Presentatie over Cartografie in de Bibliotheek

Zwolle – Dinsdagavond 25 november geeft Jan-Willem van Rijn van Synergeo de presentatie Cartografie in de Bibliotheek Centrum. Hij laat je kennismaken met een programma waarmee je geografische kaarten kunt maken.

Alles kun je in kaart brengen! Van de plaatsen waar je voorouders hebben gewoond voor je stamboomonderzoek, alle sportclubs in jouw buurt. Of van een reis die je hebt gemaakt of van alle leegstaande kantoren in Zwolle. Het Geografische Informatie Systemen (GIS) zijn de moderne hulpmiddelen voor geografische analyse en cartografie. Het zijn ruimtelijke databases waarop de rekenkracht van computers losgelaten kan worden en waarmee als eindproduct prachtige kaarten te maken zijn. De techniek en de vrij beschikbare geografische gegevens zijn inmiddels zover dat onze fantasie nu de eerste barrière vormt bij de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Anders gezegd: de techniek is er, de data is er, dus als we op dit gebied iets verzinnen kan het gemaakt worden. Dat geldt inmiddels ook voor privé gebruik.

Er zijn gebruiksvriendelijke GIS pakketten vrij beschikbaar en er is een schat aan geografische gegevens die iedereen vrij gebruiken kan. Daarmee zijn historische kaarten te benaderen en te vergelijken met de huidige situatie.Tijdens de presentatie laat Jan-Willem van Rijn zien welke software beschikbaar is en waar de vrije toegankelijke gegevens te vinden zijn. Maar hij geeft vooral voorbeelden en ideeën van wat er mogelijk is. Meer informatie is te vinden op de site www.synergeo.nl  De presentatie Cartografie start dinsdagavond 25 november om 20.00 uur in de Statenzaal van de Bibliotheek Zwolle (Diezerstraat 80) en duurt tot 22.00 uur. De entree bedraagt 6,00/ 5,00 euro (Voordeelmetjebiebpas). Reserveren is gewenst en mogelijk via www.bibliotheekzwolle.nl

Artikel delen:

Reageer