Van Vollenhoven opent brandweerkazerne Zwolle

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opende vrijdagmiddag 21 september vanuit een hoogwerker, nadat hij door een grote papieren poster was gereden, de nieuwe brandweerkazerne van Zwolle. Van Vollenhoven werd in Zwolle ontvangen door de mr. G. Jansen, Commissaris van de Koningin in de Provincie Overijssel, drs. H.J. Meijer, Burgemeester van de gemeente Zwolle, de heer Poirot, Manager Brandweer Zwolle, architect Ten Kate en gemeenteraadslid Van der Kooij. <?xml:namespace prefix = o ns = “urn:schemas-microsoft-com:office:office” />

De kazerne combineert huisvesting, kantoren en stalling met het oefenen in brandbestrijding en hulpverlening. Daarnaast kunnen landelijk erkende examens worden afgenomen op  het kazerneterrein. Brandweer Zwolle wil af van het puur  fysieke imago en ook aandacht vragen voor maatschappelijke taken  als preventie, veiligheid en voorlichting. De aandacht voor deze  taken onderschrijft de heer Van Vollenhoven. Immers, tot de  brandweer arriveert, is men op zichzelf aangewezen. Oefenen is een kerntaak van de brandweer. Uitgangspunt voor brandweer Zwolle is dat 70 % van alle oefeningen op eigen terrein kan plaatsvinden. Alleen de duiktaak en het grootschalig optreden vallen daarbuiten. In het gebouw  zijn ruimten met gasgestookte installaties gemaakt om  brandweerpersoneel onder realistische omstandigheden op te leiden en te trainen. Het geheel is opgezet om certificering door het Nederlands Bureau Brandweerexamens mogelijk te maken. Brandweer Zwolle is het eerste korps waarbij deze faciliteiten in eigen beheer en op eigen terrein beschikbaar zijn.

De nieuwe kazerne kenmerkt zich door transparantie en openheid. De onderlinge bereikbaarheid van de  afdelingen is een van de kenmerken in het ontwerp van  architectuurstudio Herman Hertzberger. Het nieuwe gebouw biedt de mogelijkheden voor ontvangst van publiek en het verzorgen vaneen rondleiding of cursus. Prof.mr. Pieter van Vollenhoven is voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Artikel delen:
Reacties 9
  1. ja het was voor mij als “hobby” fotograaf dan ook echt een eer om aanwezig te mogen zijn.

    Alleen kwam erachter dat ik maar eens hard moet gaan sparen voor een telelens ;D ;D


    Maak melding

Reageer