Zwolle verwent mantelzorgers met theater en high tea

In 2007 zal voor de tiende keer de Dag van de Mantelzorg plaatsvinden. De Dag, die bijdraagt aan de her- en erkenning van mantelzorgers, wordt zaterdag 10 november in Zwolle gevierd met een theatervoorstelling en een High Tea in het Carolus Clusius College. De organisatie van de mantelzorgdag is in handen van het Steunpunt Informele Zorg in samenwerking met lokale zorgaanbieders.

Mantelzorg is langdurige, onbetaalde en vaak intensieve zorg voor een ouder, kind, vriend of familielid met een handicap, een chronische ziekte, lichamelijke of psychische aandoening of iemand met een alcohol- of drugverslaving. De mantelzorg betreft niet alleen volwassenen, maar ook jongeren; maar liefst één op de tien jongeren vervult thuis een extra zorgtaak voor iemand in het gezin.

 Elk jaar heeft de Dag van de Mantelzorg een thema en in 2007 zal dit ‘Mantelzorg en Werk’ zijn. Ruim de helft van de werkende mantelzorgers ervaart de combinatie mantelzorg en werk als (erg) moeilijk. Tegelijkertijd geven de mantelzorgers aan dat het werk belangrijk voor hen is. Uit onderzoek van Mezzo – de landelijke vereniging van Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg – blijkt ook dat het begrip ‘mantelzorg’ nog onvoldoende bekend is binnen organisaties en bedrijven. Er is onvoldoende kennis over wettelijke regelingen zoals kort- en langdurig zorgverlof en parttime werken. Daarom lopen er nu ook landelijk experimenten binnen bedrijven om de bekendheid rond mantelzorg en werk te vergroten.

De Dag van de Mantelzorg is een bijzonder, zeer gewaardeerd en jaarlijks terugkerend initiatief. U kunt zich aanmelden als mantelzorger bij het Steunpunt Informele Zorg: 422 52 00 (Agnes Wille). U krijgt dan vervolgens een uitnodiging thuis voor de Dag van de Mantelzorg. Ook voor vragen en advies kunt u hier terecht. De Dag van de Mantelzorg in Zwolle wordt georganiseerd door de Vrijwilligerscentrale Zwolle – Steunpunt Informele Zorg in samenwerking met Driezorg, Zorgcombinatie Zwolle, MEE IJsseloevers, zorgspectrum ’t Zand, Isala Ouderenzorg en Frion.Artikel delen:

Reageer