Zorgmedewerkers moeilijk te trainen op agressie

Zwolle – Zorg- en welzijnswerkers hebben het regelmatig zwaar te verduren. Ze worden uitgescholden, verbaal bedreigd of krijgen zelfs te maken met fysiek geweld. Het blijkt lastig om toekomstige werknemers goed voor te bereiden op dit minder aangename aspect van het werk. Het hoger beroepsonderwijs moet en kan hierbij een belangrijke rol spelen. De opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) van Windesheim en de European Violence Psychiatry Research Group (EViPRG) organiseren daarom op 13 november een symposium over dit onderwerp.

Gezondheidsproblemen
Tijdens het symposium dat plaatsvindt op Windesheim, staat de vraag centraal hoe het onderwijs studenten en professionals beter kan voorbereiden op agressie. Door de confrontatie met agressieve patiënten en cliënten krijgen veel werknemers gezondheidsproblemen die vaak psychisch van aard zijn. Slapeloosheid, een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) of andere psychische klachten komen bij slachtoffers vaak voor en leiden niet zelden tot langdurige uitval of uittreding. Niet alleen de werknemers lopen schade op, ook de instellingen ondervinden de gevolgen en zijn minder productief en hebben te maken met een toenemend ziekteverzuim (ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 2013).

Kwart hulpverleners fysiek bedreigd
Cijfers van het CBS (2012) en Actieplan veilig werken in de zorg (2012) ondersteunen het beeld dat het werk voor werknemers in de welzijns- en zorgsector niet zonder risico is. In het jaar 2011 werd bijna de helft van alle werknemers geconfronteerd met agressie door patiënten of cliënten en een kwart zelfs met daadwerkelijk fysieke agressie. Volgens de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN, 2008) heeft 14% van de medewerkers in haar beroepsgroep dagelijks met agressie te maken, 24% wekelijks en 13% iedere maand. Een kwart van de medewerkers wordt wel eens bedreigd met een voorwerp.

Onderwijs rol bij hanteren en signaleren agressie
Tijdens het symposium kunnen deelnemers kiezen uit workshops rond thema’s als het signaleren en hanteren van agressie, instellingsbeleid en de rol van onderwijs bij het hanteren van agressie. Naast sprekers van Windesheim komen internationaal gerenommeerde sprekers zoals prof. dr. Joy Duxbury van de University of Central Lancashire en prof. dr. Denis Ryan van het National Couselling Institute in Ierland het symposium opluisteren. Het symposium is zowel interessant voor studenten en docenten als professionals uit het werkveld.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

18 gedachten over “Zorgmedewerkers moeilijk te trainen op agressie”

  1. Oh ja, helemaal vergeten. Als je in de zorg werkt en bedreigd wordt, dan heb je dat natuurlijk aan jezelf te danken…hoe durf je dan ook nog te balen van het voorval…Gelukkig dat ja-tja er dan toch nog even is om even wat rednecktaal rond te strooien….

  2. Vanachter de computer is het makkelijk praten…..
    Ik denk dat menigeen de gevolgen onderschat van dergelijke bedreigingen en/of geweld

  3. Zelfs politieagenten kunnen zwaar in de shit raken na geweld en zij zijn er goed in getraind en gewapend. Buschauffeurs kwamen een aantal jaren geleden continu in het nieuws en het verbaasde me destijds dat alleen die groep zo nadrukkelijk werd uitgelicht in het kader van geweld. In de zorg is het soms schering en inslag en dan staat daar zo’n dame soms wel alleen voor. Heel goed dat hier aandacht aan besteed wordt.

  4. Als je in de zorg werkt en bedreigd wordt, dan heb je dat natuurlijk aan jezelf te danken

    nee mul,

    zo is het niet en zo bedoel ik het niet

    maar als je buiten werkt heb je kans dat het regent
    als koud is je koude handen krijgt
    een agent uitgescholden wordt
    een trein machinist een persoon voor zijn trein krijgt ,
    enz enz,,,
    maar het is tegenwoordig wel een mode ziekte ptss
    een kantoor baantje is nix mis mee 😉

    je moet wel je vak aan kunnen

  5. Niemand behoort in aanraking te komen met aggresief gedrag. Het is alleen extra zuur als het gaat om iemand die zijn beroep heeft gemaakt van mensen helpen en dat diegene dan de sjaak is. Niet erger, wel zuurder. Je moet ook wel niet lekker in je bolletje zijn als je dat doet.

  6. PTSS is niet zozeer een modeziekte. Voordat zo’n diagnose gesteld wordt, heb je nogal een weg afgelegd. Daarnaast ben je nooit goed voorbereid op geweld. De werking van je hersenen is moeilijk te voorspellen in zo’n situatie. Flee of fight is een reflex waar pas achter komt wanneer je echt in een bedreigende situatie komt.
    Tuurlijk weet je dat je in de zorg te maken hebt met mensen en dus de kans loopt op geweld, maar dat betekent niet dat geweld onderdeel van je vak is. Het zijn geen elitesoldaten in de zorg.

  7. en met de huidige bezuinigingen wordt de kans op gevaarlijke situaties alleen maar groter. Met minder mensen op een groep zorgt voor groter ziekteverzuim.
    Gevolg hiervan wordt dat de zorgverlening alleen nog gericht wordt op het beheersbaar houden ipv behandelen.
    Er gaan dan gekke dingen gebeuren tja-ja.
    Maar laten ze vooral niet zeuren. Zeuren de mensen van jouw kantoor ook als ze overspannen thuis zitten met rsi klachten of door de werkdruk? Lekkere collega ben jij…

  8. @ja-tja: Hoe kleingeestig ben jij dat jij vindt dat geweld erbij hoort?
    Mensen die in de zorg werken hebben geleerd om mensen te helpen (vaak vanuit hun passie/gevoel), niet om ze van zich af te slaan; dan waren ze wel bij de ME gegaan.
    En als jij vindt/accepteert dat het er gewoon bij hoort werk jij ook mee aan de verloedering van de maatschappij.
    Geweld/agressie op een werkvloer, of waar dan ook, hoort nooit normaal te zijn.

  9. Ik vind het artikel te summier om er iets over te zeggen. Ik mis namelijk het aantal uren dat iemand met deze mensen werkt etc.
    Overal is bedreiging hoe gaan wij als burgers daar mee om.
    En dan nog iets niet alle hulpverleners zijn even lief en reageren goed soms zelf als het onschuldig is erg kwalijk. Ofwel incorrect!

  10. De kans op zogenaamde fouten wordt groter zodra er personeel met cliënten werken die niet goed toegerust zijn.
    Verse hbo-ers die op de kinderopvang hebben stage gelopen en via een uitzendbureau op een tbs groep gezet worden is vragen om problemen.
    En een politie agent heeft nog een wapen om zich te verdedigen.
    Hulpverleners hebben piepers en protocollen…

  11. Ja, agressie hoort bij het werk van velen.
    En Nee, het is niet fijn of logisch of OK dat dat zo is.
    Maar als je denkt dat het onvermijdelijk, onoplosbaar of altijd schadelijk is, dan is dat ook echt zo, en daar kun je heel veel last van hebben.
    Je kunt je er wel degelijk op voorbereiden. Niet alle agressie is te voorkómen of op te lossen, maar 95% wel.

  12. interessant die 95%…

    Dat zou betekenen dat bijna iedereen het fout doet. Gaat er bij niet in Koen. Maar jij hebt vast een training te koop die de zorgverleningswereld doet schudden op zijn vesting aangezien jij claimt dat 95% van de agressie te voorkomen is?
    Beetje NLP er tegen aan?

    Graag wat feiten die je uitspraak onderbouwen…

  13. De uitvinders van NLP 😮

    Daarnaast is de aanpak van de training gebaseerd op NLP (Neuro- Linguïstisch Programmeren), een bijzonder effectief model van verandering en communicatie. Het systeem dat we gebruiken, is door ons zelf ontwikkeld op basis van jarenlange ervaring met agressietrainingen en wat daarin het effectiefst is.

Reacties zijn gesloten.