Een Schots treffen van studententeams

Zaterdagmiddag werd voor de vierde keer de ZHTC Highlandgames gehouden in park de Hogenkamp te Zwolle.  De games worden georganiseerd door algemene studentenvereniging ZHTC. De Highlandgames zijn te vergelijken met de Schotse Highlandgames.

Onder begeleiding van een Schotse doedelzakband werden de spelen geopend. Een vijftiental spelen moesten door de studententeams afgewerkt worden. Voor de spelen is een gezonde combinatie nodig van brute kracht, behendigheid en samenwerking. Dit bleek ook uit de diversiteit van spelen. Zo werd onder andere het boomstam gooien afgewisseld met het hooivork darten, het boomstam zagen en het hoefijzer werpen. Naast de spelen was er ook tijd voor een hapje en een drankje. Vooral het bier laat zich tijdens de games traditioneel goed smaken. De publieke belangstelling viel enigszins tegen. Het evenement wordt zaterdagavond in de sociëteit van ZHTC afgesloten.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Het was weer geweldig.
  Vreemd dat er niet meer publiek op afkomt. In alle lokale pers heeft de aankondiging van dit evenement meerdere keren gestaan.

  Iemand suggesties?


  Maak melding

 2. Vreemd? Vind ik niet… Als je niks hebt met die studentenvereniging, wat zou dan een reden kunnen zijn om te gaan kijken?
  Niet omdat het sportief zo’n hoogwaardig evenement is, lijkt me.


  Maak melding

 3. Het is niet een evenement van die studentenvereniging, het is een zwols sportevenement georganiseerd door die studentenvereniging, met deelnemende teams uit heel Nederland.

  In Schotland trekt dit duizenden bezoekers (ook heel veel Nederlanders). En hier slechts een kleine honderd.Terwijl het niveau niet lager ligt, dan bij de kleinere Schotse Highlandgames waar vooral de dorpsgenoten mee doen.

  Hoezo zou het sportief niet een hoogwaardig evenement zijn?


  Maak melding

 4. Als ik me niet vergis, is het vorig jaar onder andere op middelbare scholen gepromoot. Dit jaar heb ik geen idee of dat gebeurd is. De berichten die ik er vorig jaar over gelezen heb, waren niet negatief te noemen, maar positief, dus daar zal het ook niet aan hebben gelegen.

  Wat ik uit de promotie die ik wel heb gezien dit jaar begreep, is dat het niet overkwam als iets waar zomaar iedereen aan mee kon doen of dat het een evenement betrof om naar te gaan kijken. Wel dat het door de ZHTC werd georganiseerd en daarom kan ik me het commentaar van Wilbert wel voorstellen.
  Misschien dus een leermoment voor komend jaar om meer de nadruk te leggen op ‘doe ook mee’ i.p.v. de nadruk op ZHTC als organisator? Hoewel het natuurlijk wel genoemd moet worden dat zij het hebben georganiseerd, want het verdoent wel alle lof om dit hier te organiseren!


  Maak melding

 5. Bedankt voor de tip!!!

  Ik meende dat dit duidelijk in onze persberichten naar voren kwam, maar dat was dus blijkbaar niet het geval.

  Leerpuntje voor volgend jaar dan maar :)Dan wordt het al weer ons eerste lustrum!


  Maak melding

 6. Het is natuurlijk wel een studentenevenement en heeft weinig weg van een sportevenement. Ik ken weinig sporten waar er op voorhand al de nodige biertjes soldaat gemaakt worden en tijdens het spel dit tafereel zeker niet minder is. Dit alles doet natuurlijk erg studentikoos aan en zo is de bedoeling ook. Het niveau kun je absoluut niet vergelijken met de spelen in Schotland, die jongens zijn echt wat serieuzer hoor.

  Neemt niet weg dat het evenement wel uniek is in zijn soort en dat je daarom wel de nodige toeschouwers zou mogen verwachten. Wellicht kun je op de dag zelf flyeren in de Binnenstad en zodoende meer mensen trekken..


  Maak melding

 7. Nou, de beste scores waren van bijzonder hoog niveau. En ik kan het vergelijken met schotland, want daar ben ik dit jaar geweest.

  Ik noem maar wat scores, tractorband flippen, 3x in 4,5 seconde.
  Deadlift met 2 personen, 400 kg.
  Boomstam gooien, maximale score met een boom van 4 meter lang.
  Stone of manhood met 5 stenen tot en met 70 kg en bijzonder lastig te tillen: 23 seconden.

  Jullie hebben gelijk dat een deel van de deelnemers het vooral om de gezelligheid doet (inclusief biertjes). Maar dit betreft zeker niet alle teams. Bovengenoemde scores zijn van hoog niveau en ik heb in Schotland mindere goden gezien, die deze scores niet zouden hebben gehaald.

  Het blijft natuurlijk een feit dat het een studentenevenement is en geen sterkste man van de wereld of iets van dien aard.

  Maar schrikt het bier drinken van deelnemers af? Of hoort dit een beetje bij een studentenevenement? (gebeurt ook bijvoorbeeld bij de batavierenrace e.d.)  Maak melding

Reageer