Columnist spreekt over ouder worden als roeping

Zwolle – Dr.Jean Jacques Suurmond verzorgt op woensdagmorgen 19 november in de Oosterkerk te Zwolle een lezing over ouder worden als roeping. Toegang is vijf euro inclusief koffie/thee. Iedereen is van harte welkom. Aanvang: 10.00 uur. Adres: Koewegje 2 nabij de Turfmarkt.

 

De heersende kijk op de mens legt de nadruk op autonomie, expansie en groei. Deze visie laat het toenemende aantal oudere mensen in ons land in de steek. Immers, zij zijn vaak afhankelijk van hulp en moeten steeds weer in allerlei opzichten een stapje terug doen. Dan kan de vraag opkomen: Ik ben overbodig, wat heeft mijn leven nog voor zin? De traditie van spiritualiteit laat zien hoe ouderen juist een gave aan de samenleving worden. Zij worden profetische symbolen die de mensheid herinneren aan haar fundamentele kwetsbaarheid, zonder welke er geen compassie en medemenselijkheid mogelijk is. Alleen al door er te zijn, plaatsen ouderen een kritische kanttekening bij het eenzijdige economische denken dat de wereld in een grote crisis heeft gestort en andere belangrijke dimensies van het bestaan verdrukt, zoals zingeving, betrokkenheid bij de armen, kunst en cultuur. Aldus het betoog van Suurmond.

Jean Jacques Suurmond is predikant-geestelijk verzorger, supervisor/begeleider en publicist (onder meer columnist van het dagblad Trouw). Bij uitgeverij Meinema verscheen zijn boekje bedoeld voor ouderen en voor hen die met ouderen werken: Meer geluk dan grijsheid, de spiritualiteit van de ouderdom. Organisatie: 50-plus in de Oosterkerk.

Artikel delen:

Reageer