Onderzoek naar acceptatie eetbare insecten

Zwolle – Studenten van Hogeschool Windesheim in Zwolle doen onderzoek naar de acceptatie van het eten van producten die gemaakt zijn van insecten. Hoewel algemeen wordt erkend dat het eten van insecten veel voordelen heeft ten opzichte van het eten van traditioneel vlees, griezelen vele Nederlanders nog bij de gedachte aan een sprinkhaan of meelworm in hun gerecht.

“Dat is natuurlijk niet reëel,” zegt Frank Kamsteeg, want iemand die een kroket eet ziet ook niet voortdurend een koe of kalf op zijn netvlies.” Kamsteeg is directeur van Nochey, dat consumentenproducten ontwikkelt op basis van insecten. “Daarom zijn wij gestart met producten die er heel bekend uitzien: burgers, nuggets, gehaktballetjes, worst. noem maar op.  Daarmee nemen we een drempel weg en kunnen we ook in ons land profiteren van de uitzonderlijke voedingswaarde van insecten. Net zoals 85% van de wereld dat nu al doet.” Het eten van insecten is heel gezond omdat er veel eiwitten en mineralen in zitten, heel weinig calorieën en geen verkeerde vetten. Insecten staan bovendien genetisch zo ver van ons af dat ze geen ziektes kunnen overbrengen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld kippen of koeien. Meer insecten gebruiken als basis voor ons dagelijks eten scheelt ook veel landbouwgrond, reduceert de CO2-uitstoot en spaart energie. “Bovendien maken wij smaakvolle producten zonder toevoegingen, dus zonder E-nummers en chemische toevoegingen,” zegt Kamsteeg.

Consumentenpanels

De studenten van Hogeschool Windesheim onderzoeken hoe consumenten staan tegenover etenswaren die op basis van insecten zijn geproduceerd. Er worden consumentenpanels georganiseerd en de studenten gaan de straat op. Het hele proces wordt gedocumenteerd en op video vastgelegd. Een samenvatting daarvan wordt gepubliceerd op YouTube. De studenten worden bij hun onderzoek begeleid door H2R+ creatieve communicatie uit Deventer.  

Ondertussen doet de Universiteit Wageningen (WageningenUR), eveneens in opdracht van Nochey, nader onderzoek naar de voedingswaarden van de producten en de invloed die dat heeft op het menselijk lichaam. Frank Kamsteeg: “Er is natuurlijk al veel bekend over de positieve invloed van het eten van insecten. Maar wij willen exact weten wat de effecten zijn als onze organische producten deel uitmaken van het dagelijks eetpatroon van mensen.”  

De eerste producten van Nochey zullen op korte termijn beschikbaar zijn voor de consument.

Artikel delen:
Reacties 27
 1. ⤽Dat is natuurlijk niet reëel,⤝ zegt Frank Kamsteeg, want iemand die een kroket eet ziet ook niet voortdurend een koe of kalf op zijn netvlies.⤝

  Helaas willen veel mensen idd. geen koe, varken, kip, schaap, paard, o.i.d. op hun netvlies zien als ze een stuk vlees naar binnen werken. Dan zouden ze misschien meer oog hebben voor het oneindig vele leed in de bio-industrie en minder vlees of helemaal geen vlees meer willen eten. Helaas zijn veel mensen zich ?berhaupt niet bewust van wat ze nou werkelijk eten.

  @suze: Hoezo is er niets anders voorhanden?
  Waarom moet je perse een ander levend wezen van het leven beroven om op te eten terwijl dat helemaal niet nodig is en je heel goed en gezond zonder dierlijke eiwitten kunt leven. Dat vlees moet wordt ons alleen maar aangepraat.

  De insecten zullen de volgende slachtoffers worden van de bio-industrie.

  Vleeseters zijn moordenaars verwant aan kannibalen.

 2. Overigens hoe is een ander dier eten kannibalisme??? Oh, en zolang het dier niet dood, is het zeker geen moord. Daarbij wordt moord gedefineerd in de wet als het doden met voorbedachte rade van een mens.

 3. Waarom moet je perse een ander levend wezen van het leven beroven om op te eten terwijl dat helemaal niet nodig is

  Dus jij eet enkel voedsel dat bestaat uit gesteente? Naar mijn weten ondergaan ook planten een levenscyclus en worden deze ook daadwerkelijk als levende wezens beschouwd. Bij het eten van groenten en andere plantaardig voedsel ben je dus ook het leven aan het beroven van levende wezens. En dan zwijg ik nog maar even over de impact op het milieu door het massale verbouwen van al dat plantaardige voedsel.

  Prima als je bepaalde idealen hebt, maar ga niet met je beschuldigende vingertje wijzen naar anderen terwijl je door gebrek aan zelfreflectie er niet van bewust bent dat je zelf niet veel beter bent.

  OT:
  Ook ik ben wel benieuwd naar het eten van insecten. Tot nu toe is het er niet echt van gekomen aangezien ik het nog niet echt ergens tegen ben gekomen, of schreeuwend duur is (tenslotte is het speciaal en duurzaam, dus levert het bij bepaalde mensen veel geld op)

 4. Als ze het vermalen en in een hamburgervorm persen, wil ik het prima eten. Ik wil wel graag dat het een vleesstructuur heeft, het liefst niet crunchy 😛

 5. @Jasper en Big:

  Wat een zielige en ongefundeerde reacties omdat jullie aangesproken worden op het niet bewust willen zijn van leed in de bio-industrie.

  Als je niet met andere opmerkingen aan kunt komen dan dat plantjes ook levende wezens zijn ben je echt heel kinderlijk en blijkbaar niet in staat een realistisch argument te geven waarom wij mensen dieren menen te mogen mishandelen, misbruiken, doodmaken enz.

  Ik heb het over aan kannibalisme verwant gedrag, Jasper. De dieren in de bio-industrie zijn er alleen maar om op den duur (over 6 weken, 6 maanden, soms iets langer) bewust en met voorbedachte rade dood gemaakt te worden! En het leven dat ze tot die tijd hebben is vaak ook alleen maar een hel op aarde.

  Big: Waar baseer je je reactie op dat ik geen zelfreflectie heb?
  Je roept heel veel, omdat je vleesetende egootje blijkbaar gekwetst is (zal wel door de cortisonen komen), maar je weet zelf niet eens wat het betekent.
  Ik beschuldig helemaal niemand, ik houd anderen alleen maar een spiegel voor om mensen meer bewust te maken van wat er in de bio-industrie en andere dierenfokkerijen gebeurt. Mensen die liever hun kop in het zand steken, reageren zoals jullie.
  Als ik geen zelfreflectie had, zou ik mijn uitspraken niet zo gedaan hebben. Toen ik als kind doorkreeg waar het vlees op mijn bord vandaan kwam, ben ik al gestopt met het eten ervan. En dat is inmiddels al bijna 40 jaar.

  Als jullie zoveel mans/vrouws zijn als jullie hier willen doen voorkomen verdiep je dan eens in de materie bio-industrie, van geboorte tot de dood.

 6. Hoe zie je dat dan aan kannibalisme verwant? Ik eet niet een soortgenoot op. Ik eet zelfs niet een andere mensaap op. En het is wettelijk gezien geen moord. Het is doden voor consumptie. En ik weet hoe de bio-industrie werkt. Ik heb me er in verdiept. En heb daarna alsnog bewust gekozen dat ik vlees te lekker vindt om het te laten staan. En dat zijn heel gefundeerde opmerkingen.

 7. Wat een zielige en ongefundeerde reacties omdat jullie aangesproken worden op het niet bewust willen zijn van leed in de bio-industrie.

  Ik ben mij wel degelijk bewust van de bio-industie, mijn voorkeur gaat ook uit naar biologisch vlees en wild. Bedreigde diersoorten komen bij mij ook niet op het bord zoals spijtig genoeg de heerlijke paling.

  Als je niet met andere opmerkingen aan kunt komen dan dat plantjes ook levende wezens zijn ben je echt heel kinderlijk en blijkbaar niet in staat een realistisch argument te geven waarom wij mensen dieren menen te mogen mishandelen, misbruiken, doodmaken enz.

  Enig idee wat de teelt van groenten en ander plantaardig voedsel voor impact heeft op het milieu? Toevallig heb ik een vissoort in mijn aquarium zwemmen die pak en beet 10 jaar geleden veelvoudig in de natuur, maar nu nauwelijks meer natuurlijk habitat (regenwoud en wetlands) heeft omwille van de sojaplantages (je weet wel dat wondermiddel voor vegatariers)

 8. Oeps was nog niet klaar:o

  Big: Waar baseer je je reactie op dat ik geen zelfreflectie heb?

  Dat baseer ik op het feit dat jij wel met een belerend vingertje wijst naar mensen die vlees eten en diezelfden uitmaakt voor moordenaars, maar even vergeet dat de bron van je eigen voedsel evengoed een enorme impact heeft op het milieu. In sommige gevallen zelfs dat complete gebieden verdwijnen met alle bijbehorende dieren. Of vind jij alle landbouwgrond mooier dan de oorspronkelijke bossen?

  Ik beschuldig helemaal niemand, ik houd anderen alleen maar een spiegel voor om mensen meer bewust te maken van wat er in de bio-industrie en andere dierenfokkerijen gebeurt

  Oh en als ik jouw een spiegel voor houd is het ineens verkeerd?

  Tuurlijk zie ik het liever anders, ik probeer ook zoveel mogelijk producten uit de bio-industrie te mijden. Helaas is het nu eenmaal zo dat bio-industrie nodig is om de gehele wereldpopulatie te kunnen voeden (en dat lukt nu al amper). Of iemand daar nu wel of niet in meegaat is ieders eigen keuze.

 9. Zomaar een vraagje. Waarschijnlijk al lang beantwoord, maar ik weet het niet. Diverse B-vitamines en met name B12 zitten alleen in dierlijke producten. Veganisten zouden daarom vitaminepillen moeten slikken. Maar waar komen die vitamines in die pillen dan vandaan?

 10. overigens hebben dieren in de bio-industrie doorgaans een B12 tekort dus die krijgen supplementen……

  @Bigge De grote (schadelijke ) hoeveelheid soja die verbouwd wordt, is grotendeels bedoeld voor de vleesindustrie en soja olie die in ongeveer alle kant en klare producten zit tegenwoordig.

 11. @Bernard: Het is een fabeltje dat vegetariërs / veganisten per definitie een tekort hebben aan Vitamine B12. Lees maar eens info over onderzoeken bij nog primitief levende bevolkingsgroepen die geen vlees eten. Vit. B12 tekort komt net zo vaak voor bij vleesetenden als bij niet vleeseters.

  Even algemeen: Vleesvervangende producten hoeven ook niet perse van soja gemaakt te worden. Er zijn nog een heleboel andere mogelijkheden.

  @Insecteneter: Gekweekte dierlijke eiwitten zijn zeldzaam duurzaam. Er is nu nog geen grote vraag naar, als het op grote schaal gekweekt moet gaan worden zijn ook hier de rapen weer gaar.
  Kijk maar naar de gekweekte vis die vol zit met allerlei ellende en antibiotica. Eet smakelijk.

  @Jasper en Bigge: Jullie spelen alleen maar ongefundeerd en valselijk op de persoon maar komen nog steeds niet met goede argumenten wat er nou zo geweldig goed en gezond is aan het eten van vlees.

  Waarom wil je zelf een waardig leven hebben en vindt je het prima dat er het andere levende wezens zo gesold mag worden? Zeer respectloos en ontzettend egoïstisch.

 12. Ongefundeerd, valselijk? Ik zeg dat ik vlees eet omdat ik het lekker vindt. Klaar, geen enkele andere reden.

  Daarnaast vraag ik aan jou waarom het aan kannibalisme verwant is, en dat beantwoord je gewoon niet?

  Respectloos en egoïstisch? Zeg je dat ook tegen de tijger of de krokodil?

  Het is natuurlijk om andere dieren te eten. Het liefst wel nadat die dieren een goed leven hebben gehad. Daarom: Haverkort.

 13. Anderen moordenaar en kannibaal noemen mag dus wel, maar weerwoord geven is direct op de man inspelen en mag niet? Vind je het erg als ik dat ook beschouw als gebrek aan zelfreflectie? In mijn ogen ben je blijkbaar niet bewust van je eigen gedrag en het effect daarvan. Als je zo graag anderen wilt beledigen moet je er ook tegen kunnen dat je daar reacties op krijgt

  Ik zeg ook nergens dat het goed en gezond is om vlees te eten. Tenslotte rook en drink ik en rijd ik een auto met meer vermogen en uitstoot dan eigenlijk nodig is. Ik ben me er van bewust dat het niet goed danwel gezond is, maar aanpassing van mijn gedrag gaat de wereld echt niet verbeteren dus waarom zou ik mijn eigen welzijn ervoor opgeven?

  Tevens heb ik al aangegeven dat ik ook liever kies voor ‘diervriendelijker’ vlees en de situatie liever anders zie. Maar het weerhoud mij er niet van om geen vlees meer te eten. Dat is de keuze die ik gemaakt heb en ik ben er dan ook niet van gedient dat ik voor van alles en nog wat word uitgemaakt vanwege die keuze.

 14. @Jasper & Bigge: Een krokodil o.i.d. die een ander dier eet is toch heel iets anders dan een mens die zich volpropt met kant en klare kiloknallers van de supermarkt. Roofdieren zullen er moeite voor moeten doen om iets te eten te krijgen en dat is echt niet elk uur van de dag voorhanden. Dit soort dieren eet wanneer het honger heeft en lijdt dus ook wel eens letterlijk honger.

  Waarom loop je zo te zeuren om antwoorden van mij?
  Om het gelijk aan jouw zijde te krijgen?
  Jij hebt jouw visie, ik de mijne.
  Wanneer je dieren doodt of dood laat maken ben je in mijn ogen een (dieren)moordenaar en het dood maken van andere levende wezens / zoogdieren om vervolgens op te eten vind ik aan kannibalisme verwant.

  Jullie zijn blijkbaar erg op je tere teentjes getrapt omdat ik niet met jullie meepraat en jullie aanspreek op een stukje bewustwording maatschappelijke gebeurtenissen die het daglicht niet kunnen zien.

  Als iedereen idd. vindt dat “aanpassing van zijn / haar gedrag” de wereld niet zal veranderen, gebeurt dat idd. ook niet. Het is in mijn ogen dus gewoon je kop in het zand steken en zeggen dat het jouw tijd wel zal duren. Verbetering van de wereld begint bij jezelf.

 15. Ik ben een beetje klaar met het duaal aanspreken dat je doet. We zijn twee (verschillende) personen.

  Goed, noem het wat je wil. Jij vindt mij een kannibaal en een moordenaar. Best. Wel een beetje gek naar mijn en de Van Dales mening.

  Je hoeft mij niet bewust te maken. Ik ben bewust en kies er bewust voor om vlees te blijven eten. Top of foodchain baby. 8)

 16. @mij “een mens die zich volpropt met kant en klare kiloknallers van de supermarkt”.

  Hallo, Jij bent wel erg beperkt in jouw beleving. Als jij goed jouw oren en ogen de kost geeft en jou verdiept in de betere agrarische wereld, weet jij ook dat er nog een heel andere markt is dan de kilo knal markt. Runderen en vee die in natuurgebieden opgroeien en een heel andere vetafzetting hebben, daardoor weer heel anders smaken. Weer terug naar de smaak van vroeger. Vele vee boeren zijn gewoon heel goed en intensief met hun handel bezig en willen gewoon een heel goed product op de markt zetten.
  Maar door de enigszins duurdere bedrijfsvoering en enigszins mindere opbrengst, maar wel een top product, kost dit product iets meer. Maar de doorsnee consument, kent hiervan niet de eigen kwaliteiten en noemt het product duur.
  Wij als koks, mogen nu nog met Nederlands wild werken, zeer waarschijnlijk, straks niet meer. Wild, dieren die hun eigen kostje bij elkaar zoeken, Vlees wat smaak en karakter heeft. Wat is er smaak voller. Puur bereiden en een lichte saus als ondersteuning. Heerlijk toch. En hou het lekker regionaal. In Zwolle hebben we een mooie en gerespecteerde voedsel regio.
  Urk, grote visafslag, KZIJ groenteveiling, kop van Overijsel met zoetwatervis en waterwild , Salland, asperges, wild, zuivel boerderijen,
  Veluwe, wild, paddenstoelen, bosvruchten, De rivieren met weide champignons, Vechtdal, Dat is onze omgeving waarin wij leven en waar hele mooie producten worden verbouwd, gekweekt of verwerkt.
  En dan hebben we het nog niet eens over de top restaurants in deze culinaire omgeving.
  Ik ben blij dat ik met deze top producten uit onze omgeving kan en mag werken en andere mensen een mooi, smaakvol en regionaal product mag aanbieden.
  Respect voor alle mensen in deze keten om dit voedsel, op ons bord als eindgebruikers, te verkrijgen.

 17. Vooruit dan maar, nog een laatste poging.

  @Mij
  Dat jij het doden van dieren moord vindt terwijl ik het gewoon zie als noodzaak is nu wel duidelijk. Maar nu het volgende:
  Ik heb het onderwerp al eerder geprobeerd aan te kaarten maar het werd steevast genegeerd, maar wellicht dat het dit keer wel lukt.

  Stel dat de hele wereld nu gaat voldoen aan jouw beeld en iedereen stopt met het eten van vlees. Hoe denk je die ruim 7 miljard mensen te voeden met enkel plantaardig voedsel? Ik voorzie een nog massaler en intensievere landbouw, een nog grotere uitputting van de bodem, nog meer natuurgebied dat moet wijken hiervoor, een explosief stijgende vraag naar meststoffen (legbatterijen zullen misschien plaats maken voor schijtbatterijen) en ga maar door. Hebben we de dieren gered van de dood, blijkt er ineens geen of nauwelijks plaats meer te zijn voor de dieren. Naar mijn idee schieten we daar dus geen ruk mee op.

  Ik ben dan wel benieuwd naar jouw visie hierop en hoe je mogelijke problemen dan denkt te voorkomen of op te lossen.

 18. @bigge Daar weet ik denk ik wel een antwoord op. Als de hele wereldbevolking vegetariër wordt heb je minder landbouwgronden nodig.immers de dieren die we nu eten hebben ook landbouwgronden nodig. Het is heel inefficiënt om voer eerst in een dier te stoppen om vervolgens het dier op te eten. Het is beter om dat voer zelf op te eten. Insecten eten schijnt efficiënter te zijn dan de grote dieren, maar ook insectenetend is verspillender dan vegetarisch eten.

 19. Hier een betrouwbaar lijkende bron: NRC checkt: Voor 1 kilo biefstuk is 25 kilo voer nodig.[/url]
  Volgens dit artikel is dus 1 kilo biefstuk is 25 kilo voer en 1 kilo krekels is 2,1 kg voer.

 20. @bernard

  Dank voor je link (hoewel de link zelf het niet doet, maar een zoekopdrachtje google doet wonderen)

  Tenminste een beetje materie wat je aan het denken zet, waardoor je toch weer even anders naar je standpunt kijkt. De hoeveelheid voer voor een stukje vlees vind ik ook wel erg hoog.

  Gek genoeg roept het alleen maar meer vraagt op bij mij. De nadruk ligt mij namelijk te veel op enkel het vlees wat het oplevert, volgens die onderzoeken 30 tot 40% van het geslachte dier. Wat gebeurd er dan met de rest? Interessanter vind ik dan wat een geslacht dier in totaliteit oplevert aan producten en is de verhouding tussen het benodigde voer en opbrengst nog steeds zo ‘schokkend’? Tenslotte levert een geslacht dier veel meer op dan enkel vlees. Bijvoorbeeld een geslacht varken, dat is al verantwoordelijk voor meer dan 180 uiteenlopende producten en toepassingen: http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1218343/2008/06/21/Wat-kun-je-doen-met-een-varken.dhtml
  Bij koeien niet anders:
  http://edepot.wur.nl/211109

  Dan rijst de vraag uiteraard bij mij op: Zijn al die producten welke van dieren afkomstig zijn ook vervangbaar door plantaardige producten en zo ja, is het dan ook echt efficiënter om te kiezen voor plantaardig?

  Tot nu toe zie ik het houden, fokken en slachten van dieren nog steeds als noodzaak welke niet 1 2 3 kan worden vervangen door gebruik te maken van plantaardige alternatieven (als die er al zijn).

  Maar afijn, ik ben bang dat ik nu wel erg aan het afdwalen ben. 🙂

Reageer