Van der Capellen feliciteert tweetalige geslaagden

Zwolle – Aankomende vrijdagavond 7 november zal er op de Van der Capellen Scholengemeenschap een bijzondere bijeenkomst plaats vinden. De school heeft namelijk haar tweetalige oud-leerlingen van de HAVO en het VWO uitgenodigd die deze zomer eindexamen hebben gedaan. De aanleiding hiervoor is dat alle leerlingen geslaagd zijn voor hun International Baccalaureate examen. Dit examen is het eindniveau van de tweetalige afdeling en geldt wereldwijd als een zeer hoog niveau van taalvaardigheid. De oud-leerlingen zijn nu studenten aan het HBO en de universiteiten waar hun Engelse taalvaardigheid goed van pas komt.

tweetalige_leerlingen_capellen_in_het_zonnetje_m.jpg

De leerlingen vinden het meestal erg leuk om nog een keertje op hun oude school terug te komen ook al zijn ze er pas een paar maanden geleden afgezwaaid. Intussen is hun wereld veranderd. Velen wonen op kamers in een van onze studentensteden en zijn geheel opgegaan in een nieuwe studie. De verhalen zullen dan ook divers en enthousiast zijn.

Na het welkomstwoord door TTO-teamleider, dhr. P. van Voorthuizen en speeches van onder andere IB-docenten mw. B. Doedens en de heer K. Keuning, worden de genodigden ook toegesproken door enkele van de geslaagden, vanzelfsprekend in vloeiend Engels. Uiteindelijk krijgen de ex-Capellianen twee certificaten uitgereikt.

In de eerste plaats krijgen zij hun felbegeerde International Baccalaureate certificate. De uitslag van dit speciale TTO-examen English is al in de zomervakantie bekend gemaakt maar de bijbehorende getuigschriften komen pas in oktober op de school binnen. Ten tweede krijgen de kersverse studenten een certificaat van het Europees Platform waarmee zij aantonen vijf c.q. zes jaar met succes tweetalig onderwijs te hebben gevolgd.

De school maakt er altijd een gezellig feestje van. Zo worden de leerlingen allemaal voorzien van een graduation gown inclusief sjerp en cap (Mortar board). Tijdens de feestelijke uitreiking is er muziek die verzorgd wordt door leerlingen van de muziek-talent-stroom van Van der Capellen. Daarnaast worden de leerlingen ceremonieel naar hun VIP-seats begeleid door een echte doedelzak blazer in vol ornaat. Na ondertekening van de getuigschriften wordt de tassle (kwastje) ceremonieel van rechts naar links over de graduation cap geworpen. Door de tassle links te dragen, is de graduation helemaal officieel. De feestelijkheden worden afgesloten met de traditionele groepsfoto.

De voorbereidingen voor het volgende examen voor het International Baccalaureate is intussen alweer in volle gang. De huidige tweetalige bovenbouw leerlingen op Van der Capellen zijn net terug gekeerd uit Wales waar zij een week lang hebben gewerkt aan een taal- en literatuur cursus op de universiteit van Cardiff. Behalve leerzaam was deze onderdompeling in de Britse taal en cultuur erg leuk om te doen.

Artikel delen:

Reageer