjie dat veel Christenen het bewind van Assad (zeg maar half) goedkeuren? Onder het mom: alles is beter dan de IS. Denk niet dat kinderen de weg zullen vinden in de jungle van “verblijven in een ander land”. Bovendien (weet elke vader) kan een vrouw natuurlijk uitstekend voor haar gezin zorgen. Maar is het al bewezen dat bijvoorbeeld in de IJsselhallen bijna allemaal mannen zitten? Goeie tip van bernard

  Maar vraag het (e.e.a.) eens aan zo’n IJsselhalbewoner

  Blij dat we dit eens zijn, “veilig” ook!

  Maar ik heb makkelijk praten in dit veilige landje.

 30. In de IJsselhallen zitten geen vrouwen. Logisch ook met zo weinig privacy. Denk dat het voor die kinderen, verblijven in een ander land, altijd nog beter is dan het leven wat ze nu moeten lijden. En ze deze jungle zoals jij het noemt wel aankunnen. Denk niet dat de christenen het beleid van Assad goedkeuren. Er valt voor hen niets te kiezen. Ja, tussen twee kwaden. En ja, de meeste vrouwen kunnen uitstekend voor hun kinderen zorgen, als de mogelijkheid er is. Lijkt mij knap lastig in de situatie waarin ze nu moeten leven. Als je dan toch het geld er voor hebt, zou ik eerder mijn gezin de oversteek laten wagen. Maar goed ik heb makkelijk praten. Gelukkig.

 31. Gelukkig is het ook niet zo algemeen gesteld

  Denk niet dat de christenen het beleid van Assad goedkeuren.

  . Ben zelf namelijk ook Christelijk en vind die Assad iemand die in Den Haag berecht zou moeten worden. Denk dat vluchten met je hele gezin, in die landen niet te betalen is. Maar als ik de tijd en de gelegenheid had, zou ik graag eens een dag met die mensen praten.

 32. Je kunt er ook tijd voor maken @ Dick, om een gesprek aan te gaan. Geen tijd, vind ik geen excuus. Er worden allerlei activiteiten voor deze mannen georganiseerd, ook na werktijd. Als je echt wil kan dat best. Eens wat Assad betreft, had allang berecht moeten worden. Maar ”we’ waren veels te bevriend met deze dictator. En er viel, valt niets te halen in Syrië, zoals olie in Irak bijvoorbeeld. Geen belangen dus voor Europa of de USA. Anders was er al veel eerder ingegrepen. Net wat je schrijft, als je geen geld hebt word vluchten al een stuk moeilijker.

 33. Eens

  Geen tijd, vind ik geen excuus

  Laatste 1,5 week van het jaar heb ik tijd. Als ze er dan nog zitten, probeer ik eens spontaan aan te kloppen. Heeft de Sensator (omdat ik het zo’n slechte krant vind, heb ik het nog niet gelezen) nog geen reportage gemaakt? Ben wel hypocriet genoeg om die reportage dan toch nog even te scannen.

 34. Amen

  Maar ”we’ waren veels te bevriend met deze dictator. En er viel, valt niets te halen in Syrië, zoals olie in Irak bijvoorbeeld. Geen belangen dus voor Europa of de USA. Anders was er al veel eerder ingegrepen.

 35. Ongeveer 8 jaar geleden heb ik tijd vrijgemaakt voor een prachtige Syrische vluchteling. Zij was inmiddels 10 jaar in Nederland en vertelde (in perfect Nederlands) honderduit over hoe het vroeger was. Dat ze lopend van land naar land is gegaan, op de vlucht voor politiek geweld. Anders zou ze inmiddels vermoord zijn.

  Ik werd op een gegeven moment door haar uitgenodigd voor een barbecue bij hun thuis. Dat was echt geweldig gezellig, en lekker! 🙂

  Wat me wel meteen opviel was het verschil in persoonlijke interesse tussen mannen en vrouwen. Waar in onze cultuur er meer gelijkheid is, is er in hun cultuur meer verschil: waar mannen afstandelijker en geslotener zijn, zijn de vrouwen juist puurder, opener, toegankelijker en persoonlijker, met oprechte interesse in de medemens.

  Ze is nu inmiddels een goede vriendin geworden en ik raad dan ook aan: maak er tijd voor en zoek een vrouwelijke vluchteling op. Zij weten de verhalen vaak op een nog intrigerender en persoonlijker manier te brengen, dat het je wel moet fascineren.

 36. (in perfect Nederlands)

  😀 SUPER ZEG

  Ik werd op een gegeven moment door haar uitgenodigd voor een barbecue bij hun thuis. Dat was echt geweldig gezellig, en lekker!

  Dacht altijd al dat ik veel vrouwelijke genen had

  vrouwen juist puurder, opener, toegankelijker en persoonlijker, met oprechte interesse in de medemens.

  😉

  Ga je trouwens nog eens een boek (laten) schrijven, ook over je verblijf onlangs….ver over de landsgrenzen?

  Maar uh

  vrouwelijke vluchteling

  Benji schreef

  In de IJsselhallen zitten geen vrouwen. Logisch ook met zo weinig privacy.

 37. Een boek staat ooit in de planning Dick, maar ik ben nu 32 en wil er toch een aantal jaren mee wachten, tot ik al mijn ervaringen beter kan relativeren en beter in perspectief kan plaatsen.
  In de IJsselhallen zitten inderdaad geen vrouwen, en dat vind ik jammer. Want vrouwen kunnen (in alle samenlevingen en alle situaties) het benodigde verschil maken.
  Waar de mannen over het algemeen gewend zijn om zwart-wit te denken in die culturen, beginnen de vrouwen de laatste generaties juist nuance en grijze gebieden te ontwikkelen qua denken.
  Wel wil ik aangeven dat zij een Syrische Koerd is. De Koerden zijn qua sociale ontwikkeling eeuwen verder vooruit vergeleken met bijvoorbeeld de Arabieren, Turken of andere volkeren daar (geldt voor Syrië, Turkije, Iran en Irak: Koerdistan).
  Wanneer die cultuur zo ver zal komen dat de vrouwenrechten en daarmee de algehele acceptatie van vrouwen op het niveau zal komen als hier in Nederland, zullen de mannen enorm veel kunnen leren van de vrouwelijke denkwijze.
  Het probleem is, dat die denkwijze door onderdrukking (en daarmee de afbraak van vrouwelijk zelfvertrouwen) niet of nauwelijks naar voren komt. Voornaamste bijdrage aan dat probleem wordt geleverd door de scheiding tussen man en vrouw.

  In Nederland kunnen we er inmiddels ook wat van. Bert Brussen gaf daar gisteren even een korte samenvatting over. Wanneer de situatie in Nederland zo blijft, zal dit niet de vooruitgang (vooruitgang op alle fronten) bespoedigen:

  “Ons land heeft bar weinig gedaan om moslims te beschermen en ze welkom te laten voelen.” Zoiets zeggen, dat is toch echt hetzelfde als ??sneeuw is zwart??. Op z??n minst. Er zijn gemeentes met voor mannen en vrouwen gescheiden loketten om de uitkering op te halen, er is gescheiden zwemmen, er zijn overal evenveel moskeemogelijkheden als dat er kerken zijn, een opiniemaker en een politicus zijn omgelegd omdat ze moslims hebben gekwetst, een cartoonist is van zijn bed gelicht door tien man politie om moslims te beschermen, Geert Wilders moet worden beveiligd en Wilders-stemmers zijn tot op de dag van vandaag persona non grata om moslims welkom te laten voelen, er worden aangifteformulieren voorbedrukt als Wilders iets kwetsends heeft gezegd (als een andere politicus iets kwetsends zegt over wie dan ook of over welk geloof dan ook niet) om het moslims zo makkelijk mogelijk te maken aangifte te doen tegen een politicus, de politicus in kwestie moet zich voor de rechter verantwoorden, twee keer(!) voor de rechter verantwoorden, vanwege zijn mening over moslims, tot aan 2001 werd iedereen die iets kritisch zei over de islam vervolgd, gedemoniseerd, kapot gemaakt, buiten de maatschappij geplaatst, je hotel wordt in brand gestoken, je vrouw belandt ervoor in een rolstoel en je wordt in een cordon sanitair geplaatst nadat ze je ??nieuwe Hitler?? hebben genoemd, de publieke omroepen doen al 40 jaar niets anders dan moslims beschermen en ze welkom heten (zie plaatje), de VARA richt er zelfs, met gemeenschapsgeld, een hele website voor op om moslims te beschermen, joden worden opnieuw vervolgd omdat anders moslims zich niet thuis voelen met hun kritiek op Israel, moslimjongeren worden niet aangepakt maar krijgen gesubsidieerde kickbokslessen omdat ze anders te weinig worden beschermd tegen discriminatie, wie op televisie ??de Arabieren is een volk van kontenbonkers?? zegt wordt als crimineel opgesloten en berecht om toch zeker en vooral de moslims te beschermen,er zijn moslimomroepen, er zijn moslimpolitieke partijen, moslimkranten, moslimglossys, de Hema heeft halal worsten en hoofddoekjes er zijn complete moslimwijken en in Amsterdam-Oost hebben ze zelfs een door de EU illegaal gesubsidieerde moskee in een moskeeverzamelgebouw (ook al dient de EU kerk en staat strikt gescheiden te houden), en dat allemaal om de moslims extra welkom te laten voelen, de Partij van de Arbeid, die altijd de arbeider heeft geëmancipeerd en zich met kracht heeft verzet tegen het christendom verzuimt dat nu te doen met moslims omdat ze zich anders niet welkom voelen, Ineke Valk komt elk jaar met een rapport waarin staat dat alle moslims heel erg worden gekwetst, aan de UvA en de VU promoveert men onbeperkt op studies die aantonen dat moslims echte slachtoffers zijn en niet voor zichzelf kunnen denken, en als een moslim een criminele daad begaat zijn er zelfs advocaten die pleiten dat moslims minder straf nodig hebben omdat ze uit een schaamtecultuur komen.

  EN DAN ZEGT DEZE MEVROUW DAT WE ??TE WEINIG HEBBEN GEDAAN OM MOSLIMS TE BESCHERMEN EN WELKOM TE LATEN VOELEN???

  Godsallemachtig.
  Het houdt echt nooit op he?

  Dit als reactie op een m.i. idioot opiniestuk van Tineke Bennema, bron. En het mooiste is: ik heb het gisteren laten lezen aan enkele Koerdische vrienden en ook aan haar, en ze waren het anoniem helemaal met me eens. Alleen wat nu? Hoe nu verder?

  En dus kom ik weer terug bij mijn begin: de vrouwelijke vluchtelingen een stem geven, en de stem van de mannen (die als prinsjes zichzelf op een voetstuk gewend zien te zijn) minder benadrukken. Oor hebben voor een nu nog zwakkere minderheid, maar die wel de broodnodige sociale kennis bezit.

 38. Na tien jaar in een ander land, Nederland in dit geval, lijkt mij het niet meer dan normaal dat je de taal kent van dat land. Aanpassen heet dat. Als je dan nog niet de taal kent kom je geen steek verder. @ Dick, lees de berichten eens terug over de opvang in Zwolle. Dan kun je weten dat daar geen vrouwen zitten.

 39. @ hans, de IJsselhallen is een tijdelijke opvang, dat je het jammer vind dat er geen vrouwen worden opgevangen worden op die locatie vind ik dan ook een hele rare opmerking. Hoe zie je dat voor je op die stapelbedjes zonder enige privacy? Verder een goed verhaal trouwens.

 40. Hmmm, verdiep me vanavond even in alle info van 14:45. Dit wist ik bijvoorbeeld nog niet

  Wel wil ik aangeven dat zij een Syrische Koerd is. De Koerden zijn qua sociale ontwikkeling eeuwen verder vooruit vergeleken met bijvoorbeeld de Arabieren, Turken of andere volkeren daar (geldt voor Syrië, Turkije, Iran en Irak: Koerdistan).

 41. Beste Benjie, ik ben opgevoed op een manier waarbij ik geleerd heb dat er tussen de geslachten geen schaamte meer hoeft te zijn. Het idee, dat vrouwen zich moeten schamen voor mannen en omgekeerd, voelt voor mij dan ook niet goed.
  En daarmee ook het idee dat vrouwen meer privacy dan mannen dienen te hebben. Dat vind ik ook voor discussie vatbaar, aangezien we allemaal maar gewoon een mens zijn. Bloot geboren. Puur natuur.
  Tussen onze lichamen zijn verschillen, maar we hebben geleerd deze te accepteren. En zo niet, dan moeten we het probleem niet bij de andere persoon neerleggen maar bij onszelf.
  Maar dat is puur mijn mening en ik besef dat ik misschien mensen nu tegen de haren in strijk. 😉

 42. Na tien jaar in een ander land, Nederland in dit geval, lijkt mij het niet meer dan normaal dat je de taal kent van dat land

  Ik ken mensen die hier geboren zijn en dat nauwelijks kunnen. Sommigen posten zelfs hier op WLZ…

 43. Het is beter als Assad gewoon aan de macht blijft,ook was het beter als Mubarak aan de macht was gebleven net als Saddam Hussein en Kadaffi.Het hele midden oosten staat in de brand terwijl deze heerschappen de boel aardig onder controle hadden.Nu krijgen wij al deze mensen in ons land wat weer klauwen met geld kost.Terwijl de ouderen steeds meer moeten inleveren verzorgingshuizen gesloten worden en mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen.Laten we daar eerst maar voor zorgen.En al die vluchtelingen maar in de regio opvangen waar ze vandaan komen.Kan de regering daar tenten,rijst dekens en water heen sturen dat kost stukken minder dan allemaal hier opvangen.

 44. @ Hans: “Wanneer die cultuur zo ver zal komen dat de vrouwenrechten en daarmee de algehele acceptatie van vrouwen op het niveau zal komen als hier in Nederland, zullen de mannen enorm veel kunnen leren van de vrouwelijke denkwijze.”

  Voor de cultuurverschillen tussen mannen en vrouwen hoef je niet buiten Nederland te kijken, hoor, want ik denk dat binnen onze streng gereformeerde en nog zwaardere geloven een gelijkwaardige visie heerst tussen de “rechten en plichten” van de man en die van de vrouw met maar heeeeeeeel af en toe een ieniemienie uitschietertje naar boven die je wel met een vergrootglas moet zoeken.

 45. Ik denk het wel Dick,de christenen konden rustig leven in deze landen was geen probleem.Maar nu niet meer.
  Ik denk dat de mensen aldaar een krachtige leider nodig hebben want anders zoals nu loopt het helemaal uit de klauw.

 46. @ Hans, lees je Bert Brussen-link nu pas…

  Geert Wilders moet worden beveiligd en Wilders-stemmers zijn tot op de dag van vandaag persona non grata om moslims welkom te laten voelen

  en oa over Joop.nl die altijd betrouwbare en onafhankelijke bronnen als de NOS heeft:

  tot aan 2001 werd iedereen die iets kritisch zei over de islam vervolgd, gedemoniseerd, kapot gemaakt, buiten de maatschappij geplaatst, je hotel wordt in brand gestoken, je vrouw belandt ervoor in een rolstoel en je wordt in een cordon sanitair geplaatst nadat ze je ??nieuwe Hitler?? hebben genoemd, de publieke omroepen doen al 40 jaar niets anders dan moslims beschermen en ze welkom heten, de VARA richt er zelfs, met gemeenschapsgeld, een hele website voor op om moslims te beschermen

  . Dus kritiekloos tegenover Israël staan?

  joden worden opnieuw vervolgd omdat anders moslims zich niet thuis voelen met hun kritiek op Israel

  . En de wereld moet maar accepteren dat ze zomaar een land geclaimd hebben en dat de Palestijnen hoegenaamd geen rechten hebben?

  de Partij van de Arbeid, die altijd de arbeider heeft geëmancipeerd en zich met kracht heeft verzet tegen het christendom verzuimt dat nu te doen met moslims

  En ik dan? Ben Christelijk en stem PvdA, dat zou niet kunnen volgens Bert? Zag gister bijvoorbeeld Timmermans nog gewoon de eed afleggen. Benieuwd waar BertjeBee vandaan haalt dat de PvdA zich altijd met kracht heeft verzet tegen het christendom….vergeet ie opeens ook zomaar een “,” 😮 Tjonge wat zal die Brussen weer veel gesnoven hebben toen ie deze onzin bij elkaar fantaseerde. En wat een frustratie druipt er weer van af 😉

 47. Ook daaraan ja Dick de kopten in Egypte konden betrekkelijk rustig leven,ook in Irak was dat het geval.Dus misschien iets meer verdiepen hoe het was en niet zomaar iemand klakkeloos een hak wilen zetten op dit weblog waar jij en nog een paar anderen meesters in zijn,omdat iemand anders een afwijkende volgens jullie rechtse mening heeft en dat mag vooral niet op dit weblog.

 48. @Derk zeker wel. Maar daar vallen grammaticafouten, verkeerde werkwoordvervoegingen en leestekenfouten (of een complete afwezigheid van) zeker niet onder.

 49. Commentaar op

  Geert Wilders moet worden beveiligd

  vergeten…zou Geert die beveiling ook niet een klein beetje aan zijn eigen gedrag, machtswellust en uitspraken te wijten hebben?
  En deze begrijp ik niet

  Wilders-stemmers zijn tot op de dag van vandaag persona non grata om moslims welkom te laten voelen

  Waar zijn Wilders-stemmers persona non grata? Hier? Wil jij ze dat aanpraten Bertje Bee? Heb Wilders-stemmers in mijn vrienden en kennissenkring…zelfs die ervaren dat niet zo.

 50. @ ziezo

  Dus misschien iets meer verdiepen hoe het was en niet zomaar iemand klakkeloos een hak wilen zetten op dit weblog waar jij en nog een paar anderen meesters in zijn,omdat iemand anders een afwijkende volgens jullie rechtse mening heeft en dat mag vooral niet op dit weblog.

  Hoop dat je het niet erg vind dat ik nu pas? Op deze onzin ga ik niet reageren.

 51. Overigens bedankt ziezo, dat je me op een hele heldere wiki-site hebt gekregen. Met o.a. deze analyse:

  De Duitse Midden-Oosten-deskundige Udo Steinbach noemt vier politieke algemene omstandigheden die verband houden met de slechte positie van de christenen in de regio:
  Het nationalisme, dat na de Eerste Wereldoorlog sterker is geworden in de regio;
  De stichting van de staat Israël en de rol van het Westen in het Midden-Oostenconflict;
  Het verval van de centrale autoriteit van de staat (zoals bijvoorbeeld in Irak);
  En de daardoor steeds groter wordende rol van radicaal-islamitische krachten.

  Volgens de Britse schrijver William Dalrymple lijden christenen in het Midden-Oosten vooral omdat ze dezelfde godsdienst hebben als de Verenigde Staten en Europa. Hoe meer het Westen wordt gezien als vijand van de islam, hoe moeilijker het voor christenen is om in het Midden-Oosten te wonen. Een vergelijking wordt gemaakt met de Joods exodus uit het Midden-Oosten tussen 1948 en 1973.

 52. Bericht door dick, op 30 oktober 2014 17:12

  Tjonge wat zal die Brussen weer veel gesnoven hebben toen ie deze onzin bij elkaar fantaseerde. En wat een frustratie druipt er weer van af

  Nouja Dick, wat haal jij er nou weer allemaal bij? Wat hij schrijft is wel de realiteit hoor. Vond het een fantastische comment van hem, dat het niet in jou gedachten beeld past oke, maar waarom beweren dat die gesnoven heeft ect?Meteen beweren dat joop.nl onafhankelijk is, kom op zeg stemming makerij gelijk als GeenStijl is die site, dat wat daar verkondigd wordt en jou beter past wil nog niet zeggen dat het zo is.

  Wist je dat Dik dijkshoorn ofzo ook zo begonnen is op Gs, omdat die zo graag podia wou?

 53. 🙂 Derk, het doet me goed jouw realiteit te lezen. Zie voor de Joop/Stijllozen-discussie het Politieke Log…..en zéker niet alleen dit Politieke Log.

  Nico Dijkshoorn; ja dat wist ik. Heb ook een dikke pil van hem in mijn boekenkast staan.

 54. Dick, heb er nu gewoon weg te weinig tijd voor maar een politiek debatje met jou sla ik niet af en dat weet je, binnenkort maar eens doen in het mooie ‘attum. 😉

 55. Hoe laat gaat de politieke discussie hier verder? Vandaag nog weer in het nOsjournaal over het drama waar ze nooit uitkomen….over het heilige land. Over de Arabische Lente hebben we het ook nog helemaal niet gehad. Zouden dat allemaal alleen Christenen zijn geweest die verandering wilden?

 56. Dat is al bijna vier jaar zo aan de gang Dick. Meer dan 100 slachtoffers per dag. Ik denk wel eens dat het vanzelf stopt als de mensen op zijn. Maar ja, met 22 miljoen inwoners kunnen ze nog wel een poosje.

 57. Zucht….wat moet je hier nu verder nog over schrijven. Die zogenaamde steun voor Christelijk Syrië blijft dag in dag uit zijn eigen volk uitmoorden op grote schaal. Dit kon nog wel eens net zo’n gebed zonder einde worden als de situatie in Israël, Irak, Afganistan etc. etc. Jammer van die Arabische Lente, maar dat positieve hoopgevende gevoel…dat er écht wat kon veranderen, verdween als sneeuw voor de zon.

  Over Israël gesproken. Zo stond Bashar al-Assad in het Midden-Oosten:Hij volgde zijn vader Hafiz al-Assad op, die Syrië 29 jaar regeerde tot zijn dood op 10 juni 2000. Hij is ook secretaris-generaal van de Ba’ath-partij. Klein stukje ideologie: “Hoewel de meeste Arabieren (soennitisch) moslim zijn, behoren christelijke Arabieren en joden net zo goed bij het grote Arabische rijk. Godsdienst en politiek dienen daarom gescheiden te zijn; de Ba’ath-ideologie is strikt seculier, hoewel niet anti-religieus. Partij-ideoloog Michel Aflaq, zelf een Grieks-orthodox, schreef wel dat de islam en de islamitische cultuur onlosmakelijk deel zijn van de Arabische cultuur en dat vrijheid van godsdienst een groot goed is”.

  Houding dus in het Midden-Oosten:
  Bashar volgt een iets milder aandoende politiek ten opzichte van de buurstaten, waaronder Israël en Jordanië. Uit Libanon trok hij onder plaatselijke druk daadwerkelijk de Syrische bezettingstroepen terug, die sinds 1990 het Libanon van na de Libanese Burgeroorlog controleerden.

  Bashar al-Assad heeft in januari 2004 de vredesbesprekingen met Israël, die in 2000 mislukten, willen voortzetten, en werd door zijn (formele) Israëlische ambtgenoot Moshe Katsav in Jeruzalem uitgenodigd om deze vredesbesprekingen effectief voort te zetten. Zowel de Syrische president als de Israëlische premier Ariel Sharon voelden weinig voor het voorstel.

  Assad stelde zich begin 2003 neutraal op tijdens de Amerikaanse inval in Irak, ondanks aantijgingen dat hij pro-Iraaks was.

  Begin 2005 trok hij zijn troepen terug uit Libanon (als gevolg van de internationale druk na de moord op de Libanese oud-premier Rafik Hariri). Hiermee kwam een einde aan decennialange Syrische bezetting.

  Nadat eind 2010 in Tunesië demonstraties begonnen en daarbij Ben Ali werd verjaagd, verspreidden de demonstraties zich door de hele regio waaronder in Syrië. Volgens de oppositie werd er door de regering op vreedzame demonstranten geschoten.

  * Assad verklaarde in november 2012 tegenover RT dat er in Syrië geen sprake is van een burgeroorlog, maar van pogingen tot buitenlandse inmenging door regionale en internationale grootmachten, salafistisch extremisme en van terrorisme tegen de staat. Hij verklaarde nooit onder buitenlandse druk afstand te zullen doen van het presidentschap tenzij via algemene vrije verkiezingen door de Syrische bevolking in 2014. President Assad verklaarde tegenover de Georgisch-Russische journaliste in Syrië te willen blijven, leven en ook sterven.[2] Tevens verklaarde hij de weg van onderhandelingen met geweldloze oppositiepartijen en geleidelijke democratische transitie te willen volgen om zo niet de weg vrij te laten voor islamistische extremisten en “imperialistische” plannen met het Midden-Oosten en de belangrijke en olierijke Arabische wereld. In 2014 werden er presidentsverkiezingen gehouden waarbij ook andere kandidaten dan Assad mochten meedoen. Hij won die verkiezingen met 88,7% van de stemmen. Leiders van de Groep van Zeven spraken van een ‘schertsvertoning’.[3] De Russische autoriteiten daarentegen spraken van een ‘legitieme’ overwinning.[4] Ook Afghanistan, Algerije, Armenië, Wit-Rusland, Brunei, Cuba, Guyana, Iran, Nicaragua, Zuid-Afrika, Palestina, Noord-Korea en Venezuela feliciteerden Assad. Op 16 juli dat jaar werd Assad beëdigd voor een derde termijn.

  Die krijg je zomaar niet weg en wat gebeurd er met dat (ook bijbelse) land als hij wel weg zou gaan; een Islamitische Staat? /Libische toestanden? Wat een chaos!

 58. Share on facebookShare on twitterShare on emailMore Sharing Services
  maandag 3 november 2014 | 21:40
  Laatst bijgewerkt: 3-11-2014 | 21:40
  De privacy is er ver te zoeken, mensen leven op elkaars lip en het oorlogstrauma is bij de één nog groter dan bij de ander. Toch zijn er nauwelijks noemenswaardige incidenten en hangt er overwegend een goede sfeer. Dat geldt voor onder meer het asielzoekerscentrum in Almelo, maar ook voor de tijdelijke opvang in de IJsselhallen in Zwolle.
  In het asielzoekerscentrum in Almelo verblijven 394 asielzoekers. Het gaat om gezinnen met minderjarige kinderen. De asielzoekers in Almelo zijn uitgeprocedeerd. Dat houdt in gezinnen wachten totdat ze worden teruggestuurd naar het land van herkomst. Andere gezinnen hebben een verblijfsstatus gekregen en wachten op een vast onderkomen.
  In de IJsselhallen in Zwolle worden nu bijna vierhonderd mannen met name uit Syrië ondergebracht. Zij wachten totdat de IND hun verblijfsaanvraag in behandeling neemt en ze mogelijk worden overgeplaatst naar een ander centrum. De leefomstandigheden zijn verre van ideaal, maar toch zijn er nauwelijks incidenten geweest tussen de bewoners.
  Geruchten gaan dat in de opvang in Zwolle mogelijk ook oorlogsmisdadigers worden gehuisvest. Het COA doet daarover geen uitspraken. Wel gaven de asielzoekers aan dat er een strenge controle was bij de douane op de luchthavens. Zo is van een aantal vluchtelingen de mobiele telefoon afgenomen voor onderzoek. Sommigen asielzoekers zijn hun toestel al langer dan drie weken kwijt.

Reageer