Jongerenteams checken jeugdbeleid Zwolle

Zwolle – Op dinsdag 11 november van 16.00 – 20.00 uur brengen studenten Pedagogiek van de Hogeschool Utrecht een bezoek aan de gemeente Zwolle. De gemeente maakt kans op de Jong Lokaal Bokaal 2014. Deze prijs stimuleert gemeenten samen met jongeren te werken aan een positief jeugdbeleid.

 

De studententeams spreken met gemeentevertegenwoordigers en professionals, maar vooral met jongeren in Zwolle zelf. Samen met een vakjury bepalen ze welke gemeenten doorgaan naar de finale. De wedstrijd is een initiatief van NJR, in samenwerking met de Hogeschool Utrecht. Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, reikt op 19 januari 2015 de Jong Lokaal Bokaal uit.

Programma Zwolle

Het programma vindt plaats in jongerencentrum LevelZ in Zwolle, waar verschillende partijen de studenten meenemen in de beleidswereld aan de hand van praktijkvoorbeelden in een interactief gesprek. Studenten maken daarnaast ook kennis met de Zwolse jongerenraad die zichzelf zal presenteren. Tot slot zullen de studenten na een warme maaltijd zelf ervaren hoe het is om aan een ‘Z200 jongerenbattle’ mee te doen.

 

Traject

In de eerste selectieronde, die bestond uit het beoordelen van beleidsstukken, verslagen en andere bijdragen, viel al een aantal gemeenten af. De twaalf gemeenten die na deze eerste ronde geselecteerd werden zijn: Rijswijk, Renkum, Stichtse Vecht, Wijk Bij Duurstede, Pijnacker-Nootdorp, Zwolle, Leeuwarden, Houten, Hengelo, Oss, Goes en Almere. Nu is het tijd voor het veldwerk: de studententeams gaan de twaalf gemeenten bezoeken. Aan de hand van de bevindingen kiest een jury, bestaande uit experts en jongeren, drie finalisten voor de Jong Lokaal Bokaal. De prijs wordt op 19 januari 2015 door staatssecretaris van Rijn uitgereikt.

Jong Lokaal Bokaal

De Jong Lokaal Bokaal, die dit jaar voor de zevende keer wordt uitgereikt, stelt deze editie de vraag of gemeenten het potentieel en de energie van jongeren als uitgangspunt nemen en deze weten te benutten in hun (nieuwe) jeugdbeleid. De nieuwe Jeugdwet en het transformatieproces dat daar bij hoort kent uitdagingen, maar biedt ook de kans om een omgeving te creëren waarin jongeren de mogelijkheid krijgen om te ontdekken waar hun vaardigheden en talenten liggen, die zij in kunnen zetten voor zichzelf en voor anderen. Gemeenten die een positieve benadering (blijven) kiezen en niet automatisch uitgaan van problemen of risico’s in hun jeugdbeleid, kunnen grote winst boeken. Meer informatie over dit project is te vinden op www.jonglokaalbokaal.nl.

 

NJR
NJR is het netwerk van jongeren in Nederland die ertoe willen doen door te gaan voor wat hen ligt en daarmee anderen te raken. Bij NJR werken ruim 30 jonge mensen en honderden vrijwilligers aan (media)campagnes en projecten voor jongeren. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid.

Artikel delen:

Reageer