Sinterklaas niet meer door de Thorbeckegracht

Zwolle – Vrijwilligers van Handbal SV Zwolle, studenten van Landstede Business Boost, enkele Zwolse ondernemers en Citycentrum Zwolle draaien op dit moment overuren om de Sint en zijn pieten een warm Zwols welkom te bezorgen. Zij staan voortdurend met de Sint in contact over de drie onderdelen van de intocht: de intocht zelf, de optocht en het eindfeest op het Grote Kerkplein. De Sint staat er op dat het een groot kinderfeest wordt! Op 15 november is het zover!

 

intocht_sinterklaas_zwolle.jpg 

 

Nieuw is dat de stoomboot van de Sint dit jaar vanaf het Zwartewater het Rodetorenplein nadert. Nu het Rodetorenplein geheel beschikbaar is voor de intocht hebben veel kinderen en hun begeleiders vanaf hier goed zicht op de boot. De Sint vindt het wel jammer dat hij dan niet door de mooie Thorbeckegracht vaart. Maar veiliger is het wel. De Sint ziet uit naar een Rodetorenplein vol met kinderen, waar burgemeester Henk-Jan Meijer samen met presentator Rick van Asperen hem zal verwelkomen. De aankomst is gepland om 12.30 uur. De ontvangst is kort maar krachtig, de Sint is namelijk reuze benieuwd naar het feestje dat voor hem en de kinderen georganiseerd wordt op het Grote Kerkplein.

 

Optocht

Voordat de Sint daar is gaat hij eerst in optocht door de binnenstad zodat hij voor iedereen goed te zien is. De route wijkt niet af van die van 2013. Via de Jufferenwal, waar de optocht wordt opgesteld, en de Kamperstraat wordt de Luttekestraat ingegaan. Dan volgen Grote markt, Oude Vismarkt, Gasthuisplein, Ter Pelkwijkstraat en Kerkstraat.  Via de Diezerstraat komt de Sint weer terug naar de Grote Markt en gaat via de Korte Ademhalingssteeg naar het Grote Kerkplein.  De Sint wordt daar omstreeks 14.00 uur verwacht.

 

Eindfeest

Dan is er voor de Sint, de pieten en alle kinderen een feestje op het Grote Kerkplein, dat begint al om 13.30 uur. Er is een podium met muziek, zang , dans en acrogym. Kindercircus Pavarini vertoont haar kunsten in een eigen stand, PEC Zwolle stelt haar springkussen beschikbaar. Ook staan enkele marktkramen opgesteld waar het nodige lekkers te verkrijgen is. Dit feestje duurt tot 15.30 uur. De Sint vindt de naam eindfeest maar raar: ‘Voor mij is het juist het begin van de Sinterklaasfeest in Zwolle. Ik moet nog zoveel cadeautjes wegbrengen. Ik weet niet of ik wel tot het eind kan blijven!”. 

We gaan het zien, zaterdag 15 november in de Zwolse binnenstad.

Artikel delen:
Reacties 37
 1. Nee, een I don’t care Piet. Ik geloof niet meer in Sinterklaas. Ze doen er maar mee wat ze willen. Van mij hoeft niet alles bij hetzelfde te blijven.

 2. Bericht door Japser, op 30 oktober 2014 17:31
  Overigens is dat ook hoe de doelgroep er over denkt. Alsof een kind zich druk maakt om de kleur, zolang hij/zij maar kadootjes krijgt.

  Vreemd, dat iemand die hier dikwijls zo loopt af te geven op het feit dat sommige mensen zich niet voort zouden moeten planten, kinderen krijgen stom is en andere aanverwante uitspraken, zich nu ineens als expert van die bepaalde doelgroep meent te moeten profileren.

 3. Ach als er zometeen iemand de vinger naar nederland wijst dat wij koeken naar joden hebben vernoemd en de gemeenschap vlgns diegene daar onder lijd, neemt hij het ook op en beweert nav een persoon die zgn namens een gemeenschap, groep spreekt dat het zo is. Wij Nederlanders moeten zich maar aanpassen gelijk Bert Brussen al aan haalde.

  Geef Jasper de ruimte, maar weet wat Jozo is en lees zijn comments ook zo. Nee geen korreltje kilo volstaat.

 4. De verschraling van evenementen in de binnenstad neemt wel snel toe; IJsbeelden festival buiten het centrum, en nu de intocht met de boot niet meer door de stad. Jammer hoor!

 5. Dat is zo mooi om te horen heb. Weer een traditie die ze omheen willen helpen

  Wie is ze?

  De wereld verandert steeds sneller en sneller. Het wordt steeds moeilijker om die verandering vol te kunnen houden, voor vrijwel iedereen. En er worden op allerlei manieren houvast gezocht. En ik snap dat wel.

  Maar als ik zie hoe die discussie wordt gevoerd, holy shit. Met bloeddoorlopen ogen wordt dat van ons beschermd tegen hun.

  @Geerink ik heb helemaal niks tegen kinderen. Ik ben gek op kinderen. Maar ik zie dat daar vaak ook dingen fout gaan. Kinderen: geen probleem. Ouders, kinderen krijgen en opvoeding, andere kwestie. Maar dat is wel erg offtopic.

 6. Je kunt bij het hele verhaal rondom de tegenstanders van Zwarte Piet ook een analogie maken met vaccinatie en zelfreinigend vermogen van een lichaam. Bij een vaccinatie injecteer je ook virussen die het lichaam aanvallen, en je probeert daarmee het veiligheidsmechanisme van het lichaam te trainen in het herkennen van “ziekmakende” elementen teneinde het algehele weerstandsvermogen te vergroten. Is het lichaam daartoe niet in staat (“weg met ons”) gaat het gewoon dood, net als de virussen overigens die het hebben veroorzaakt. De virussen gaan echter daarna door naar een volgend lichaam en daar herhaalt het feest zich.

 7. Dat hele Sinterklaas gebeuren is een achterhaald gedrocht. In essentie had het een opvoedende taak, nml. kinderen duidelijk te wijzen op goed en kwaad en de gevolgen daarvan. Weet u nog? “Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe”. Dit is allang niet meer aan de orde. De roe en zak zijn in de ban gedaan en alle kinderen zoet of stout zijn verzekerd van pepernoten, taaitaai en cadeautjes. Liepen de cultuurhoeders te hoop? Vervolgens hebben de Pieten tieten gekregen. Vond iedereen heel normaal. Echter Piet is een jongensnaam en jongens hebben geen tieten. Zou ook zeer onpraktisch zijn. Je komt geheid klem te zitten in zo’n schoorsteen. Was dat een probleem voor onze cultuurhoeders? En dan nu wel zeuren en zeiken over een kleurtje?
  Het zal de kinderen een worst zijn. Als ze hun snoep en cadeaus maar krijgen. En dat is misschien wel het belangrijkste punt om er mee op te houden. Sinterklaas was, net als Sint Maarten overigens, een lichtpuntje in het kinderleven dat vroeger normaliter vrij sober was. Vandaag de dag snoepen en vreten de kinderen het hele jaar door en weten ze van gekkigheid niet wat te doen met al dat speelgoed dat ze, ook het hele jaar door, in hun mik geschoven krijgen om ze rustig te houden. Daarbij nog even opgemerkt dat het al met al vrij laf is om over de rug van kinderen je eigen stupiditeit te verdedigen. Nogmaals kinderen liggen niet wakker van een kleurtje. Het zijn de volwassenen die op dat punt volstrekt gestoord zijn. Het is met een anders gekleurde Piet niet het kinderfeest dat verpest wordt, maar het pappa en mamma feest. Kom daar eerst maar eens voor uit!

 8. Bericht door Japser, op 30 oktober 2014 19:23
  Dat is zo mooi om te horen heb. Weer een traditie die ze omheen willen helpen
  Wie is ze?

  Ik bedoel te zeggen dat mensen soms inconsequent zijn. Er wordt hoog van de toren geblazen dat zwarte piet moet blijven omdat het nu eenmaal een traditie is, maar vervolgens zijn ze wel voor een vuurwerkverbod omdat hun hondje dan zo bang is. Terwijl vuurwerk als traditie nog veel verder terug gaat in de tijd. Voor de rest maakt hij mij niets uit, afschaffen of vasthouden, maar kom dan niet met de term traditie als argument om zwarte piet te behouden.

 9. Sinterklaasfeest is een traditie, en elke traditie houdt graag vast aan vaste gebruiken, anders is het geen traditie. Wat mij het meest stoort is nog niet eens de behoefte om die traditie te veranderen, maar de argumentatie dat het om rascisme zou gaan.

 10. Via het zwartewater ??? Is er al aangifte gedaan? Gaan we de naam van dit water veranderen? Krijgen we nu gekleurd water? Moeten de pieten al gescheiden door dit water zwemmen? Vragen vragen vragen

 11. Wat het aangetoond heeft is dat racisme nu juist meer voorkomt, dan voor deze hele discussie. Volgens mij hebben de anti-pieten de plank daardoor volledig misgeslagen.

  Laten we ook een petitie beginnen van kleine mensen, die worden gediscrimineerd doordat de kerstman ze laat werken in zijn speelgoedfabriek. Kijken of de VN daar ook een mening over heeft

 12. :D:D:D bernard. Typisch de TeleTroepToeTerT

  Hagelslag is heilig, zo lezen grote chocoladeletters in de Telegraaf van donderdag. De krant is woedend dat hagelslag uit het Nationaal Schoolontbijt verdwijnt.

Reageer