Winkelcentrum Stadshagen krijgt metamorfose

Zwolle – Het centrumgebied van Stadhagen wordt aantrekkelijker voor het winkelend publiek. De uitstraling wordt gezelliger met onder andere meer groen, houten zitbanken en meer verlichting. Winkeliersvereniging Stadshagen, eigenaresse Corio en wijkstichting Stadshagen Totaal hebben samen met de gemeente een plan gemaakt om de sfeer te verbeteren. Nu het plan er ligt, kan na de aanbesteding in het voorjaar 2015 met de uitvoering worden gestart. Eind 2015 moet het allemaal klaar zijn. 

wc_stadshagen.jpg 

Het plan (zie plattegrond) laat zien dat het centrumgebied Stadshagen een warmere uitstraling krijgt met meer groen en natuurlijke materialen. Het groen verbindt het park aan de zijde van de Werkerlaan met het plein voor het Cultuurhuis. Ook wordt het plein zelf anders ingericht. Zo krijgen de bezoekers meer de beleving van een plein. Aan de andere kant van de Wade (kop Belvédèrelaan) komt ook een klein plein. Hiermee wordt goed zichtbaar dat daar het begin van de winkelstraat is. Dankzij deze aanpassingen wordt de Wade verbonden met de Werkerlaan en de Belvédèrelaan. Zo krijgt het hele gebied een gezelliger aanzien.

De ondernemers en het winkelend publiek willen ook graag wat doen aan het fietsparkeren in de Wade. Dit geeft namelijk een rommelig beeld en leidt tot onveilige situaties. Een aantal fietsenstallingen wordt daarom verplaatst en er komen extra fietsenstallingen bij. Om alle fietsen uit het winkelgebied Wade te weren, worden volgend jaar verschillende ludieke acties gehouden. 

Gezamenlijk initiatief

Het plan is opgesteld vanuit een breed samengestelde groep. Daarin zaten bewoners, winkeliers en Corio. De gemeente heeft het proces gefaciliteerd. Op verschillende momenten zijn direct omwonenden, inwoners en raadsleden geconsulteerd. Opmerkingen en reacties zijn waar mogelijk meegenomen in de planvorming. De initiatiefnemers laten weten dat ze blij zijn dat er veel enthousiasme is over de plannen en ze nu verder kunnen met de realisatie ervan.

Beheersplan

Er wordt momenteel ook gewerkt aan een beheersplan voor het centrumgebied waarin tussen de betrokken partijen afspraken gemaakt worden hoe om te gaan met overlast van hangjongeren. 

Financiering

De sfeerverbetering van het centrumgebied wordt bekostigd dankzij bijdragen van de initiatiefnemende partijen, de gemeente en een subsidie van EFRO (Europees Fonds voor Ruimtelijke Ontwikkeling). 

Artikel delen:
Reacties 31
 1. Volgens mij hebben bewoners toch echt bezwaar aangetekend tegen de plannen voor bankjes, pleintje en (plastic)bomen.

  Dat is wat anders dan het ermee eens zijn…

 2. Ja, een overdekte en winddichte passage lijkt het meest goed voor dit tochtgat, maar dat zal wel niet kunnen of mogen, anders was het vast wel gebeurd.

 3. Ziet er best goed uit. Wanneer zou het 2e winkelcentrum er overigens moeten zijn? Of zijn die plannen ingevroren? Wanneer verdwijnt die tijdelijke school, voor het winkelcentrum, eigenlijk?

 4. Het blijft een beetje behelpen, deze kleine cosmetische ingreep.
  Het probleem zit ‘m m.i. vooral in de grote, hoge gebouwen aan weerszijden. Deze hebben een kille, groteske uitstraling – bepaald geen menselijke maat in elk geval- en zorgen voor turbulentie/windval in de winkelstraat.
  Een overkapping zou de beste oplossing zijn, maar is waarschijnlijk niet wenselijk vanuit het oogpunt van sociale veiligheid.
  En helemaal afsluiten, zoals wkc Aalanden, is weer geen optie omdat er dan geen snelle looproute meer is van de ene kant naar de andere.

  @Lokeend: Zwolle Zuid (ruim 30.000 inwoners) is trouwens een stuk groter dan Stadshagen (22.000 inwoners) hoor. Peiljaar 2013.

 5. Je zou ergens toch ook verwachten dat als er een nieuw winkelcentrum wordt gebouwd er rekening kan worden gehouden met windrichting en windvlagen e.d. Blijkbaar is de praktijk weerbarstiger?

 6. Het zal heus wel gezellig worden Maar het blijft een tocht gat En je waait er weg Ga altijd naar de Aalanden Storm of regen niets houd me dan tegen En vind het daar ook gezelliger

 7. ik zie niet veel byzonders wat er gaat gebeuren…pak eerst dat enge parkeergarage vol stutpalen maar eens aan! fietsen weg bij winkels, alleen voor gehandicapten plaats. wat interessante winkels erbij. de bloemenkraam wat dichterbij, gezellig toch? de oliebollenkraam mag dat ook! ach, het zal nooit wat worden, net zo als het verkeersbeleid, kruispunten 6x verbouwen en nog ist niet wat..

 8. Wel fijn! Wanneer er een grote foto van Kim yong Un in het huidige centrum had gehangen, dan had de gemiddelde noord koreaan zich in Pyong Yang gewaand.

 9. Volgens mij kost zo’n overkapping nogal veel geld. Daarnaast wonen er mensen boven de winkels die hun balkon en uitzicht dan ook onder de overkapping krijgen. Vooral koopappartementen. Ik kan het me niet voorstellen dat zij daar blij mee zijn en daar niet tegen in het verweer komen.

 10. Jaapt in zwolle zuid is het wildparkeren van fietser ook een ergernis .Maar dat is allemaal de schuld van de projectontwikkelaar Provast die het nieuwe centrum ontwikkeld heeft.Met de fietsers is totaal geen rekening gehouden en zeker met de bewoners die boven de winkels wonen niet.Provast heeft hier gefaald

 11. nog maar niet te spreken over het treinstation in stadshagen wat gepaard gaat met een nieuw druk auto kruispunt. Wat de situatie rond de basisscholen niet echt verkeersveilig maken!

 12. @dick

  Ook ik ervaar het anders. Maar Viper geeft terecht aan dat gezelligheid uit de mens zelf komt………

  Maar ik denk niet dat Viper het gezelliger gaat vinden door de bankjes en boompjes aan de kant van de visboer. Zolang het daar een tochtgat is (tenminste, het wil daar vaak best flink tochten vind ik) zal het weinig aantrekkelijk zijn om daar te gaan zitten.

  Maar als het gaat om gezelligheid? Ik ken inmiddels veel winkeliers en winkelpersoneel en zij kennen mij. Dat geeft mij toch een prettig en gezellig gevoel.

 13. Vind de sfeer -ondanks de uitstraling- van het centrum ook best gezellig. Het is natuurlijk geen Assendorp, maar mensen zijn vriendelijk in stadshagen. Zwolle Zuid of de Aa landen zijn zeker niet gezelliger.

 14. @mul mensen zijn vriendelijker in stadhagen? nou heb er een paar jaar gewoond, mijn ervaring is echt anders.. iedereen is daar met zichzelf bezig ti’s daar kil en hat zal ook nooit wat worden. ik zo’n beetje in alle wijken in zwolle gewoond (behalve assendorp) maar dit was toch de slechtste keuze

 15. OVerkappen? Niemand realiseert zich kennelijk dat er ook mensen wonen die een balkon hebben met uizticht op de winkelstraat, onzinnig idee dus. Hoop vooringenomen reacties lees ik hierboven, “Iets aan de wind doen”, ook zo’n ontzettend domme tekst. We leven in Nederland en niet aan de Costa Brava. Ik vind het een prima winkelcentrum, kan alles halen wat ik nodig heb daar. Om naar de kroeg te gaan, ga ik de binnenstad wel in.

 16. Wkc AA-Landen is helemaal een drama, ernstig gedateerd en lelijk. zon overkapping is echt jaren 70, hoop dat in Stadshagen nooit een overkapping komt, wat ze wel kunnen doen is aan beide zijden een soort dikke glazen plaat met een draaideur erin. maarja geld…

  Er zou in 2012 en WKC bij het zwembad van Stadshagen openen, een kleine WKC met zon 10 winkels, dit is nooit gebeurd.

Reageer