KopieID app maakt misbruik moeilijker

Zwolle – Identiteitsfraude plegen wordt moeilijker als mensen hun identiteit beter beschermen. Om mensen hierbij te helpen heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de KopieID app gelanceerd, waarbij mensen met hun smartphone gemakkelijk een veilige kopie van hun identiteitsbewijs kunnen maken.

Mensen worden er in de KopieID app op gewezen hun BSN door te strepen op de kopie en er kan een watermerk overheen gezet worden met datum en doel van de kopie. Fraudeurs gebruiken kopieën van documenten van onschuldige burgers om een andere identiteit aan te nemen. Deze kopieën gebruiken ze bijvoorbeeld bij het openen van bankrekeningen of bij het misleiden van andere mensen via Marktplaats. U kunt de app downloaden in de App Store, Play Store of Windows Phone Store.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. @spuit 11, niemand denk ik.
  Of keer het om, verstrek dat pas als je echt heel negatieve
  gevolgen gaat merken van niet verstrekken, weetje in elk geval
  waar ’t voor is.

  En in het algemeen, tsja, je hoeft maar 1 verkeerd pdf’je te openen
  wat in de mail zit, en je bent de pineut. Criminelen nemen je
  computer of telefoon over en vragen ‘losgeld’.

  En achja, je kunt zomaar mail krijgen van (zogenaamd) UPS, klik
  hier om uw bestelling te volgen, enzo.

  Ik denk dat HansVanIjsden hier nog veel meer echt goede tips
  over heeft.

 2. Voor de meest voorkomende oorzaak hebben we wereldwijd een mooie term: PEBCAK. 8)

  De oorzaak van misbruik via de computer bevindt zich in 9 van de 10 gevallen tussen de stoel en het toetsenbord. Natuurlijk zijn er verschillende dingen die de kans op misbruik kleiner maken. Gebruikers die nieuw zijn op internet zijn kwetsbaarder, Windowsgebruikers zijn kwetsbaarder, gebruikers die standaard op advertenties klikken (welke de gebruiker proberen te verleiden tot het doen van aankopen of het sneller maken van de computer) zijn kwetsbaarder, gebruikers die minder goed zijn in Engels zijn ook kwetsbaarder.

  Ik ben zelf geen doorsnee internetter: ik ben technisch onderlegd en volg al het nieuws wat met webhosting en beveiliging te maken heeft (niet alleen vanwege mijn functie bij Weblog Zwolle maar ook vanwege eigenbelang).

  Sites die ik in mijn RSS volg en die ik in mijn favorieten heb staan zijn:
  https://www.security.nl
  http://tweakers.net
  http://www.appletips.nl
  http://www.macrumors.com
  http://www.iculture.nl
  http://googlewebmastercentral.blogspot.nl
  En verder alle websites van software die ik gebruik, zodat ik wijzigingen i.v.m. updates meteen door krijg.

  Of de bovengenoemde sites handig zijn voor normale gebruikers? Ik betwijfel het. Voor Security en Tweakers is het prettig als je als gebruiker technisch onderlegd bent. Mijn buurvrouw of tante zie ik daar niet komen natuurlijk. 🙂

  Wat betreft identiteitsfraude denk ik dat het valt of staat met algemene voorlichting. Daarom pleit ik voor invoering van een soort internetrijbewijs vanaf de basisschool, met een geavanceerde opvolgmodule voor op een later moment en met elke 3 tot 5 jaar algemene updates, omdat het internetlandschap en alle beveiligingsaspecten altijd aan flinke verandering onderhevig zal zijn. Zo wordt iedereen bewuster van alles wat bij persoonlijke internetveiligheid komt kijken. Iets wat we nu nog lijken te missen.

 3. Dit id hele interessante info, maar voor deze vorm van internet fraude ben ik niet zo bang, ik ben zelf behoorlijk op de hoogte van de gevaren van het internet.

  Dit gaat alleen over identieteitsfraude en dat is dus wel wat anders. Mag bijvoorbeeld mijn Télécom aanbieder vragen om een kopie van mijn id kaart?

  En dan heb je de bank, verhuurder, enz enz enz…

 4. Met de app: E-clown kan je via NFC de data van elke passpoort idkaart uitlezen. Heeft je telefoon wel NFC nodig…Deze data kan je weer lekker wegschrijven op een nieuwe kaart en het fraudefeest kan beginnen!

Reageer