Vragen SP Zwolle over gevaarlijke Belvédèrelaan

Zwolle – De SP in de Zwolse gemeenteraad deelt de zorgen van basisscholen de Schatkamer en de Vlieger over de toekomstige infrastructuur rondom het nieuw aan te leggen station in Stadshagen. Met name de aanpassingen aan de Belvederelaan gaan zeer gevaarlijke situaties opleveren voor de schoolgaande kinderen. De SP heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college, na publicatie van RTV Oost en Weblog Zwolle over de kwestie.

De aanpassingen hebben te maken met de komst van het nieuw te bouwen NS station. De Belvederelaan krijgt in dit plan een belangrijk rol als ontsluitingsweg. In de vragen wil de SP weten of het college bereid is verder met scholen en omwonenden in gesprek te gaan en een alternatief te zoeken. SP-raadslid Marij Feddema: “De weg wordt nog net geen snelweg, maar zeker is dat schoolgaande kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar hier nooit veilig over kunnen steken. Zo ontstaat er een tweede gevaarlijke oversteek aan de Belvederelaan, naast de oversteek met het Twistvlietpad. We creëren zo een groot probleem voor de toekomst.”

 De vragen:

 

Geacht college,

 

In het kader van artikel 45 van het reglement van orde voor de gemeenteraad wil de SP-fractie

vragen stellen over de gevaarlijke situatie die ontstaat voor kinderen en ouders van de Schatkamer en de Vlieger door de aanpassingen van de Belvedèrelaan.

 

Inleiding

De SP maakt zich samen met Basisscholen de Schatkamer en de Vlieger grote zorgen over de toekomstige infrastructuur rondom het nieuw te ontwikkelen station Stadshagen, zie nieuwsberichten RTV Oost  en Weblog Zwolle, beiden van woensdag 29 oktober.

 

Afgelopen vrijdag hebben scholen een blik mogen werpen op deze plannen. De Belvedèrelaan krijgt een uiterst belangrijke rol als ontsluitingsweg van Stadshagen.

 

Naast de gevaarlijke oversteek Belvedèrelaan en Twistvlietpad wordt nu een nieuwe, zeer gevaarlijke oversteek gecreëerd. 

De directeuren van beide scholen hebben dan ook ernstige bezwaren naar voren gebracht op de nu voorliggende plannen. Kinderen kunnen straks niet meer veilig oversteken naar huis of gymlokatie.

 

Dat brengt ons dan ook tot de volgende vragen.

 1. Is de wethouder zich bewust van de onveilig situatie die ontstaat door de aanpassingen van de Belvedèrelaan?
 2. Wat denkt de wethouder te kunnen doen om bovenstaande gevaarlijke situatie voor kinderen van de basisschool de Schatkamer, de Vlieger en het Doomijn te voorkomen.
 3. Is de wethouder bereidt om in overleg te treden met belanghebbenden (scholen, ouders en Doomijn) om tot een veilige oplossing te komen?

Met vriendelijke groet,

 

namens de SP-fractie,

Marij Feddema

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Zijn er nu nog vragen dan.?>:( Volgens mij is er bewijs genoeg dat er gevaarlijke oversteekplaatsen aan de Belvéd?relaan zijn toch?>:( >:(>:(
  Kom maar een keer met een echte oplossing. Echte drempels bijvoorbeeld, waar je echt voor moet remmen.:D:D

 2. Het probleem met de al die ambtenaren is is dat dat allemaal meepraters en koffiedrinkers zijn en alles wordt op het laatste moment besproken en gedaan.. Als er ?berhaupt wat gedaan wordt..
  Dit probleem is al zolang bekend en het is eigenlijk een grote schande dat dit zolang duurt..>:(

 3. Eens met oke, op 29 oktober 2014 21:56

  Zijn er nu nog vragen dan.?> Volgens mij is er bewijs genoeg dat er gevaarlijke oversteekplaatsen aan de Belvéd?relaan zijn toch?>
  Kom maar een keer met een echte oplossing. Echte drempels bijvoorbeeld, waar je echt voor moet remmen.

 4. Ik vind het mooi dat er een nieuwe ontsluitingsweg komt om sneller de wijk uit te komen en dat er een station komt, is ook heel mooi. Maar ik hoop wel dat er een oplossing komt om de weg veilig over te steken. Anders laat ik mijn kinderen nooit alleen naar school fietsen.

 5. Je hebt gelijk Sanne, je kinderen alleen naar school laten fietsen is best een hele verantwoordelijkheid.

  Kom maar een keer met een echte oplossing. Echte drempels bijvoorbeeld, waar je echt voor moet remmen.

 6. Toch erg goed van juf Marij 😀

  Stadshagen fietswijk maar het blijft een uitdaging om door de wijk te fietsen, de enigste veilige oplossing is een verkeerslicht te plaatsen zeker daar in die bocht draagt bv een drempel ook niet bij tot een veilige oversteek.

  Goedkoper optie klaarovers vanuit school met leraar en des al niet gewenst met slagboom.

Reageer